Foder til heste med mavesår

Foder til heste med mavesår, bør primært bestå af hø, wrap eller græs (grovfoder) af god kvalitet. Grovfoder giver øget tyggetid, hvilket giver en høj spytproduktion, som dermed øger pH-niveauet i mavesækken.

Årsagerne til mavesår hos hest er ikke fuldt afdækket endnu. Man ved, at mavesår skyldes et misforhold mellem de forhold der kan nedbryde og skade vævet i mavesækken, og dem der beskytter vævet. Hestens fodring kan være med til både at behandle og forebygge mavesår.

Har hesten mavesår bør dens primære foder bestå af hø, wrap eller græs (grovfoder) af god kvalitet. Grovfoder giver øget tyggetid, hvilket giver en høj spytproduktion, som dermed øger pH-niveauet i mavesækken.

Der produceres over dobbelt så meget spyt ved fodring med grovfoder, sammenlignet med fodring med havre/fuldfoder. Generelt bør grovfoderet udgøre 1,25% af kropsvægten/dag. Det vil sige, ca. 6 kg grovfoder til en 500 kg hest. Undgå lange perioder uden grovfoder – også på folden.

Fodertyper der bør undgås eller minimeres

Foder til heste med mavesår bør ikke indeholde store mængder korn, da korn indeholder stivelse, og store mængder stivelse sænker pH-niveauet i mavesækken.

Særligt byg og hvede skal undgås. Havre er den kornsort, der er langt at foretrække over andre kornsorter grundet dets høje fordøjelighed og dets høje fedtindhold, hvilket generelt gør havre til det ideelle hestefoder til præstationsheste. Byg og hvede er derimod sværere at fordøje, og indeholder væsentligt mere stivelse end havre. Vær opmærksom på, at mange fuldfoderprodukter har et højt indhold af byg og hvede.

Det er ikke nødvendigt at undgå havre til mavesårsheste, og til højtydende heste kan havre typisk ikke undværes. Her bør man blot holde et niveau under 2,7 kg havre/døgn til en 500 kg hest, og opblanding med lucerne kan være hensigtsmæssig, for at øge tyggetid og dermed spytsekretion. Man kan eventuelt udskifte noget af havren med et foderprodukt med et lavt stivelsesindhold. Tilstræb et foder med et stivelsesindhold < 10- 15%.

Foder til heste med mavesår – den overvægtige hest

Er hesten overvægtig, vælges et energifattigt grovfoder såsom frøgræshalm og/eller halm, og bemærk, at det er mindst lige så vigtigt at forebygge/behandle fedme som mavesår. Det er vigtigt at notere, at ponyer kan indtage helt op til 5% af deres kropsvægt pr. døgn, ved fri adgang til græs. 1% kan indtages på blot 3 timer! Heste kan indtage 2-2,5% af deres kropsvægt pr. døgn ved fri adgang til græs. Græsning skal således foretages særdeles sparsomt eller helt undgås, til heste og ponyer med tendens til fedme, og EMS (Equine Metabolic Syndrome/sukkersyge).

Foder til heste med mavesår – hesten der skal have ekstra energi

Til heste som har svært ved at holde huld og få nok energi, kan der fodres med olie. Majsolie hæmmer tilmed syreproduktionen i mavesækken. Der kan fodres med op til 250-500 ml olie/dag (til en 500 kg hest). En kvart liter olie (250 ml) svarer til 0,6 kg havre. Det er vigtigt, at olieandelen øges langsomt (øg max med 1 dl olie/uge), da hesten skal udvikle kapaciteten i fordøjelseskanalen, til at omsætte olien. Ved tildeling af en stor mængde olie, anbefales tildeling af vitamin E tilskud.

Øg tyggetid og pH-værdien

Opbland gerne krybbefoderet med snittet lucerne, i særdeleshed hvis der fodres med havre. Lucerne giver øget tyggetid, og indeholder desuden calcium, der begge øger pH-værdien. Lucerne bør dog undgås til heste med fedme, EMS (sukkersyge) eller tendens til nyreslag pga. et forholdsvis højt sukkerindhold.