Falsk ringorm hos hund – ringformet hudeksem

Falsk ringorm hos hund er ikke en lidelse i sig selv, men en betegnelse for ringformet hudeksem hos hund, som ikke er forårsaget af dermatofytter (svampe).

Falsk ringorm hos hund er oftest forårsaget af bakterier, især af Stafylokokker. Der kan tillige være en allergisk reaktion på bakterierne

Symptomerne på falsk ringorm hos hund

Falsk ringorm er ringformede hudforandringer. De kan findes på hele kroppen, men ses oftest på mave og inderlår. “Ringene” er typisk mellem 1-3 cm i diameter. Det kan være ringe af skæl eller en mørkpigmenteret plet med en rød ring omkring (disse kaldes “bulls eyes”). Hvis der er mange ringe, kan de smelte sammen og danne større plamager af eksem.

Falsk ringorm er ofte generende for hunden og giver kløe- eller slikkeaktivitet.

Hvorfor får hunde falsk ringorm?

Hunde har naturligt stafylokokker på huden. Hvis disse stafylokokker får gode vækstbetingelser, kan de begynde at formere sig og danne den hudbetændelse/eksem vi ser som falsk ringorm. Hunde der har falsk ringorm, er typisk allergiske overfor hudbakterierne.

Gode vækstbetingelser for hudbakterierne opstår, når der er en ændring i huden, f.eks.

  • Hvis hunden lider af allergi
  • Hvis hunden har sår i huden
  • Hvis hunden har tør og skællet hud (sebborhea)
  • Ved meget varm og fugtig hud (hunde der svømmer meget)

Kan falsk ringorm smitte?

Falsk ringorm smitter som udgangspunkt ikke, da det dannes af helt almindelige hudbakterier for både hunde og mennesker. Dog bør man vaske hænder, hvis man rører eller behandler hundens falske ringorm. Specielt hvis man selv har sår på hænderne.

Diagnosticering af falsk ringorm hos hund

Falsk ringorm diagnosticeres hos dyrlægen. Dels skal ringorm (svampeinfektion) udelukkes og der kan tages prøver fra hudoverfladen, hvorfra dyrlægen kan stille diagnosen.

Behandling af falsk ringorm hos hund

Falsk ringorm kan oftest lokalbehandles med specialshampoo eller salve. I meget slemme tilfælde kan det være nødvendigt at give kløedæmpende medicin. Det er vigtigt at finde den underliggende årsag og behandle dén.

Forebyggende behandling

Hunde der har tendens til falsk ringorm, kan med fordel vaskes jævnligt med specialshampoo.

Hvis der er et underliggende hudproblem (f.eks. allergi, sebborhea) skal dette behandles. Hvis man med succes kan behandle det underliggende hudproblem, vil den falske ringorm ofte forsvinde.