Sårskader på hunde

Har hunden været i slagsmål? Har den fået en byld, som ikke heler? Eller har din hund sår på næsen? Hunde risikerer altid at få sår og skader. For det meste er sårene mindre, og du kan tage dig af dem og få dem til at hele på egen hånd. Men af og til er ulykken ude, og du har brug for at kontakte dyrlæge. Tag altid sår og sårskader på hunden alvorligt. Bliver såret inficeret, kan bakterierne blive optaget i blodet og sprede sig til resten af kroppen. Her kan du læse, hvordan du selv håndterer sår og mindre skader, hvornår du bør kontakte dyrlægen, og hvordan vi hjælper din hund.

Sårskader kan opstå på mange måder. Hundeslagsmål med bidsår eller rifter til følge er ret almindelige. Hunde, som er kommet til skade i skoven eller på jagt i kontakt med store grene eller pinde, ser vi også ofte. Din hund kan også komme til skade med glas, pigtråd og andre farlige materialer. Det kan også handle om sår, som er blevet inficeret og har udviklet sig til en byld, som ikke vil hele, eller som er bristet.

  • Akutte skader
    Ofte opdager man akutte skader med det samme, men på en langhåret hund kan det tage tid, inden man opdager såret. Der kan også gå en rum tid, inden man opdager, at hunden har blod på poten eller ikke vil støtte på en pote. Har din hund et sår, som skal syes, er det vigtigt, at I kommer til dyrlægen så hurtigt som muligt.
  • Bidsår
    Har din hund fået et bidsår, skal du være ekstra omhyggelig. Hvis bidsåret sidder meget yderligt, og biddet ikke er gået igennem huden, kan det være nok med desinficerende sårpleje derhjemme. Men bidsår kan også føre til infektioner, så spørg altid dyrlægen til råds.
  • Bylder
    Hvis en hund får en byld, skyldes det ofte et kronisk sår, f.eks. et kradsesår, der er blevet inficeret med bakterier. En byld kan briste med pus og blodigt indhold. Hunden er ofte alment påvirket med feber og manglende appetit.

Behandling

Småsår og skrammer på din hund kan ofte plejes af dig selv, hvis hunden/katten ellers har det godt. Det vigtigste ved pleje af sårskader er, at såret forbliver rent og tørt, og hunden eller katten ikke slikker i det, så der ikke går betændelse i det.
Det er lettere at rense såret, hvis man klipper pelsen væk omkring såret. Det skal gøres roligt og forsigtigt, så man ikke undgår yderligere smerte og skade på dyret.

Tjek såret regelmæssigt i nogle dage, selvom det ikke ser farligt ud ved første øjekast, eftersom der kan dannes infektioner. Det er godt at kontrollere temperaturen efter en sårskade.

Læs også: Rense sår på din hund – Råd og vejledning.

Blødende sår

Ved blødende sårskader kan du lægge en trykbandage, så du beskytter sårområdet og stopper blødningen. Det er vigtigt at søge dyrlægehjælp, hvis såret ikke holder op med at bløde efter nogle minutter. Forsøg at stoppe blødningen, hvis du er på vej til dyrlægen ved en akut skade. Sidder såret på maven eller brystkassen, kan det være nødvendigt at pakke dyret ordentligt ind med bomuld og bandager.

Hvornår skal jeg søge dyrlægehjælp?

  • Hvis din hund har fået stiksår.
  • Hvis din hund har fået et sår, som gaber eller bløder en del.
  • Hvis din hund har fået sår ved øjnene.
  • Hvis din hund har store og dybe sår, hvor det underliggende væv er skadet.
  • Hvis et sår er blevet inficeret.
  • Også mindre sår kan være nødvendige at sy, eksempelvis hvis de gaber, når hunden bevæger sig. En del sår kræver smertestillende præparater og indimellem bedøvelse, for at man skal kunne gøre det rent.

Hvad gør dyrlægen?


Sår, som skal sys

Hvis din hund har et sår, som skal sys, er det vigtigt, at I kommer til dyrlægen hurtigst muligt, så såret ikke når at blive inficeret. Det hjælper til en hurtigere heling. Skaden bør ikke være ældre end otte timer, når det sys.

Infektion og bidsår

Hvis hunden bliver mat, får feber, såret hæver eller bliver rødt/betændt, er det tegn på en infektion, og hunden kan få brug for antibiotika. Det sker ofte ved bidsår fra en anden hund eller kat. Ofte ser bidsår ikke så alvorlige ud i begyndelsen, men dyrets mundflora indeholder en mængde bakterier, som kan forårsage infektioner. Ofte dannes der lommer under huden efter et bid, hvor bakterierne kan stortrives. Efter nogle dage dannes der så en byld med pus. Opsøg altid dyrlægen i sådanne tilfælde.

Læs om blodøre

Dræning

På klinikken forsøger man at lukke såret, hvis det gaber – også selvom det til en start er inficeret. I visse tilfælde skal et inficeret sår være åbent i nogle dage, inden det kan lukkes. Kan vi lukke det, placerer vi et dræn (en gummislange) for at lette dræningen af såret. Dette skal sidde i 3-5 dage og bliver efterfølgende fjernet på klinikken. Efter dette skal såret læges. I den tid drænet sidder i, og selv efter noget tid, har din hund ofte brug for at bære en krave, så den ikke kan komme til at slikke i såret.