Hudbetændelse hos kat

Hudbetændelse hos kat starter ofte med, at huden dækkes med små røde knopper, de kan være helt tørre eller danne fugtigt sekret eller pus. Katten ændrer måske adfærd, soignerer sig mere eller gemmer sig, og der kan ses øget hårtab.

Infektioner i huden kan opstå efter forskellige traumer, og det vi ser allerhyppigst hos katte efter bidsår efter slåskamp med andre katte. Det kan også ses på grund af underliggende sygdom som f.eks. allergi, parasitære sygdomme (skab, hårsækmider, svamp) eller i forbindelse med et svækket immunforsvar, hvor bakterier pludselig får gode vilkår.

Symptomer på hudbetændelse hos kat

Hvis katten er blevet bidt, kan bidstedet ofte ses med lidt manglende pels eller blødning. Katten vil være øm og måske gemme sig, og hvis der dannes en byld, og katten får feber, vil appetitten aftage. I så fald bør man søge dyrlæge.

Hudbetændelse hos kat starter ofte med, at huden dækkes med små røde knopper, de kan være helt tørre eller danne fugtigt sekret eller pus. Katten ændrer måske adfærd, soignerer sig mere eller gemmer sig, og der kan ses øget hårtab.

Udbredelsen og placeringen af hudinfektionen kan give dyrlægen en ide om den underliggende årsag. Hvis sårene f.eks. sidder på ryggen, kan det skyldes en underliggende loppeallergi eller fødevareintolerance. Hvis sårene sidder omkring ørerne, kan det være pga. øremider eller allergi.

Hvad skal jeg gøre, hvis min kat har hudbetændelse?

Hvis katten tillader det, kan man forsigtig rense et bidsår med lidt sterilt saltvand eller klorhexidin. Ved bekymring eller hvis katten er alment påvirket, bør dyrlæge kontaktes.

Behandling af hudbetændelse hos kat

Dyrlægen vil foretage en klinisk undersøgelse, kigge efter lopper på kæmning, udtage et svab eller et skrab til mikroskopi og evt. dyrkning. Dyrlægen bruger denne information til at beslutte, om det er relevant at behandle med antibiotika og i så fald hvilken slags. I tilfælde af overfladiske hudinfektioner er det ikke altid nødvendigt at anvende antibiotika, men det er vigtigt at bremse den kløe, som ofte forværrer sårene. Ved en dybere hudinfektion kan en vævsprøve (hudbiopsi) komme på tale, det foretages i bedøvelse.

Hvilke katte er disponerede?

Alle katte kan få en hudbetændelse, men hudinfektioner ses hyppigere hos allergikere eller immunsupprimerede dyr, og det er vigtigt at håndtere underliggende årsag.

Foder til katte med hudbetændelse

Når huden skal hele og danne ny pels, kræves der ekstra byggesten fra kosten. Det anbefales at vælge en god huddiæt med fokus på essentielle olier til at opbygge og styrke hudbarrieren. Dyrlægen eller veterinærsygeplejersken rådgiver gerne herom.

Forebyggelse af hudbetændelse hos kat

Det er vigtigt at håndtere den underliggende årsag f.eks. ved mistanke om allergi, så den rette behandling kan vælges til patienten.

Man kan ikke forhindre katte i at slås, men hvis uheldet er ude, kan man rense såret forsigtigt. Bor man i et område med mange katte, anbefales det at vaccinere mod katteleukæmi, som smitter ved bid. Det anbefales også at neutralisere sin kat, så man undgår, at katten strejfer for langt væk, og man forebygger uønskede killinger.