Cushings syndrom hos hund (hyperadrenocorticisme)

Cushings syndrom hos hund forekommer oftere hos visse racer, bl.a puddel, gravhund, boxer og terriere. Det er en senior sygdom der oftest forekommer hos midaldrende til ældre hunde, det vil sige hunde over 6 år. De fleste hunde med Cushings syndrom er små hunde under 20kg.

Cushings syndrom er en såkaldt endokrin lidelse, det vil sige en sygdom i et hormonproducerende organ. Tilstanden ses hos både hund og kat, men er absolut hyppigst forekommende hos hund. Nedenfor beskrives sygdommen derfor med udgangspunkt i hunde.

Hvad er Cushings syndrom?

Cushings syndrom er en lidelse, der skyldes overdreven udskillelse af binyrebarkhormoner fra binyrerne. Årsagen til den øgede udskillelse af binyrebarkhormoner er en godartet tumor, der er placeret i hypofysen i hjernen eller mere sjældent en god- eller ondartet tumor i selve binyrerne.

Symptomer på Cushings syndrom hos hund

Øget udskillelse af binyrebarkhormoner har en lang række påvirkninger af kroppen. De mest almindelige symptomer er:

Hvorfor får hunde sygdommen?

 • Hunde, der udvikler Cushings syndrom, har hyppigst en godartet tumor i hypofysen i hjernen (cirka 85 % af tilfældene).
 • Mere sjældent skyldes tilstanden en god- eller ondartet tumor i binyrerne (cirka 15 % af tilfældene).
 • Hunde, der behandles medicinsk med binyrebarkhormoner grundet anden sygdom, kan ligeledes udvikle Cushings syndrom. I disse tilfælde er der således tale om en udefra påført lidelse grundet birvirkninger fra et lægemiddel.

Hunde der er disponerede for at få Cushings syndrom

 • Cushings syndrom hos hund er en seniorsygdom. Den forekommer oftest hos midaldrende til ældre hunde, det vil sige hunde over 6 år.
 • De fleste hunde med Cushings syndrom er små hunde under 20kg.
 • Visse racer har øget forekomst af tilstanden: Puddel, gravhund, boxer og terriere.

Hvor alvorlig er sygdommen?

Cushings syndrom er ikke en akut livstruende tilstand. Sygdommen giver anledning til nogle symptomer, som kan være til stor gene for hundeejeren, men som er mindre alvorlige for hunden.

Tilstanden kan dog i nogle tilfælde udvikle sig og give alvorligere komplikationer i form af øget blodtryk og øget risiko for blodpropper.

Hvordan stilles diagnosen?

 • Dyrlægen vil spørge ind til ændringer i hundens normale adfærd, herunder drikkelyst, ædelyst og urinering.
 • Derpå vil der blive udført en klinisk undersøgelse, som vil kunne give mistanke til forekomst af en hormonel lidelse.
 • En blodprøve og en urinprøve vil blive undersøgt.
 • Ved mistanke til Cushings syndrom ud fra de samlede undersøgelser, vil der blive udført specifikke tests på blodprøver, som kan bruges til at stille en endelig diagnose.

Har du som hundeejer mistanke til, at din hund har ændret adfærd eller har nogle af de beskrevne symptomer på Cushing, bør du opsøge dyrlæge. Derudover vil dyrlægen ved de almindelige sundhedseftersyn kunne vurdere, om der er grund til at undersøge nærmere for sygdom.

Behandling af Cushings syndrom hos hund

Cushings syndrom er primært en medicinsk lidelse. Det vil sige, at behandling består i at give kapsler, der hæmmer dannelsen af binyrebarkhomoner. Effekten af behandling kræver løbende vurdering, og dosis skal justeres ud fra kontrolmålinger på blodprøver. Ved for høj dosis kan der opstå symptomer på den modsatte tilstand i kroppen, nemlig mangel på binyrebarkhormoner. Dette kan være livstruende. Derudover er dyrlægen opmærksom på eventuelle andre komplikationer til behandlingen.

I sjældne tilfælde kan operation være en mulighed. Det drejer sig om de patienter, hvor lidelsen skyldes en tumor i binyren, som ikke har spredt sig til andet væv.

Fremtiden for en hund med Cushings syndrom

Generelt har hunde med Cushings syndrom en god fremtidsudsigt, når sygdommen er velreguleret. Gennemsnitslevetiden er undersøgt til at være cirka 2-2,5år efter diagnosen er stillet. Ved medicinsk behandling af de sjældnere tilfælde med tumor i binyrerne er den beskrevne gennemsnitslevetid knapt 1,5år.

Relaterede sygdomme

 • Cushing kan være koblet til sukkersyge (Diabetes mellitus). Det vil sige, visse patienter har begge lidelser på samme tid. Sygdommene har også flere symptomer til fælles, herunder øget tørst og øget urinering.
 • Cushings syndrom er en hormonel lidelse med for høj udskillelse af binyrebarkhomorner. Den modsatte tilstand kaldes Addisons sygdom. Addisons sygdom er en alvorlig og potentielt livstruende tilstand, der giver mangel på binyrebarkhormoner i kroppen.