Rense sår på din hund – Råd og vejledning

Når du skal rense et sår på din hund skal du som udgangspunkt fjerne overskydende hår og snavs fra såret så skånsomt som muligt. Herefter kan du forsigtigt skylle med sterilt saltvand eller vand fra hanen. Sørg for at hunden ikke har mulighed for efterfølgende at kradse eller slikke i såret.

De fleste hunde får på et tidspunkt et eller flere sår. Det kan f.eks. være som følge af en slåskamp, en akut skade, et hotspot, et flåtbid eller hos en allergiker, der får tilbagevendende hudinfektioner og dermed kløe og sår i huden.

Kontakt dyrlægen ved følgende sår på din hund

Er dit dyr kommet til skade og har fået et eller flere sår, der bløder voldsomt eller har en karakter, hvor det bør syes, skal dyrlægen kontaktes. Det gælder f.eks. bidsår, stiksår, brandsår eller sår opstået ved andet traume.

Er det et operationssår der pludselig giver bekymring pga. smerte, blødning, hævelse, lugt eller tegn på betændelse, bør dyrlægen ligeledes kontaktes.

Hvad gør dyrlægen ved såret?

Dyrlægen vil rense og sy eller lime såret på din hund, hvis det er nødvendigt. I nogle tilfælde lægges et dræn, hvis såret er inficeret eller væsker meget. Drænet fjernes efter et par dage.

Hvis såret ikke skal sys, skal området renses og skylles dagligt. Inficerede sår behandles i nogle tilfælde med antibiotika – men ikke altid. Hundens immunforsvar kan i mange tilfælde klare infektionen uden antibiotika, og brug af antibiotika vurderes derfor i hver enkelt sag, for at undgå udvikling af resistente bakterier. Dyrlægen vil muligvis foretage en dyrknings og resistensbestemmelse, for at være i stand til at vælge den rette type antibiotika, der kan bekæmpe bakterierne i hundens sår.

Sådan renser du selv et ukompliceret sår på din hund

Det anbefales altid at bruge handsker, både for hundens og din skyld! Såret kan være inficeret med en resistent bakterie, som ved berøring kan blive overført til dig. Derudover undgår du også, at overføre dine bakterier til hundens sår, hvis du bruger handsker.

  1. Fjern som udgangspunkt overskydende hår og snavs fra såret så skånsomt som muligt.
  2. Skyl forsigtigt med sterilt saltvand eller vand fra hanen. Undgå at bruge sæbe med parfume, da det kan svie og hæmme sårhelingen.
  3. Brug eventuelt klorhexidin sårrens til efterbehandling.
  4. Har du ikke brugt handsker, så vask dine hænder grundigt og brug håndsprit. Det er vigtigt at undgå, at bakterier fra dyrets sår overføres til dig.
  5. Beskyt såret mod jord og snavs.

Hvis din hund har tendens til hotspot eller hudinfektioner, vil det kræve en medicinsk shampoo og en forebyggende tilgang til den underliggende årsag i samråd med dyrlægen.

Hold hundens sår tørt og rent

Det er vigtigt for sårets heling, at det holdes tørt og rent. Din hund må ikke kradse eller slikke i såret, og derfor kan det være nødvendigt at anvende en skærm eller en bodystocking i en kortere periode. I visse tilfælde vil det være påkrævet med en forbinding, som så skal holdes tør og tilses og skiftes efter dyrlægens anvisning. Det tilstræbes at tilgodese det enkelte hunds adfærd på bedste måde.

Hold øje med såret – heler det som det skal?

Et ukompliceret sår heler i løbet af 7-10 dage. Hvis såret ikke heler som forventet, eller hunden f.eks. får feber eller såret væsker meget, bør der søges dyrlæge.