Korsbåndsskade hos hund – Årsag og behandling

En korsbåndsskade hos hund, også kaldet cruciatum ruptur, kan være partiel eller total og er den mest almindelige årsag til akut opstået kronisk bagbenshalthed hos hunde. Der findes ingen gylden standard behandling ligesom tilstanden ikke kan helbredes.

Årsag til korsbåndsskade hos hund

Akut trauma optræder kun som årsag i ca. 20 % af tilfældene, hvorimod der i de fleste tilfælde er tale om kroniske tiltagende halthed, foreneligt med en degenerativ proces. Baggrunden for korsbåndsskade hos hund kan have genetiske, strukturelle anatomiske, biomekaniske, miljømæssige, immunmedierede og inflamatoriske årsager.

Korsbåndsskade hos hund – en kirurgisk lidelse

Korsbåndsskade betragtes om en kirurgisk lidelse, men stillingtagen til udredning og terapi kræver en del information og overvejelser for både dyrlæge og hundens ejer. Små hunde (under 10 kg) kan eventuelt behandles konservativt. Selv små hunde må dog oftest også tilbydes kirurgi for at blive haltfri. Det ustabile knæ vil ofte medfører en menisklæsion og udvikling af slidgigt.

Behandling af en korsbåndsskade hos hund

Diagnosen korsbåndsskade stilles ved en klinisk undersøgelse, evt. kombineret med en røntgenundersøgelse og en ledvæskeundersøgelse. Er patienten stadigvæk halt på grund af smerter fra knæet efter 4 til 6 uger på trods af relevant regulering af aktivitet og medicinsk terapi, anbefales yderligere udredning i form af en kikkertundersøgelse af leddet eller explorativ kirurgi, efterfulgt af en korsbåndsoperation.

Genoptræning i Water walker

Efterbehandling i form af fysioterapi, herunder specielt vandterapi i Water walker og eller svømning, kan bedre slutresultatet og succesraten for patienter med korsbåndsskade.

En Water walker er specielt velegnet til genoptræning af korsbåndsskade hos hund. Denne terapi kan indledes tidligt, når operationssåret er helet og eventuel tråd er fjernet, da der er tale om en meget kontrolleret træning.

Water walker terapien gør blandt andet at:

  • Hunden hurtigere genopbygger muskelstyrke
  • ”Stivheden” af det opererede led nedsættes
  • Kredsløbet stimuleres
  • Skridtlængden øges
  • Rekonvalisensperioden nedsættes

Det er vist at hunde opereret for korsbåndsskade der genoptrænes i en Water walker har større muskelfylde i låret og bedre bevægelighed af knæleddet, end hunde der ikke har fået denne genoptræning.

Derudover kan fysioterapi i form af køling/varme behandling, passiv bevægelse af leddet, teens, cavaletti, forhindringsbane, ujævnt og ”flydende” underlag o.s.v. bedre slutresultatet og afkorte tiden det tager for hunden at hele.

Forebyggelse af slidgigt forandringer

Forebyggelse af slidgigt hos hund er en anden vigtig del af efterbehandlingen. Relevant smerte- og antiinfalmatorisk behandling bør iværksættes, sammen med vægt kontrol, kontrolleret motion og styrketræning. Nutraceuticals i form af Omega 3 fedtsyrer og glukosaminprodukter eventuelt i form af specialfoder anbefales også.

Evidensia

Dyreklinikker der kan hjælpe