Fedme hos hest

Fedme hos hest er et stigende problem. Visse hesteracer er mere disponeret for fedme, det gælder f.eks. flere ponyracer. Fedme kan føre til insulinresistens og EMS (Equin Metabolisk Syndrom), der kan forårsage forfangenhed, fertilitetsproblemer og mulige leverproblemer.

 

Råd for at undgå fedme

Få udarbejdet en foderplan for din hest og sørg for at hestens grovfoder er analyseret i forhold til dets foderværdi.

Til heste med tendens til fedme og heste, som ikke arbejder, bør vælges hø eller wrap med et lavt energiindhold i stedet for et stivelsesrigt fuldfoder. Hestens grovfoderandel (hø/wrap (ikke halm)) bør ligge på ca. 1-1,5% af hestens idealvægt, dvs. – 4-5 kg ​​pr. dag, hvis hesten bør veje 450 kg. Men såfremt der er tale om et grovfoder med en høj foderværdi, vil denne mængde skulle reduceres. Giv hesten et koncentreret mineral- og vitamintilskud i stedet for en müsli-blanding tilsat diverse andre fodertilskud. Udgå godbidder.

For at sænke energiindholdet i hø kan dette lægges i blød. Såfremt hesten ikke får tyggetid nok med den mængde grovfoder, som den skal have, kan man supplere med halm. Sørg dog for at gøre dette gradvist for at undgå forstoppelse. Fodring bør ske flere gange om dagen og til grovfoderet kan anvendes ”slow feeder”, som sørger for at hesten skal arbejde mere for at få fat på grovfoderet og derved æder langsommere.

Undgå græsning. Det er meget svært at få en hest til at tabe sig, hvis den holdes på græs. Heste med EMS bør slet ikke gå på græs.

Den bedste forebyggelse og kur mod fedme er motion.

 

Læs mere om overvægt hos hest.