Seniorhund – Hvornår betegnes din hund som ældre


 
Mild Mild

Mild

Bare rolig - dette er noget du selv kan håndtere hjemme.

Seniorhunden – syg eller bare gammel? At blive gammel er ikke en sygdom, men der kan være ting man som hundeejer skal være ekstra opmærksom på. Forskellige typer af ændret adfærd kan i nogle tilfælde være tegn på underliggende sygdom, så hvordan sikrer vi os bedst af vores seniorhund får et godt og langt liv?

Hvornår regnes din hund som en senior hund?

Som tommelfingerregel regnes en hund for at være senior når den er rundet de 7 år. Der skal dog tages højde for race, for store hunderacer regnes som værende senior før de små hunderacer, og har også en forventet kortere levetid. En hund regnes for at være moden, når den har nået ½ delen af sin forventede levealder og senior, når den har nået ¾ del af sin forventede levealder.
Aldringsprocessen er en langsom og gradvis naturlig biologiske proces, hvor kroppens evne til at opretholde sin fysiologiske balance daler og modtagelighed for sygdomme øges dermed øges.

Tegn på at din hund er blevet ældre?

•    Fald i aktivitetsniveau kan skyldes tab af muskelmasse, fx grundet smerter i bevægeapparatet. 
•    Ændring i vægt, enten øgning eller tab
•    Halthed eller besvær med at rejse sig, gå langt og springe op og ned ad ting
•    Nedsat syn og hørelse
•    Ændring af adfærd
•    Ændring af foder- og vandindtag, både øget og nedsat behov 
•    Ændring af urineringsmønster (hyppighed, mængde, farve på urin mm)
•    Ændring af afføringsmønster (hyppighed, konsistens, mængde, farve)


Typiske sygdomme hos seniorhunden

•    Artrose også kaldet slidgigt som er forkalkninger i led.
•    Kræftsygdomme
•    Sygdomme relateret til kønsorganerne: livmoderbetændelse, prostata- og testikelproblemer
•    Stofskiftesygdomme (fx for lavt stofskifte, cushings, diabetes mfl.)
•    Organsygdomme (fx lever- og nyresygdom)
•    Tandproblemer
 

Vægtændringer:

Mange seniorhunde vil, når de bliver ældre, have tendens til at blive overvægtige, og dette skyldes blandt andet, at kroppen lagrer mere af fedtet og opbygger mindre muskelmasse. Ligeledes kan det skyldes nedsat aktivitet, hvor hunden ikke forbrænder den mængde kalorier, som den tidligere gjorde. Korrekt fodring af seniorhunden er helt essentielt for at undgå overvægt, og for at holde den sund og frisk længe. Seniorhunde har et anderledes ernæringsmæssigt behov sammenlignet med unge hunde. Det er vigtigt at seniorhunde fortsat får motion for at holde vægten nede og dermed holde den sund og rask. Pludselige vægtændringer kan være tegn på underliggende sygdom og kontakt derfor altid din dyrlæge, hvis dette sker. Personalet på dyrehospitalet kan også være med til at rådgive om korrekt fodring og vægt hos din seniorhund. 

Artrose (gigt): 

Artrose er den latinske betegnelse for gigt, der betyder forandringer eller nedbrydninger af den ledbrusk, som beskytter glidefladerne mellem to knogler i et led. Når en hund lider af gigt, vil der opstå en inflammationsreaktion i leddet, der medfører symptomer som fx smerte og hævelse i ledkapslen, samt at funktionen af leddet forstyrres. Symptomer på slidgigt vil typisk være haltheder, nedsat præstation, hunden ligger mere og har besvær med at rejse sig, kliklyde fra bevægeapparatet, stivere gang mfl. Disse symptomer er et udtryk for smerte, og de bør derfor behandles. Der findes i dag en række muligheder for smertebehandling af hunde med ledsmerter. 

Kræftsygdomme:

Hunde kan ligesom mennesker udvikle både god- og ondartede kræftsygdomme. Risikoen for udvikling af disse stiger med alderen, og gør seniorhunden mere udsat. Symptomerne kan være meget forskellige, men du bør altid søge dyrlæge, hvis du oplever pludseligt vægttab, nedsat appetit, nedsat drikkelyst, opkast, svingende afføring eller ændret adfærd. Ligeledes bør du kontakte dyrlægen, hvis du oplever knuder på din hund, så disse kan undersøges. 

Sygdomme relateret til kønsorganerne: 

Både ældre tæver og hanhunde er i øget risiko for at få problemer relateret til deres kønsorganer. Hanhunde han få forstørret prostata, der kan lede til symptomer relateret til urinering fx blod i urinen eller problemer med at komme af med afføring. Ældre tæver kan udvikle en livmoderbetændelse, der typisk vil vise sig et par måneder efter endt løbetid, og som er en akut behandlingskrævende lidelse, da den ellers bliver livstruende.
Steriliserede tævehunde kan også med alderen få problemer med inkontinens. Dette kan behandles med østrogenbehandling eller med medicin, der forbedrer blærelukkemuskulaturens funktion.

Stofskifte- og organproblemer: 

Seniorhunde kan også udvikle forskellige typer af stofskifte- og organsygdomme, hvor symptomerne ofte er diffuse, men kan være vægtøgninger, pelsforandringer, øget æde- og drikkelyst, hudproblemer og ændret form på maven (hængemave). Hvis du mistænker din hund har nogle af ovenstående symptomer bør du kontakte din dyrlæge, så det kan blive undersøgt. Dyrlægen vil, udover en klinisk undersøgelse, typisk skulle lave urin- og blodprøver for at kunne komme nærmere en diagnose, samt udtale sig om behandlingsmuligheder. 

Tandproblemer: 

Ca. 80 % af alle voksne hunde har tandproblemer og risikoen for dette øges med alderen. Seniorhunde vil typisk have en øget mængde opbygget tandsten, der giver gode vækstbetingelser for bakterier. Dette vil lede til betændelsestilstande i tandkødet og medføre, at det kan være smertefuldt at spise. Bakterier i mundhulen vil være en ekstra belastning immunforsvaret, og kan på sigt føre til parodontose, der er en kronisk sygdom, som hunden vil skulle leve med resten af sit liv. Når først hunden har dannet tandsten er det ikke muligt at børste dette væk, da er en tandrensning i narkose hos dyrlægen nødvendig. Forebyggende tandbørstning er altid en god idé, da det kan reducere dannelsen af tandstenen. 

Sundhedsundersøgelse af seniorhund?

Vi anbefaler, at seniorhunde ligesom alle andre hunde, kommer til minimum en årlig sundhedsundersøgelse hos dyrlægen. Her vil man som ejer i samarbejde med dyrlægen kunne forebygge forskellige sygdomme samt opdage fx slidgigt tidligt og kunne opstarte udredning og behandling for dette. Vi anbefaler at sundhedsundersøgelsen af en seniorhund, udover den kliniske undersøgelse også indeholder en urin- og blodprøve til undersøgelse af organværdier og lign. 

Kontakt dyrlægen hvis du ser nogle af disse tegn hos din seniorhund 

Hvis din hund begynder at ændre adfærd eller vise ændret æde- og drikkelyst samt nedsat aktivitet kan det være tegn på sygdom eller smerter. Husk at det er hundens natur at skjule smerter, og derfor skal man være opmærksom på helt små forandringer. 
Kontakt dyrlægen, hvis du oplever nogle af følgende tegn: 

•    Aggression mod andre hunde eller mennesker
•    Inkontinens, hvor hunden ikke kan holde på urin eller på afføring
•    Ændringer i vægt
•    Dårlig ånde
•    Halthed, besvær med at rejse sig eller går kortere ture
•    Ændret vejrtrækningsmønster, hvor den fx puster eller virker motionsintolerant
•    Hoste
•    Pelsforandringer eller evt. kløe
•    Knuder eller hævelser

Nyd tiden

Når hunden bliver senior, kan det være aktivitetsniveau og hverdagsrutiner skal tilpasses hundens nye behov. Ligeledes er det vigtigt at seniorhunden bliver holdt både mentalt og fysisk i gang. 
Den fleste hundeejer ved, kommer der en dag, hvor den vanskelige beslutning om at give hunden fred og lade den aflive. Nogle gange skyldes dette akut eller kronisk sygdom, og andre gange vælger ejeren, at hunden ikke trives som den skal, og ikke skal igennem mere. Det kan være en god idé at gøre sig tanker om dette, når man har en seniorhund, så man har forberedt sig bedst muligt på den dag, hvor beslutningen skal tages. Dyrlægen kan hjælpe dig med vejledning omkring, hvornår der er det rette tidspunkt at sige farvel til din seniorhund. 
Men indtil den tid kommer, så nyd tiden sammen.