Tandkødsbetændelse hos hund

De første tegn på tandkødsbetændelse hos hund er røde, hævede og evt. ømme tandkødsrande.

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse (gingivitis) er inflammation i tandkødet. Tandkødsbetændelse opstår på grund af plak på hundens tænder og hvis det opdages i tidligt stadie er det ikke kronisk – det vil sige, at tilstanden kan fjernes helt ved hjælp af behandling og ved at forebygge. Tandkødsbetændelse kan føre til parodontose, som er en kronisk tilstand.

Symptomer på tandkødsbetændelse hos hund

 • Røde, hævede og evt. ømme tandkødsrande (de første tegn på tandkødsbetændelse)
 • Dårlig ånde
 • Hunden savler
 • Tyggeproblemer
 • Tandstensdannelse

Hvorfor får hunden tandkødsbetændelse

Hunden får tandkødsbetændelse på grund af plak på tænderne. Plak er en klistret, klar-hvid biofilm som består af bakterier og deres affaldsprodukter, spyt, madrester m.m. Plak dannes løbende på tændernes overflade.  Hvis plakken fjernes løbende, sker der ingen skade på hundens tænder, men hvis plakken bliver siddende, vil bakterier i plakken forårsage tandkødsbetændelse. Første tegn på tandkødsbetændelse hos hund er ofte rødt og hævet tandkød langs tændernes kroner.

Plak kan fjernes effektivt ved tandbørstning, og hos nogle hunde vil almindelig brug af tænderne i forbindelse med fødeindtag, tyggeben mm. være tilstrækkeligt til at rense tænderne.

Vejledningsfilm: tandbørstning på hund

Hvis plakken får lov til at blive siddende på tænderne, vil den allerede efter få døgn forkalkes og med tiden resultere i tandstensdannelse. Tandsten viser sig som brunlige, hårde belægninger på tænderne. Tandsten er gode gemmesteder for plak og bakterier og kan således være med til at forværre tandkødssygdom. Er der først dannet tandsten, er almindelig tandbørstning ikke nok til at fjerne dem.

Parodontose

Hvis hunden får lov til at have en ubehandlet tandkødsbetændelsen, vil bakterierne brede sig ned i tandkødslommerne. Hen over tid kan dette give en uddybning af tandkødslommerne, som gør vækstforhold for bakterierne rigtig gode. Bakterierne vil med tiden forårsage dybere infektion, som skader tændernes fæste (bindevævsophæng og knogle), således at der opstår tandløsning. Denne lidelse kaldes parodontose, som er en blivende tilstand, da tændernes aldrig vil kunne fæste sig igen.

Parodontose er smertefuldt med tandkødsbetændelse og tandløsning som også kan give tandbylder. Derudover kan parodontose give skader på kroppens øvrige organer, da bakterierne spredes med blodet. Selv med svær parodontose, er der meget, der kan gøres for at behandle tilstanden og forebygge, at den udvikler sig yderligere.

Hvilke hunde er særligt udsatte?

 • Tandkødsbetændelse og parodontose kan ramme alle racer og aldersgrupper, men ses hyppigere og ofte i mere udtalt grad hos små hunderacer.
 • Oftest øges tilstandens sværhedsgrad med alderen.
 • Afvigende tandstilling eller tætsiddende tænder kan hæmme den naturlige mekaniske rensning af tænderne, når hunden tygger og dermed prædisponere for udviklingen af tandkødsbetændelse og parodontose.
 • Hunde, der får blødt foder, kan være i øget risiko grundet manglende mekanisk rensning af tænderne.
Læs om Hundens tandsæt

Behandling

Mild tandkødsbetændelse uden væsentlig tandstensdannelse kan behandles og forebygges med daglig tandbørstning. Som supplement findes der tyggeben, specialfoder og øvrige tiltag, der kan hjælpe med plakfjernelse og forebygge tandstensdannelse. Afhængig af sværhedsgraden, kan det være nødvendigt at få ro på tandkødet inden opstart af tandbørstning, f.eks. med hjælp fra klorhexidingel.

Er betændelsen mere fremskreden med dannelse af tandsten, vil det være nødvendigt med en mundhuleundersøgelse med tandrensning i narkose:

 • Tænderne renses for tandsten ved hjælp af tandinstrumenter samt en ultralydsrenser.
 • Tandkødet og alle tænder undersøges grundigt; der måles tandkødslommer og tænderne vurderes for tandløsning.
 • Hundens tænder vil altid røntgenfotograferes for at lede efter fæstetab, tandfraktur og forandringer, som ikke kan ses udefra.
 • Tænder med dybe lommer og/eller fæstetab fjernes for at slutte den vedvarende betændelsestilstand, der foregår omkring dem, og dermed at nærliggende tænder også rammes af parodontose.
 • Hos parodontoseramte hunde kan det være nødvendigt at dele tandbehandlingen i 2 besøg, hvis mange tænder skal fjernes. Dette gøres for at undgå forlænget narkosetid, der øger risikoen for komplikationer.

Fremtidsudsigterne – sådan undgår du at hunden får tandkødsbetændelse igen

Det vigtigste du kan gøre for at undgå at din hund får kronisk tandkødsbetændelse, er at holde en god mundhygiejne. Dvs. med daglig tandbørstning eller tandrensninger ½-1 årlig hvis ikke det er muligt at børste tænder. Dette er for at rense plakken bort. Der findes specialfoder og produkter, der kan tilsættes drikkevandet, designet til at reducere plakdannelse, som kan bruges som supplement til tandbørstningen men effekten er formodentlig begrænset. Tyggetid er vigtig for at fjerne plakken, derfor kan tyggeben og -legetøj også være til hjælp. Vær dog altid opmærksom på ikke at benytte ting, der kan skade hundens tænder.

Hunde, der døjer med tandkødsbetændelse og parodontose, har behov for hyppige tandkontroller og -behandlinger. Tal med din dyrlæge og få en plan for hvor ofte din hunds tænder bør tilses – mange gange er det nok at tjekke tænderne i forbindelse med det årlige sundhedseftersyn, mens hunde, der er hårdt ramt af parodontose kan have behov tjek lidt oftere. Ved tjekkene vurderes behov for tandbehandlinger i narkose.

Du kan læse mere om tandbehandlinger her.