Kolik hos hest – symptomer og årsager

Kolik hos hest er en tilstand, der hurtigt kan udvikle sig. Fra milde koliksymptomer med let skraben eller uro, kan hesten på kort tid udvikle voldsomme symptomer og blive farlig at håndtere. Derfor er det altid en god ide at kontakte dyrlægen hvis du oplever tegn på kolik.

Kolik hos hest er en samlet betegnelse for smerter fra bughulen. Årsagen til at hesten får kolik, kan være mange forskellige og kan ud over smerter fra mavetarmsystemet også skyldes alvorlig nyresygdom, eller for hingstenes vedkommende sygdom i relation til testiklerne/sædstrengene.

Symptomer på kolik hos hest

Symptomerne kan variere alt efter årsagen til hestens kolik. De typiske symptomer kan være skraben med forbenene, sparken mod bugen, at hesten ruller sig, at den sveder, flehmen, at den stiller an til urinering uden der kommer urin ud, ophørt ædelyst og/eller forøget vejrtrækningsfrekvens.

Er kolikken meget alvorlig, kan hesten blive apatisk og uinteresseret i omgivelserne.

Typer af kolik hos hest

Kolik kan have mange årsager. Hovedårsagerne kan være forstoppelse, fejlgæring med luftophobning, lejeforandringer eller ændring i tarmens bevægelser (motilitet).

  • Forstoppelse i stortarmen: Skyldes ofte ændringer i fodringen af hesten, nedsat vandindtag eller parasitter.
  • Tyndtarmsforstoppelse: Skyldes ofte infektion med spolorm i den unge hest.
  • Blindtarmsforstoppelse: Skyldes ofte infektion med bændelorm, ændringer af fodringen af hesten eller nedsat vandindtag.
  • Fejlgæring: Skyldes ofte ændringer i fodringen af hesten, uregelmæssig fodring eller pludseligt stort indtag af græs, fuldfoder mm.
  • Lejeforandringer: Skyldes ofte ændret motilitet og/eller gasophobning i et eller flere tarmsegmenter.

Diagnosticering af kolik

Når en hest har kolik, laver dyrlægen altid en grundig undersøgelse af den. Ved undersøgelsen kigges der på hestens slimhinder. Farven, fugtigheden og kappillærfyldningstiden fortæller om, hvordan hestens kredsløb har det, og om der eventuelt kan være behov for behandling med væske.

Hestens puls kan sige noget om hvor slemme hestens smerter er, mens ændringer i hestens peristaltik (tarmlyde), kan sige noget om hvordan hestens tarme arbejder. Overaktive tarme kan pege på en mulig fejlgæring, mens stillestående tarme kan skyldes en lejeforandring eller slem forstoppelse.

Ved en rektalundersøgelse (undersøgelse via hestens endetarm) kan dyrlægen med hånden mærke, om der er tegn på forstoppelse, tarm der ligger forkert placeret eller luftudspilinger osv. Herved kan en mistænkt diagnose nogle gange bekræftes eller udelukkes.

En del af kolikundersøgelsen kaldes en ventrikelskylning. Her føres en slange via hestens næsebor ned i mavesækken. Når slangen er korrekt placeret, skylles mavesækken med vand. Dette kan ligeledes hjælpe dyrlægen med at stille en diagnose på hesten, idet en overfyldt mavesæk kan indikere en fejllejring af tarmen eller en tyndtarmsforstoppelse med ophørt passage til følge.

Behandling af kolik hos hest

Behandlingen af en kolikhest er meget individuel. Den vil dog ofte bestå af smertestillende og/eller tarmafslappende medicin, eventuelt kombineret med forstoppelsesløsnende midler, olie og elektrolytter. Alt efter hvilken årsag dyrlægen mistænker, kan der anbefales at hesten faster eller motioneres let. Hvis der er mistanke om parasitter som årsag, kan dyrlægen anbefale at der laves gødningsprøver efterfølgende.

Er hestens kolik voldsom, responderer den ikke tilfredsstillende på den smertestillende behandling, eller er der mistanke om en operationskrævende kolik, vil dyrlægen henvise hesten til et hospital, hvor udvidet behandling og kirurgi er en mulighed.

Hvornår bør dyrlægen kontaktes?

Kolik er en tilstand, der hurtigt kan udvikle sig hos hesten. Fra milde koliksymptomer med let skraben eller uro, kan hesten på kort tid udvikle voldsomme symptomer og blive farlig at håndtere. Derfor er det altid en god ide at kontakte dyrlægen hvis du oplever tegn på kolik. En kort gå-tur på 15-20 minutter kan af og til gøre, at hesten med milde koliksymptomer igen er frisk, men fortsætter hestens symptomer på ubehag efter det, bør dyrlægen kontaktes omgående.

Vil hesten vedvarende lægge sig, er den voldsom i sine smerteytringer eller virker den apatisk, bør dyrlæge ligeledes tilkaldes omgående. Ved en hurtig behandling kan nogle koliktilfælde behandles i opløbet, før de udvikler sig til noget værre, og hos hesten med en operationskrævende kolik, vil en hurtig behandling og henvisning, ofte forbedre hestens chance for et succesfuldt resultat markant.

Gode råd til forebyggelse af kolik hos hest

Kolik er en tilstand, som de fleste hesteejere vil opleve på et tidspunkt hos deres hest. Her er et par råd til hvad du kan gøre for at forebygge at det opstår.

  • Sørg for regelmæssig parasitkontrol med gødningsprøver i besætningen. Det anbefales at teste hestene 2 gange årligt i forår og efterår.
  • Sørg for at mindske parasitbyrden i besætningen ved at fjerne gødningsklatter fra foldene med jævne mellemrum.
  • Sørg for at hesten får tjekket tænder regelmæssigt – som hovedregel 1 gang om året.
  • Sørg for at din hest fodres med et grovfoder af god kvalitet og at måltiderne er fordelt jævnt ud over døgnet.
  • Foderskift bør foretages gradvist og gerne over 14 dage.
  • Sørg for at hesten altid har vand tilgængeligt, også på folden.
  • Sørg for at hesten får regelmæssig motion.
  • Sørg for at gennemgå hestens fold og arealet omkring for giftige planter for heste.