Akupunktur på hund hos Evidensia Slotsbyen Dyreklinik
Den gamle traditionelle kinesiske behandlingsform akupunktur, er baseret på filosofien, at sygdom er forårsaget af ubalancer i kroppens vitale energier, og at man ved at påvirke specifikke akupunkturpunkter på kroppen, kan korrigere ubalancen.
Hos Evidensia Slotsbyen Dyreklinik har vi set gode resultater ved akupunktur på hund, i forbindelse med smertelindring og ved acceleration af organismens helingsprocesser f.eks. hvis hunden har kroniske og akutte haltheder, eller hvis den har rygproblemer.
Akupunktur på hund kan bruges som smertelindring ved:
- Slidgigt
- Muskel og ledsmerter
- Ryglidelser
- Overbelastning, f.eks. af lænden
- Smerter efter operation
- Kvalme og manglende appetit, f.eks. i forbindelse med sukkersyge, nyrelidelser, leverlidelser, Cushings og Addisons
- Infektioner, f.eks. Øreinfektioner
Fordele ved at bruge akupunktur på hund som smertelindring
Akupunktur på hund kan være et ekstra redskab når:
- Hunden ikke tåler sin normale smertebehandling
- Man gerne vil undgå forskellige medikamenter
- Når hunden har brug for ekstra smertelindring
Der kan opstå intolerance og mavesår ved almindelige medicinske smertestillende præparater, og disse bivirkninger kan undgås ved at bruge akupunktur som smertelindring. Ved akupunktur på hund, er det hundens egne fysiologiske mekanismer der igangsættes, og det giver en mildere måde at smertestille på.
Akupunktur kan også bruges som et supplement til den traditionelle medicinske smertebehandling, f.eks. hvis man oplever, at hunden ikke er ordentligt smertedækket. Her kan der suppleres med akupunktur for at minimere den smerte der er, og herved opnå en bedre smertedækning hos hunden.
Bivirkninger ved akupunktur på hund
Ved akupunktur på hund sættes der gang i hundens egne fysiologiske mekanismer, og hunden kan efterfølgende risikere at have kvalme eller være lettere utilpas. Dette vil dog gå over samme dag. Derudover kan der komme en smule blødning fra de steder der har siddet en akupunkturnål.
Sådan foregår akupunktur på hund
Når din hund skal have akupunktur foregår det i rolige omgivelser, hvor du som ejer oftest er med. Det er vigtigt at hunden kan forholde sig roligt i de 15-20 minutter hvor nålene sidder i akupunkturpunkterne, for at opnå den bedste effekt. Efter behandlingen vil akupunkturnålene blive fjernet, og i situationer hvor hunden har muskel og ledsmerter, vil der nogle gange allerede kunne ses en bedring i hundens bevægelighed når den går ud af døren.
Akupunkturpunkter der bruges til behandling hos hunde
Der er over hundrede forskellige akupunkturpunkter, og nogle punkter er mere følsomme end andre. Derudover kan nogle hunde reagere en smule når de får sat akupunkturnålene i, mens andre hunde ikke siger noget til det.
Oftest er det akupunkturpunkterne der løber ned langs ryggen vi bruger mest i forbindelse med akupunktur på hund. Disse akupunkturpunkter bliver tolereret godt af de fleste hunde, og nålene sidder på hunden uden tendens til at falde af. Der vil dog være tilfælde, hvor dyrlægen vælger at behandle andre akupunkturpunkter, hvis det skønnes at være en mere optimal behandling for hunden.
Hvor ofte bør hunden få akupunktur?
Antallet af behandlinger og hvor lang tid der skal gå imellem hver behandling varierer. Ofte vil man starte med et par gange om ugen, og herefter nedjustere efter behov. Hos nogle hunde med kroniske smerter kan man se perioder hvor det går fint, og hvor hunden ikke behøver akupunktur. Dette kan blive efterfulgt af perioder hvor smerterne blusser op igen, og akupunkturbehandlinger igen kan komme på tale, for at få smerterne under kontrol.
Adfærdsændringer hos hunden efter akupunkturbehandling
Når din hund har fået akupunktur som smertebehandling vil du kunne opleve, at den får en større bevægelighed end før. Når hunden ikke er lige så smertepåvirket, kan det føre til en øget interesse i at bevæge sig mere frit rundt, f.eks. ser vi ved hunde med knæ-, hofte- og rygproblemer, at de kan have lettere ved at gå på trapper eller at komme op i sofaen.
Guldakupunktur til kroniske lidelser
Har hunden brug for en permanent smertedækning, kan der lægges guld ind i akupunkturpunkterne omkring problemområdet, hvorved der opnås en vedvarende påvirkning af disse akupunkturpunkter.
Ved guldakupunktur skal dyret være bedøvet og området skal forberedes til operation, således at risikoen for infektion mindskes. Herefter bliver guldet ført via en kanyle ind i akupunkturpunktet.
Guldakupunktur kan have en længerevarende effekt i en årrække, hvorefter effekten ser ud til at aftage. Guldakupunktur er således velegnet til ældre hunde, hvor man ikke ønsker en operation, og hvor man gerne vil have smertedækningen.
Andre behandlingsformer til smertelindring
Udover akupunktur på hund findes der også andre behandlingsformer der kan afhjælpe smerter, f.eks. fysioterapi, kiropraktik og laserbehandling. De forskellige metoder giver mulighed for at tilpasse smertebehandlingen individuelt, og de kan eventuelt supplere hinanden. Dyrlægen kan vejlede ift. hvilken type behandlingsform der anbefales til din hund.
Åbningstider
Ring til TILKALDEVAGTEN og lav en aftale FØR fremmøde.
Åbningstider
Tirsdag: kl. 8.00-19.00 (17-19 kun for forudbookede konsultationer)
Onsdag-fredag: kl. 8.00-17.00
Lørdag: kl. 9.00-12.00 (kun butikken)
-
Mandag08:00 - 17:00
-
Tirsdag08:00 - 19:00
-
Onsdag08:00 - 17:00
-
Torsdag08:00 - 22:30
-
Fredag08:00 - 22:30
-
Lørdag09:00 - 17:00
-
SøndagLukket
Tilkaldevagt
Udenfor disse tidsrum vil du blive viderestillet til Evidensia Karlslunde Dyrehospital der har døgnvagt.
-
Mandag-
-
Tirsdag-
-
Onsdag-
-
Torsdag17:00 - 22:30
-
Fredag17:00 - 22:30
-
Lørdag08:00 - 17:00
-
Søndag-