Mental aktivering af hund – Konkrete ideer

Brug omgivelserne til mental aktivering af din hund; en bænk, en sten eller lignende til at træne balance og kropskontrol. Lad hunden træde op på disse ting, lav en stå-, sit- eller dækøvelse eller blot lad den bevæge sig henover det ændrede underlag.

Mental stimulering er lige så vigtigt for hunde, som det er for os mennesker. Desuden er det en aktiveringsform som giver muligheder til de hunde, som af forskellige årsager ikke tåler fysisk krævende aktivitet.

Forskellen på mental aktivering af hund og fysisk aktivering

Motion får pulsen op, giver sanseindtryk og øger energiforbrændingen hvis du fx. løber med din hund. Det giver dermed kondition, velvære og er med til at holde hunden slank. Lige så vigtigt som den fysiske sundhed er den mentale sundhed hos hunden. Mental aktivering udfordrer hunden – og ejeren! Det opbygger et samarbejde mellem hund og ejer og stiller krav til indlæring. Derudover er mental aktivering det vigtigste redskab til at afhjælpe og forebygge adfærdsproblemer hos hunde.

Hvorfor er fysisk aktivering ikke nok?

Mental stimulering kan ikke erstattes af fysisk aktivitet. Opgaveløsning og træningsøvelser stimulerer såkaldte kognitive funktioner, dvs., det stiller krav til hundens indlæringsevne. Dermed opbygges gradvist et samarbejde mellem hund og ejer, som øger kontakten til hunden og øger dens motivation og vedholdenhed over for opgaveløsning og over for at opsøge kontakt til dig som hundefører.

Dette kan du opnå ved at aktivere din hund mentalt

 • Styrke dit forhold til hunden
 • Mindre stress hos hunden
 • Minimere destruktiv adfærd
 • Indlære nye færdigheder hos hunden som også er til gavn for omgivelserne
 • Holde din seniorhund i gang – gamle hunde elsker at lære nye tricks!

Typer af mental aktivering af hund

I en travl hverdag med aktiviteter hos alle i familien, er det måske svært at finde overskud til hjemmets firbenede familiemedlem. Det kræver dog blot få ændringer i rutinerne at få inddraget hunden i de daglige gøremål. Læs mere og få konkrete ideer til mental aktivering af din hund nedenfor.

Aktiveringsøvelser kan opdeles i flere typer:

 • Balanceøvelser og kropskontrol
 • Lydighedsøvelser og tricks
 • Næsearbejde og problemløsning

Der findes i dag træningshold, der tilbyder dogparkour, nosework og træning med fokus på positiv forstærkning. I disse træningsformer er der særligt fokus på henholdsvis kropskontrol, mental stimulering og at belønne hunden for korrekt adfærd. Sidstnævnte opfordrer hunden til selv at tilbyde adfærd ved indlæring af nye øvelser. Hermed stimuleres kognitive funktioner, og det er dermed en god form for mental stimulering.

Ideer til mental aktivering af hund

Fælles for al mental aktivering er at huske belønning, dvs., hav altid godbidder og eventuelt en bold/legetøj med. Hvis det bliver en vane at have godbidder i lommen, er man altid parat til at bruge omgivelserne som legeplads for stimulering af hunden – også på tidspunkter man måske ikke lige havde forventet.

Ideer til aktivering på gåturen

 • Brug omgivelserne som legeplads: en bænk, en træstub eller lignende til at træne balance og kropskontrol. Lad hunden træde op på disse ting, lav en stå-, sit- eller dækøvelse eller blot lad den bevæge sig henover det ændrede underlag. Derudover kan man belønne hunden for frivillig adfærd, dvs., hvis den på eget initiativ viser interesse for træstubben. Denne frivillige adfærd kan give sjove initiativer, blandt andet at hunden selv går op på store stene og træstubbe i forventning om, at det udløser en positiv reaktion fra dig som hundefører.
 • Lygtepæle kan bruges til slalom eller til et sjovt indkald hvor hunden skal ’fange dig’, mens du løber rundt om en lygtepæl.
 • Søgeøvelser hvor der gemmes godbidder i forskellige højder f.eks. på lave grene på træer.
 • Kontaktøvelse hver gang I møder børn eller andre hunde på lufteturen. Beløn for at hunden tager øjenkontakt til dig. Udvid evt. til at den skal sætte sig ned før den får belønning.

Er det mørkt på gåturen, læs 5 tips i mørket – sørg for at være synlig, når hunden luftes.

Ideer til aktivering i haven

 • Søgeøvelser hvor der gemmes legetøj eller godbidder i forskellig højde. Sværhedsgraden kan øges løbende.
 • Søgeøvelser hvor belønninger gemmes under tæppekant eller en skål.
 • Kontaktøvelser hver gang der går nogen forbi ude ved hækken. Især velegnet hvis hunden plejer at løbe hen og gø ad dem, der går forbi.
 • Lær hunden at bytte sit legetøj for en godbid. Kan udvides til at hunden lærer at komme med tabte ting. I starten kan man bevidst ’tabe’ sin pung eller nøgler, men på sigt er det ganske nyttigt, at hunden har lært at søge efter forskellige genstande.

Ideer til aktivering i hjemmet

 • Lær hunden at bære reklamer ind fra postkassen.
 • Lær hunden at bære en mindre kurv, hvor der f.eks. kan lægges bestik til borddækning. På den måde hjælper hunden til, uden det kræver en masse ekstra tid af dig.
 • Lær hunden at lukke en køkkenskuffe/køleskabslågen med snuden. Start med at belønne hunden for at presse snuden mod din håndflade, og flyt det senere over til skuffen. Til slut kan hånden undlades, så hundens snude er i direkte kontakt med skuffen.
 • Aktiveringslegetøj til godbidder kan købe si mange udgaver. I starten skaldet gøres let for hunden, så den bevarer motivationen, f.eks. ved at bruge små godbidder, der let falder ud.
 • Søgeøvelser hvor der gemmes legetøj eller godbidder i forskellig højde (sværhedsgraden kan øges løbende).
 • Søgeøvelser hvor belønninger gemmes under tæppekant eller en skål.

Læs om hvordan du kan træne din hund inden nytårsaften