Tilbageholdte mælketænder hos hund
Artiklens indhold
Tilbageholdte mælketænder hos hund er et velkendt fænomen. Som regel er hunden ikke alment påvirket af de tilbageholdte mælketænder, og hundens ejer opdager derfor sjældent, at hunden ikke har skiftet alle sine mælketænder. De tilbageholdte mælketænder ses ofte hos hunde af små racer, f.eks. gravhunde, Yorkshire Terriers og Chihuahuas.
Det normale tandskifte
Det normale tandskifte sker, når roden og det bindevæv, der fastholder mælketanden i kæbeknoglen, undergår en naturlig nedbrydningsproces. Derved bliver tanden løs og falder ud. Denne naturlige nedbrydning af rod og bindevæv sker i visse tilfælde ikke, mælketanden bliver siddende i kæbeknoglen, og hundens blivende tand vokser ud ved siden af mælketanden. Man kender ikke den egentlige årsag til, at bindevævet omkring mælketanden ikke nedbrydes, men der ses hos nogle racer en arvelig tendens til tilbageholdte mælketænder.
Tandstillingsfejl og udviklingsanomalier
Når de blivende tænder vokser ud ved siden af den tilbageholdte mælketand, medfører det fejlplacering af de blivende tænder. Væksten af den blivende tand bremses desuden af de blivende mælketænder. Hundens bid ændres, og på de tætsiddende tænder ansamles der en øget mængde plak. Plakken indeholder blandt andet mange bakterier, som medfører dannelse af tandsten, tandkødsbetændelse og senere betændelse i de strukturer, der fastholder tænderne i kæbeknoglen.
Tandstillingsfejl og udviklingsanomalier opdages ofte først, når den unge hund kommer til dyrlægen af anden årsag, typisk ved sundhedseftersyn i forbindelse med den første revaccination efter hvalpens basis-vaccinationsprogram.
Operation af tilbageholdte mælketænder hos hund
Den eneste løsning på problemet er at operere de tilbageholdte mælketænder ud så hurtigt som muligt. Jo kortere tid, mælketanden får lov at påvirke den blivende tands vækstforløb, jo bedre. Er der tale om mange tilbageholdte mælketænder, kan det være aktuelt at tage røntgenbilleder af tænderne forud for operationen for at skelne de blivende tænder fra mælketænderne. Operationen foregår under en kortvarig, skånsom totalnarkose. Da mælketænders rødder meget let knækker, lægges der først et enkelt snit i tandkødet, så mælketandens rod bliver synlig i hele dens længde. Derefter opereres tanden forsigtigt ud af kæbeknoglen, og til slut sys tandkødet med tråde, som opløses af sig selv i løbet af tre – fire uger.
Tjek for tilbageholdte mælketænder hos hund
Det er vigtigt at undersøge hundens tænder med jævne mellemrum allerede fra den er hvalp. Tandskiftet begynder hos hvalpen i fire-fem måneders alderen, hvor først fortænderne og derefter kindtænderne erstattes af blivende tænder. Hjørnetænderne skiftes som de sidste i seks-syv måneders alderen. Har du som hundeejer svært ved at vurdere, om tandskiftet foregår normalt, kan du altid kontakte din dyrlæge og få gode råd og hjælp til at få konstateret, om tandskiftet forløber, som det bør.
Læs mere om Hundens tandsæt
-
Betændelsestilstande hos hund
- Øjenbetændelse hos hund – Symptomer, årsager og behandling
- Blærebetændelse hos hund – Symptomer & behandling
- Livmoderbetændelse hos hund (pyometra)
- Tilbageholdte mælketænder hos hund
- Hårsækmider hos hund (Demodex)
- Hold styr på agern – der er risiko for forgiftning hos hunde, der guffer agern i sig
- Hjertelungeorm hos hund