Chokolade forgiftning hos katte

Chokoladeforgiftning hos kat er heldigvis usædvanligt, da katte som udgangspunkt ikke er glade for chokolade. Men skulle din kat alligevel have spist chokolade, er det noget du som katteejer skal reagere på

Hvorfor kan katte ikke tåle chokolade?

Årsagen til at katte (og hunde) ikke kan tåle chokolade, er at det indeholder theobromin og koffein. Disse 2 stoffer har katten meget svært ved at omsætte og udskille og de ophobes derfor i kroppen, hvor de kan påvirke centralnervesystemet og en stor del af kroppens andre organer. 

Hvor meget chokolade er farligt for din kat

For at kunne besvare dette spørgsmål, skal du finde ud af 2 ting: 

 1. Hvilken type chokolade er det? 
 2. Hvor meget chokolade tror du, at din kat har spist? 

Type af chokolade (vigtigste)

Det er vigtigt for dyrlægen af vide, hvilken type chokolade din kat har spist. Nedenstående liste, viser hvilke typer af chokolade, som findes og hvilke, som du skal være mest bekymret for (med den mest giftige først): 

 • Kakaopulver (2.5mg thebromin pr gram chokolade)
 • Usødet kogechokolade (1.7mg/g)
 • Mørk chokolade (0.8mg/g)
 • Mælkechokolade (0.2mg/g)
 • Hvid chokolade (under 0.05mg/g)

Mængden af chokolade

Når du har fundet ud af, hvilken slags chokolade din kat har spist, er det vigtigt at informere dyrlægen om, hvor meget din kat har indtaget. 

Symptomer på forgiftning når din kat har spist chokolade

Hvilke symptomer du kan se hos din kat, når den har spist chokolade, afhænger af, hvor stor en mængde af theobromin, som er i chokoladen.
Symptomerne opstår typisk indenfor 4-24 timer efter indtagelse af chokoladen.

 • Forøget hjerterytme
 • Hyperaktivitet
 • Rastløshed
 • Opkastninger
 • Bugsmerter
 • Øget drikkelyst
 • Inkontinens
 • Rystelser
Ved indtag i større mængder kan det være fatalt. 

Hvor meget chokolade (theobromin) skal katten indtage for at udvikle de beskrevne symptomer?

 • Under 20 mg/kg: Diarré, opkast, øget vandladning (din kat bliver dehydreret), forhøjet kropstemperatur
 • 20-40mg/kg: Ovenstående + hyperaktivitet
 • Over 40mg/kg: Ovenstående + hjerteproblemer, muskelrystelser, kramper og til sidst død 

 

Behandling af chokoladeforgiftning

Afhængig af mængden og type af chokolade, vil din dyrlæge iværksætte den rette behandling. Behandlingen er symptomatisk. Dyrlægen vil derfor behandle de kliniske symptomer, din kat udviser eller, hvad der kan forventes af symptomer i forhold til mængden og typen af chokolade, din kat har spist. Såfremt du søger dyrlæge indenfor de første par timer, kan dyrlægen forsøge at give din kat noget at kaste op på. Oftest bliver din kat dog indlagt i 24 timer på intensiv væskebehandling for at rense systemet og undgå dehydrering. Ved store mængder indtaget chokolade kan behandling med krampestillende medicin og hjertemedicin blive nødvendigt. 

Forsøg aldrig selv at få din kat til at kaste op, men søg dyrlæge.

Min kat har spist chokolade – bør jeg kontakte en dyrlæge?

Du bør altid kontakte en dyrlæge, hvis din kat har spist chokolade. Symptomer kan forekomme efter lang tid og prognosen er meget bedre ved at behandle forbyggende end når først din kat udviser symptomer på chokoladeforgiftning. En god regel er dog at jo mørkere chokoladen er, jo farligere er det for din kat. Dyrlægen kan vurdere om mængden og indholdet af theobromin i chokoladen er faretruende for din kat og om det er nødvendigt at køre akut til dyrlægen. 

Eksempel på chokoladeforgiftning hos kat 

Min kat på 4kg har spist 5g mørk chokolade på 60%, bør jeg være nervøs for dette? 
Du skal altid ringe til dyrlægen, hvis du er i tvivl om din kat er blevet forgiftet med chokolade. Du kan dog få en nogenlunde ide om, hvor farligt den mængde chokolade din kat har spist er ved at bruge følgende formel: 

(400 * % kakao) / 10) * mængde af chokolade à 
(400 * 0.60)/10)*5g = 120mg 
Katten vejen 4kg og har derfor indtaget 120/4 = 30mg/kg theobromin

Som der ses længere oppe, kan man forvente symptomer som diarre, opkast, øget urinering og hyperaktivitet hos din kat og denne kat bør bestemt tilses af dyrlægen hurtigst muligt.
 

Find dyreklinik