Smitsomme sygdomme hos heste
Artiklens indhold
Eftersom vi i dag flytter vores heste mere end tidligere, kan smitsomme sygdomme nu spredes hurtigere. Hvis du har heste, der kommer på konkurrence- og træningspladser, risikerer du, at de bringer smitte med sig hjem til stalden. Du bør derfor adskille konkurrencehestene fra de andre heste.
At undgå kontakt med fremmede heste samt vaccination er den bedste beskyttelse, du kan tilbyde din hest mod de fleste af disse sygdomme.
Ringorm hos heste – symptomer og årsager
Ringorm er forårsaget af en svamp (dermatofyt), der lever i huden. Ringorm heler oftest af sig selv, men da det er meget smitsomt for både heste og mennesker, bør de smittede heste behandles, så man reducerer smittefaren. Efter endt sygdom får hesten en forholdsvis lang immunitet, men det er uvist, hvor længe denne varer.
Hvornår skal jeg opsøge en dyrlæge?
Hvis din hest har runde, hårløse pletter i pelsen, især ved hoved og nakke. Ringorm udløser sjældent kløe.
Inkubationstid ved ringorm hos heste
Inkubationstiden er én til seks uger.
Behandling af ringorm
- Isolering.
- Grundig rengøring med svampedræbende midler af miljø og redskaber.
- Lokalbehandling med svampedræbende medicin.
Kværke – symptomer og årsager
Kværke forårsages af bakterien Streptococcus equi, der er en meget modstandsdygtig bakterie. Bakterien kan overleve i måneder i staldmiljø. Kværke smitter ved direkte kontakt, og heste kan blive smittet via tøj, transport, krybber og anden staldindretning, hvorfor der skal udføres en grundig sanering. Hesten bliver ofte meget syg og kan rammes af følgesygdomme, herunder det, der kaldes brandfeber Dette indebærer, at bakterien har spredt sig til resten af kroppen, hvilket kan forårsage bylder i de indre organer.
Hvornår skal jeg opsøge en dyrlæge?
- Hvis hesten har hævede lymfeknuder mellem ganacherne.
- Hvis hesten har gult næseudflåd.
- Hvis hesten har hoste og feber.
Kærkes inkubationstid
Inkubationstiden er 3–14 dage.
Behandling af kværke
Man har forsøgt at udvikle en vaccination mod kværke, men man har endnu ikke formået at fremstille en vaccine med god effekt. Behandling inkluderer anti-inflammatorisk medicin og ofte antibiotika. De fleste heste, der rammes af kværke, overlever, men det er vigtigt med isolering, hygiejne og hvile.
Hesteinfluenza – symptomer og årsager
Hesteinfluenza er en sygdom, der bliver forårsaget af en influenzavirus. Heste, der ikke er blevet vaccineret, kan blive meget syge med høj feber, ondt i musklerne og hoste.
Hesteinfluenza er en luftbåren og yderst smitsom sygdom, som kan smitte over 30 meter uden at der er nogen tættere kontakt med den syge hest. Normalt kan en hest smitte i omkring en uge, men der kan dog gå længere tid.
Hvornår skal jeg opsøge en dyrlæge?
- Hvis hesten har feber.
- Hvis hesten har næseflåd.
- Hvis hesten har tør hoste.
Behandling af hesteinfluenza
Inkubationstiden er normalt 2-7 dage, og eftersom hesteinfluenzaen er meget smitsom, bør alle heste i stalden isoleres fra hinanden. En vaccineret hest kan vise symptomer, men i mildere grad og vil stadig forårsage smitte. Ikke vaccinerede heste er mere smitsomme end de heste, der er vaccineret.
Forebyggelse af hesteinfluenza
Mange konkurrenceorganisationer kræver, at din hest er vaccineret mod hesteinfluenza. Ellers kan du blive nægtet adgang til konkurrencepladsen.
Et vaccinationsprogram mod influenza foretages med en to basisvaccination med 21 til 92 dages mellemrum, en efterfølgende ”booster” vaccination tidligst 5 måneder og senest 6 måneder og 21 dage efter den anden basisvaccination. Derefter vaccineres årligt eller ½ årligt for travere og heste, der går internationale stævner. Føl får deres beskyttelse via hoppens modermælk og bør ikke vaccineres før 5-6 måneders alderen.
Herpes virus: EHV-1 og EHV-4
EHV-virus findes i flere former, hvor de hyppigste er EHV-1, der kaldes abortvirus, og EHV-4, der giver luftvejssymptomer.
EHV-1, abortvirus hos hest
Symptomerne er hoste, abort hos drægtige hopper og neurologiske problemer.
Aborten forekommer oftest i den syvende til ottende måned af drægtighedsperioden, hvor hoppen typisk er blevet smittet meget tidligere. En hoppe, der har kastet sit føl på grund af abortvirus, kan smitte andre heste frem til første brunst og bør derfor holdes i isolation. Det er efterbyrden, fosterhinder og fostervæsker, der er inficerede, og de skal håndteres som smittefarlige. Selv fosteret er inficeret. Et foster, der er blevet smittet, kan blive født levende, men vil oftest være svagt, og dødeligheden er høj.
Inkubationstid ved herpes virus EHV-1
Aborten sker normalt tre uger til fire måneder efter smitten er optaget. Abortvirus kan overleve godt 30 dage i et gunstigt miljø.
Vaccination
Som forebyggelse kan drægtige hopper vaccineres i femte, syvende og niende drægtighedsmåned. Andre heste vaccineres med to basisvaccinationer med 4 ugers interval og efterfølgende ½ årlige vaccinationer.
EHV-4
EHV-4 er en forholdsvis almindelig virus, der primært rammer yngre heste. De fleste voksne heste har haft kontakt med sygdommen på et eller andet tidspunkt og er således immune. Symptomerne er feber, øjenflåd, næseflåd og hoste. Feberen forsvinder normalt inden for en uge, men hoste og næseflåd kan være til stede i op til tre uger.
Inkubationstid ved herpes virus EHV-4
Inkubationstiden er 4-5 dage.