Hotspot hos hunde – Forebyggelse og behandling

Nogle hunde får fugtig eksem, når de bader. En måde at forebygge dette på er ved at skylle med ferskvand efter svømmeturen og sørge for, at hunden bliver helt tør efterfølgende.

Hotspot hos hunde er en akut, overfladisk, væskende hudinfektion, hvor der kan ses skorpedannelse med klæbrigt sekret. Infektionen breder sig hurtigt, hvorfor tidlig opstart af behandling er vigtig. Her kan du læse mere om årsager, symptomer, og hvordan behandlingen foregår.

Hotspot forårsager intens kløe, og hunden slikker, kradser og bider i huden, hvor der opstår blødende læsioner og infektion.

Hotspot hos hunde forekommer hyppigst i sommerhalvåret, når det er varmt og fugtigt. Den underliggende årsag kan bl.a. være lopper, flåtbid, øregangsbetændelse, traume og allergi. Hunde der bader meget er særlig udsat, da bakterier har bedre vækstbetingelser i en varm, våd og tæt pels. Hotspots ses ofte i ansigt, halsregion og ved ører men kan opstå overalt på kroppen.

Forebyggelse af hotspot hos hunde

Vask hundens pels regelmæssigt med en antibakteriel shampoo.

Nogle hunde får fugtig eksem, når de bader. En måde at forebygge dette på er ved at skylle med ferskvand efter svømmeturen og sørge for, at hunden bliver helt tør efterfølgende.   

Behandling af hotspot hos hunde

Hvis dyret tillader det, kan man barbere området, så det får luft og vaske med en desinficerende shampoo. Ofte kan det være tilstrækkeligt at vaske og holde huden tør og ren. Hunden må ikke slikke i det, da det så ofte breder sig.

Hvornår skal jeg opsøge en dyrlæge?

  • Hvis hundens hotspot generer den.
  • Hvis eksemen er ildelugtende eller svær at behandle derhjemme.
  • Hvis hundens hotspot breder sig

Hvad gør dyrlægen?

Dyrlægen vil barbere og rense området, sandsynligvis i bedøvelse. I nogle tilfælde vil lokal behandling i form af desinficerende shampoo, lokal kløestillende gel og en skærm være tilstrækkeligt. I andre tilfælde vil dyrlægen tage en prøve til dyrkning og efterfølgende sætte hunden på antibiotika i form af tabletter.

Får hunden tilbagevendende hudinfektioner, kan det skyldes allergi, som i så fald skal udredes. Ved mistanke om at det er udløst af flåtbid eller lopper anbefales forebyggende behandling af disse.

Læs flere sommertips til hund og kat

Evidensia

Dyreklinikker der kan hjælpe