Forfangenhed hos heste – symptomer og årsager

Forfangenhed hos heste - mundkurv på hest der græsser

Indtag af store mængder græs kan være en risikofaktor i udviklingen af forfangenhed for disponerede heste. En mundkurv kan hjælpe med at begrænse hestens indtag af græs.

Står din hest med kropsvægten flyttet bagud og forbenene foran sig? Er hovene varme, og er hesten ikke sig selv?

Dette kan være et tegn på, at hesten er forfangen. Hvert år bliver et stort antal heste behandlet for akut og kronisk forfangenhed. Akut forfangenhed er gået fra at være almindeligt i græsningssæsonen til at blive en sygdom, som vi ser hele året rundt.

Det har længe været opfattelsen, at hvis akut forfangenhed medførte forandringer i hoven, var prognosen dårlig for hesten. Men opfølgninger viser, at takket være de metoder vi bruger i dag, bliver mere end 80% af de heste, der lider af forfangenhed, raske uanset ændringerne i hovene. Men det kræver et lang behandlingsforløb for hesten og en stor indsats for dig som hesteejer.

Årsagen til forfangenhed hos heste er endnu ikke fuldt fastslået på trods af en del forskning i emnet. Den mest almindelige form skyldes dog en kraftig forstyrrelse af miljøet i fordøjelsessystemet, ligesom endokrine forstyrrelser, EMS og Cushing er en hyppig årsag til forfangenhed. Der kan også ses forfangenhed i forbindelse med tilbageholdt efterbyrd hos hopper samt traumatisk forfangenhed, men det er mere sjældne typer.

Behandling

Hvis du har mistanke om, at din hest er forfangen, skal du hjælpe den hurtigst muligt. Følg nedenstående punkter i ti dage. Enten aftager problemet eller også har hesten en positionsforandring af hovknoglen. Tal med en dyrlæge for yderligere rådgivning.

 • Giv hesten komplet boksro på et blødt underlag, helst på et tykt lag spåner eller blødt sand.
 • Tilkald en dyrlæge, som kan hjælpe dig med at stille en diagnose og give hesten smertestillende medicin.
 • Behandl årsagen, hvis den er kendt.
 • Giv kun hesten grovfoder med lavt sukkerindhold, gerne højt placeret i en høhæk eller lignende.
 • Undgå transport af hesten.
 • Hvis hesten lige har fået nye sko på eller er skoet med sål, så tag, hvis det er muligt, skoene af. Gør intet andet med hovene.

Lad hesten stå som ovenfor i omkring ti dage, også selvom symptomerne aftager. Hvis hesten stadig har symptomer efter de ti dage, er der sandsynligvis sket en rotation og/eller sænkning af hovbenet. Der er i øjeblikket ingen kendt løsning til, hvordan man forhindrer denne udvikling.

Hvis hesten har vedvarende symptomer efter ca. ti dage, bør hovene røntgenfotograferes. Ud fra røntgenbillederne kan en dygtig beslagsmed foretage diverse foranstaltninger, der hjælper hjælpe hesten med at genvinde et sundt forhold mellem hovknogle og hovkapsel.

Hvornår skal jeg opsøge dyrlæge?

Her er nogle symptomer på akut forfangenhed:

 • Bevægelsesforstyrrelse, hesten er stiv, bevæger sig ufrivilligt og belaster helst ikke forhovene.
 • Forstærket puls.
 • Øget varme i hoven.
 • Øm ved visitering af hoven.
 • Har svært ved at vende sig ved snæver volte.
 • Stikkende gang. Sætter dragten til jorden først.

Hvad gør dyrlægen?

Sådan forløber behandlingen

 1. Ved det første besøg tjekkes hestens sygdomshistorie og hestens medicinske status.
 2. Hvis hesten er i en risikogruppe eller har mistænkelige symptomer, udtages der prøver, så der kan undersøges for metabolisk sygdom.
 3. Hoven kontrolleres, og dyrlægen foretager en røntgenundersøgelse af hovkapsel/hovben.
 4. Hesten bedømmes og behandles af en beslagsmed og får derefter lov til at tage hjem, dog skal hesten have boksro.

Opfølgende besøg

Ved det opfølgende besøg fem uger senere, bliver der givet en ny medicinsk status og røntgenkontrol, ligesom beslagsmeden vurderer, hvordan udviklingen i hoven ser ud. En eventuel behandling igangsættes.

Efter yderligere fem uger kan beslagsmeden tage hånd om hesten i hjemmet.

Fem uger senere kommer hesten tilbage til et sidste opfølgende besøg ved dyrlægen. Her vurderes punkter som, hvornår hesten atter kan tages i brug og selve rehabiliteringen. Beslagsmeden bruger ovennævnte information til den fortsatte pleje af hestens hove.

Boksro

Hesten skal være i bokshvile de første fem uger. De resterende ti uger kan hesten stå i en udeboks om dagen, forudsat at der ikke er mudret og vådt udenfor.

I løbet af denne femten ugers periode anbefaler vi, at hesten ikke har sko på, hvilket har vist sig at reducere risikoen for komplikationer, ligesom smertedannelsen aftager hurtigere. Hesten står på et blødt underlag. Eftersom den står inde, helst på savsmuld, tørrer hestens egen sål og giver en stabil, naturlig understøtte. I perioden kan hesten have symptomer og smerter i hovene, men det aftager med tiden.