Fødselsbesvær og kejsersnit hos katte

Kejsersnit hos katte

Der er mange årsager til, at man vælger at foretage et kejsersnit, når hunkatten skal føde sine killinger. Når fødslen begynder at nærme sig, er det godt at være særligt opmærksom. 80% af de fødselskomplikationer hos katte, som dyrlægerne får kendskab til, fører til et kejsersnit. Hvis katten ikke formår at føde naturligt, vil den sandsynligvis ej heller klare det med medicinering.

Hvornår skal jeg opsøge en dyrlæge?

  • Hvis din kat er urolig eller oprørt.
  • Hvis din kat er meget afdæmpet og ryster.
  • Hvis katten har udflåd.
  • Hvis katten har en unormal temperatur.
  • Hvis katten ikke vil spise.
  • Hvis din kat er i fødsel, har presseveer og der intet sker
  • Hvis en fosterblære eller killing er synlig i fødselsvejen, men der intet sker

Find dyreklinik

Hvad gør dyrlægen?

  1. Undersøgelsen begynder ofte med, at dyrlægen stiller følgende spørgsmål:
    Hvor langt er katten henne?
    Hvor mange døgn er der gået siden parringen?
    Er der kommet nogle killinger?
    Har katten veer uden der sker mere?
    Virker hun til at have smerter?
    Hvilken temperatur har katten?
    Hvis der kommer udflåd fra skeden, hvilken farve har det så?
    Er hendes veer aftagende?
    Virker hun træt?
  2. Der tages i nogle tilfælde blodprøver for bl.a. at analysere kalcium og glukose.
  3. Man kan via ultralyd tjekker, hvordan killingerne har det, er de i live, er deres puls normal. Røntgenundersøgelsen kan vise, hvor mange killinger der er, og om der er nogen, der ligger forkert eller lign.
  4. I første omgang kan dyrlægen forsøge at løse fødselsbesværet medicinsk med vee-stimulerende midler. Der vælges kejsersnit, hvis fostrene ikke har det godt, hvis de ligger forkert, eller hvis hunkatten ikke reagerer på den medicinske behandling. I nogle tilfælde vælges kejsernit hvis, der er mange killinger og fødslen har trukket ud
  5. Når killingerne er ude, tager personalet på dyrehospitalet sig af dem og frigør dem fra navlestrengen og fosterhinder. De sørger også for, at de trækker vejret og kan trække vejret på egen hånd. Det er ekstra vigtigt at holde de nyfødte killinger varme, da deres kropstemperatur nemt falder. Man gnubber dem med et blødt og tørt håndklæde over bugen og brystet. Inden kattemoren og killingerne får lov til at komme hjem, vil personalet på dyrehospitalet tjekke, at killingerne er kommet godt i gang med at die og morkatten er vågnet og er stabil ovenpå narkosen og operationen.