Pas på forgiftninger i påsken!

Påskeliljer indeholder flere stoffer, som er giftige for hunde og katte. Hele planten indeholder disse giftstoffer, men koncentrationen er størst i blomsterløget.

Nu er påskeferien startet, og solen er begyndt at titte frem. Det betyder, at mængden af dyr, som kommer ind på dyrehospitalet med forgiftninger stiger.

Der skal forårsrengøres, bilen skal fikses, planterne skal gødes, påskeæggene skal gemmes i haven, så de små poder kan finde dem og de friske påskeliljer stilles i vaser indendørs. Alle aktiviteter, som kan føre til at friste vores kære dyr til at indtage stoffer/planter, som de ikke burde.

Man kan være medvirkende til, at ens dyr ikke indtager de potentielle giftige stoffer, hvis man er ekstra opmærksom i den næste tid.

Nedenfor er nogle af de hyppigst forekommende forgiftninger hos hund og kat listet, så man ved, hvor man skal være forsigtig.

  • Liljeplanter (Påskeliljer, erantis, vintergækker m.fl) indeholder flere stoffer, som er giftige for hunde og katte. Hele planten indeholder disse giftstoffer, men koncentrationen er størst i blomsterløget. Det ses derfor fra tid til anden, at hunde får forgiftningssymptomer, når de graver blomsterløgene op i haven og tygger på dem. Liljerne kan være giftige selv i små mængder. Dyrene kan få symptomer som savlen, opkast, diarré, sløvhed (bedøvelse) og usikker balance ved indtag.
  • Ethylenglycoler et stof, som findes i bl.a. kølervæske til biler. Det smager sødt, hvorfor det lokker katte og hunde til, hvis det tabes på jorden. Det er dog meget farligt og kan føre til, udvikling af akut nyresvigt ved indtag. Efter indtag kan ses symptomer som øget tørst, kvalme, nedsat appetit, nedstemthed og smerter.
  • Chokolade indeholder stoffet theobromin, som er giftigt for hunde. Ved indtag af større mængder kan de få følgende symptomer: Hyperaktivitet, nervøsitet, opkastninger, diarré, øget urinering, øget drikkelyst, balanceproblemer, feber og – i værste fald kramper og feber.
  • Xylitol findes i mange forskellige produkter, da det er et sødestof. Indtagelse af Xylitol er giftigt for hunde, da det kan give et voldsomt fald i blodsukkeret, som kan føre til balancebesvær og kramper. I værste fald kan det også være skadeligt for leveren. Selv små mængder sukkerfrit tyggegummi, som indeholder Xylitol, kan forgifte en hund.
  • Rottegift(chlorophacinon, bromadiolon med flere) giver indre blødninger, da stofferne hæmmer blodets evne til at koagulere (størkne). Symptomer kan være blødning fra næsen, blodig opkastning, blodig diarré, blå mærker og blegt tandkød samt tunge.

Diverse plantegødning, rengøringsmidler m.fl., kan også give forgiftningssymptomer hos hunde og katte.

Oplever du, at din hund eller kat viser nogle af ovenstående symptomer, og har du mistanke om indtag af noget toksisk, kontakt os da straks. Det er vigtigt, at man reagerer hurtigt, da man i nogle tilfælde kan nå, at få hunden til at kaste giftstoffet op, give en eventuel modgift og starte intensiv væskebehandling (drop) op for at fortynde giftstofferne i kroppen.

Med dette sagt, så husk at nyde familien, dyrene og hinanden her over påsken.

Rigtig god påske ønskes I af alle os hos Evidensia.