Min hund har spist chokolade – Hvad gør jeg?

Min hund har spist chokolade - Hvad gør jeg?

Hvis din hund har spist chokolade er det vigtigt at søge behandling inden symptomerne opstår. Som tommelfingerregel kan man forsøge at få hunden til at kaste op, op til 4 timer efter den har spist chokoladen. Jo før man kan gøre det, jo mindre når hunden at optage.

Hvorfor kan hunde ikke tåle chokolade?

Chokolade indeholder theobromin. Theobromin nedbrydes langsommere hos hunde end mennesker og derfor sker der en ophobning af et toksisk nedbrydningsprodukt hos hunden. Under nedbrydelsen bliver der dannet et stof der bl.a. går ind og påvirker hjernen og hjertemuskulaturen.

Symptomer på forgiftning når din hund har spist chokolade

Når din hund har spist chokolade, ses symptomer på chokoladeforgiftning relativt hurtigt efter indtag, typisk efter 1-4 timer.

De første symptomer er hyperaktivitet, at hunden ikke kan slappe af, adfærdsændringer og opkast. Symptomerne udvikler sig herefter hurtigt og der ses halsen, ufrivillig urinering, slingerhed, muskelsitren og mistet evne til at holde balancen. Hjerterytmen ændres og man risikerer, forhøjet temperatur, kramper, koma og død.

Beregning når din hund har spist chokolade

Mængden af theobromin er estimeret og kan variere afhængigt af vækstbetingelser, kakaobønne kilder og variation. Chokoladeforgiftning varierer også afhængigt af hundens individuelle følsomhed, og det kan derudover være svært at se nøjagtigt, hvor meget din hund måske har spist.

Dette værktøj skal kun bruges som vejledning – hvis du har den mindste tvivl eller bekymring, skal du kontakte din dyrlæge. Desto tidligere en hund kommer ind til behandling, desto bedre. Tag kontakt til dyrlægen før du ser symptomer.

Evidensia Dyrehospital står ikke til ansvar for dit resultat i denne kalkulator. Rådgivningen i denne kalkulator erstatter ikke en ordentlig konsultation med en dyrlæge og er kun beregnet som vejledning. Chokolade er giftigt for hunde og kan være dødeligt.

Om din hund

Eller

Hvilken type chokolade har din hund spist?
Hvor meget chokolade blev spist?
Ved du det ikke? Prøv at estimere herunder:

Behandling af chokoladeforgiftning

Der findes ingen modgift til chokoladeforgiftning, og derfor er det vigtigt at behandle inden symptomerne opstår, og helst så hurtigt som muligt efter indtagelse. Når først din hund har spist chokolade og der er symptomer kan man ikke gøre andet end at stabilisere patienten, og forsøge at behandle symptomatisk.

Det første en dyrlæge vil gøre er at få hunden til at kaste op. Som tommelfingerregel kan man forsøge at få hunden til at kaste op, op til 4 timer efter den har spist chokoladen. Jo før man kan gøre det, jo mindre når hunden at optage.

Herefter vil man behandle med aktivt kul, for at forsøge at binde noget af chokoladen og undgå at det bliver optaget og nedbrudt. Det kan være nødvendigt at behandle med kul op til 72 timer efter indtag.

Afhængig af hvordan hunden har det sendes den enten hjem til observation eller det kan vurderes at hunden skal indlægges. I så fald vil man stabilisere hunden med væske, monitorere hjerterytmen og behandle opkast og kramper og hjertearytmier med relevant medicin.

Min hund har spist chokolade – Bør jeg kontakte dyrlægen?

Hvis din hund har spist chokolade og du er det mindste i tvivl om det kan være i en farlig mængde, bør du ringe og konsultere med din dyrlæge.