Hestens sygdomme – Se nogle af de mest almindelige

Her har vi samlet information om nogle af de mest almindelige hestens sygdomme og skader hos heste. Vi beskriver symptomer og årsager og fortæller dig, hvordan du bør forholde dig. Du får også mere viden om, hvordan behandlingen foregår, hvilken medicin og anden hjælp, der er til rådighed.

Mave-tarm-lidelser

Mave-tarm-lidelser, såsom forskellige former for kolik, er anledning til, at mange hesteejere konsulterer dyrlægen. Lidelserne kan have flere årsager, og det er vigtigt ikke at vente for længe med at kontakte en dyrlæge. Kolik som følge af en fejlgæring kan fortage sig ved hjælp af motion, men eftersom kolik kan være forårsaget af alt fra gas til tarmslyng, bør man altid være på den sikre side. Mange gange ændres symptomerne på meget kort tid. Mavesår er en anden hyppig mave-tarm-lidelse hos heste og føl, som ses indenfor alle discipliner og kan præsentere en lang række forskellige symptomer.

Forfangenhed

Hvert år bliver et stort antal heste behandlet for akut og kronisk forfangenhed. Akut forfangenhed er gået fra at være almindeligt i græsningssæsonen til at blive en sygdom, som vi ser hele året rundt og er relateret til fedme og stofskiftelidelsen EMS (Equin Metabolisk Syndrom) samt den aldersbetingede sygdom Cushing/PPID.

Sårskader hos hest

Heste får ofte sårskader. Ganske overfladiske sår kræver typiske ikke behandling, men det er i højere grad sårenes placering, som er afgørende for, hvornår dyrlægen skal kontaktes. Så på lemmerne skal altid have ekstra stor bevågenhed, idet der ved kontakt til led og seneskeder kan være tale om fatale sår. Hvis din hest har feber eller viser tegn på halthed, bør dyrlægen kontaktes.

Smitsomme sygdomme såsom bakterier, virus og svamp

Eftersom vi i dag flytter hestene mere end tidligere, kan smitsomme sygdomme nu spredes hurtigere. Hvis du har heste, der deltager på konkurrence- og træningspladser, risikerer du, at de bringer smitten med sig hjem til stalden.

Læs mere om hestens sygdomme og hestens symptomer her