Næstved Dyrehospital

Omsorg, kvalitet og højt fagligt niveau

Idag: 08.00–17.00

Blodanalyse i laboratoriet på Evidensia Faxe Dyrehospital

Laboratorieundersøgelser

Evidensia Næstved Dyrehospital råder over et laboratorium med mulighed for analyse af en lang række prøver: blod, urin, afføring, celler m.m. Der er oftest svar på prøverne samme dag, hvilket kan være afgørende for hurtigt at kunne igangsætte korrekt eller endda livreddende behandling.

Ind i mellem sendes prøver ud af huset til analyse på et eksternt laboratorium (oftest Idexx Laboratorier, FinnLab), der er i stand til at lave supplerende undersøgelser.

Alle laboratorieresultater bliver journalført.

Typer af laboratorieprøver

Blodprøver

Vi har mulighed for at køre blodprofiler efter behov. F.eks. tilbyder vi altid en blodanalyse før narkose, for at øge sikkerheden. Hvis vi allerede har mistanke om sygdom, udføres typisk en mere omfattende blodprofil.

Når dit dyr skal have taget en blodprøve, bliver et lille område på forbenet klippet og tørret af med sprit. I albuebøjningen sættes en såkaldt staseslange, hvorefter blodet udtages med en kanyle. Hvis venerne er små eller blodtrykket er lavt, kan det i stedet foregå via en blodåre i halsen. De fleste hunde og katte reagerer meget lidt, og efterfølgende lægges en lille forbinding rundt om benet.

Urinprøver

Urinprøver kan bestå af helt frisk, opsamlet urin (en speciel opsamler kan hentes på hospitalet). Oftest bruges dog urin udtaget direkte fra blæren med en kanyle (evt. under en let bedøvelse).

Afføringsprøver

Afføringsprøver er typisk medbragt i en pose, og her er det vigtigt at de ikke er forurenede af f.eks. jord, græs eller kattegrus, og at der er en vis mængde.

Celleprøver

Celleprøver kan stamme fra knuder, sår og andre læsioner, der skal undersøges nærmere. Derudover kan prøver eksempelvis bestå af hår, skæl og skrab fra huden eller sekret fra ørerne.

Analyseapparater til rådighed på Næstved Dyrehospital

ProCyte Dx – apparat til blodcelleanalyse

 • Her måles blodprocenten, antallet af røde og hvide blodlegemer samt blodplader.

Catalyst One – klinisk kemisk analyse

 • Blodsukker, indre organværdier eksempelvis nyretal, lever- og bugspytkirtelenzymer samt mineraler og saltbalance. Desuden kan apparatet måle hormoner for stofskifte (skjoldbruskkirtlen) og optimalt parringstidspunkt hos tæver (progesteron).
 • Bruges også til analyse af proteinudskillelse i urinen.

SNAPshot Dx – hurtigtests

 • Vi råder over en lang række hurtigtests: cortisol (stresshormon), specifikt bugspytkirtelenzym, parvovirusdiarré, Giardiaparasitten, flåtbårne sygdomme (Borrelia, Anaplasma, Erlichia) samt katteAIDS/-leukæmi.

Eurolyser – måling af akutfaseprotein

 • Her fås et tal på C-reaktivt protein, som fortæller graden af inflammation (betændelse).

Coag Dx – blodets størkningsevne

 • Måler blodets evne til at koagulere (størkne), dvs. om der er blødningstendens.

VetLab UA – urinanalyse

 • Her køres stix, der giver farveomslag på visse bestanddele i urinen.

Refraktometer – optisk instrument

 • Måler urinens koncentration.

Inkubator – varmeskab

 • Bruges til petriskåle med vækstmedium, så vi kan dyrke for bakterieforekomst i urinen.

Farvevæsker – stinkskab

 • Heri farves celleprøver, blodudstrygninger, sekret fra ører mm. så de nemmere kan studeres i mikroskopet.

Mikroskop

 • Bruges til en meget lang række undersøgelser udover ovenstående: påvisning af ormeæg eller -larver i afføringen, parasitter fra huden, urinsediment (celler, krystaller, bakterier m.m.).

Øvrige tests

 • Her kan fremhæves en ”graviditetstest” for antistoffer mod Angiostrongylus vasorum (fransk hjerteorm).