Hvad er forfangenhed?

Forfangenhed er en sygdom, hvor hoven er blevet betændt, og der kommer en udsivning af vævsvæske, der resulterer i en dårlig sammenbinding mellem læderhuden og hornkapslen. Sygdommen er forholdsvis almindelig og involverer store lidelser for hesten.

I de mere alvorlige tilfælde kan forfangenhed føre til en deformation af ​​hovene, ved at hovkapslen og hovknoglen adskilles fra hinanden. Ved en hovbensrotation roterer hovknoglen normalt fremad i forhold til hovkapslen, dog kan det forekomme, at den roterer til siden på heste med en kraftigt afvigende benstilling. Hovknoglen bevarer dog stadig en relativt normal forbindelse med hovkapslen i den øvre del af hoven. Ved en hovbenssænkning er al forbindelse sluppet, og hovknoglen synker ned i hovkapslen. En positionsændring kan forekomme i forskellige grader i alle hove, men det er oftest forhovene, der oplever den største forandring.

Heste kan få en sænkning uden rotation, og omvendt. Disse positionsforandringer er meget smertefulde og kan sammenlignes med en “tømmerlus” i neglen, som vi mennesker kender lidt for godt. Problemet er, at hestene er nødt til at stå på deres “tømmerlus”, indtil en ny hovvæg er vokset ned.

Læs også Forfangenhed hos heste – symptomer og årsager.