Interdigital Furunkulose hos hund (mellem tæerne)

Symptomer på interdigital furunkulose hos hund er blandt andet en smertefuld og øm pote, hvor hunden ofte slikker meget på sin pote.

Furunkulose hos hund opstår når en af hundens hårsække brister til det omgivende væv. Hårsækken kan briste på grund af en bakteriel betændelse i hårsækkene (folliklerne), hvilket betegnes som follikulitis. Furunkulose er ikke altid en bakteriel infektion, men kan være en steril irritation (inflammation) i vævet.

Furunkulose hos hund kan være lokaliseret forskellige steder og betegnes herefter:

  • Interdigital furunkulose (mellem tæerne)
  • Acne (på hagen)
  • Calluspyodermi (på albuerne)
  • GSDP (German shepherd dog pyoderma). Arvelig lidelse hos shæferhunde.

Symptomer

Almene symptomer på furunkulose hos hund

Follikulitis ses på hudoverfladen som en gullig ansamling af pus ved et hårstrå (en “bums”). Hvis det udvikler sig til furunkulose, kommer der en smertefuld, evt. hårløs knude, som kan være mørkerød/lilla. Knuden kan indeholde væske (blod/betændelse), men kan også være fast.

Symptomer på interdigital furunkulose hos hund

  • Synlig hævelse mellem to tæer. Hævelsen er ofte pelsløs og rød eller lilla.
  • Smertefuld og øm pote
  • Hunden bliver ofte halt
  • Hunden slikker meget på poten

Hvorfor får hunde interdigital furunkulose?

Interdigital furunkulose opstår i de fleste tilfælde, fordi et hårstrå bliver trådt igennem hårsækken. Det kan opstå hos korthårede hunderacer, som er arveligt disponerede for furunkulose (f.eks. engelsk bulldog, shar pei og Labrador), eller hos hunde som går forkert på poterne på grund af fejlstilling af tæerne. Fejlstilling af tæerne medfører, at hunden går på behåret hud og ikke kun på trædepuderne. Dette ses ofte hos hunde med ledproblemer eller hos svært overvægtige hunde.

Andre årsager kan være: Fremmedlegemer (græsfrø, splinter mm.), allergi og hårsækmider.

Diagnosticering af interdigital furunkulose hos hund

Interdigital furunkulose diagnosticeres ved at dyrlægen tager prøver fra hævelsen mellem tæerne. Det er vigtigt at udelukke fremmedlegme og hårsækmider. Der skal desuden afgøres, om der er infektion med bakterier.

Behandling af interdigital furunkulose

Interdigital furunkulose behandles alt efter årsag. Det kan være kirurgisk, hvor der åbnes medicinsk eller med lokalbehandling med fodbade i f.eks. klorhexidin, evt. salve, evt. forbinding af poten.

Forebyggende behandling af interdigital furunkulose

Hunde der har arvelig disponering eller hunde der går forkert, vil typisk få interdigital furunkulose med jævne mellemrum og det kan være et invaliderende problem. Her er det vigtigt med god potehygiejne, f.eks. jævnlige fodbade og klorhexidinpudder. Nogle hunde kan have god effekt af at gå med sko udendørs.