Allergi hos kat

Allergi hos kat kan vise sig som kløe i huden. Hudkløe hos kat vil oftest resultere i øget slikkeaktivitet, og mange katte slikker sig så meget, at de får hårløse områder, ofte på mave, ryg og inder- og baglår. Hos nogle katte kommer der også sår i huden, men hos de fleste ser huden helt normal ud.

Allergi hos kat er en fejl i immunsystemet. Af ukendte årsager begynder kattens immunforsvar at reagere på noget, det ikke burde reagere på, såkaldte “allergener”. Mange forskellige emner kan være allergener, for eksempel husstøvmider, pollen og forskellige foderemner.

Hos kat er allergi primært en hudlidelse, men kan også være en øjen- og luftvejslidelse

Symptomer på allergi hos kat

Det mest almindelige symptom på allergi hos kat er kløe i huden. Hudkløe hos kat vil oftest resultere i øget slikkeaktivitet, og mange katte slikker sig så meget, at de får hårløse områder, ofte på mave, ryg og inder- og baglår. Hos nogle katte kommer der også sår i huden, men hos de fleste ser huden helt normal ud. Katten kan også klø sig med bagpoterne, ofte resulterende i sår på ørerne eller i området mellem øje og øre.

Når katte har kløe, har de en tendens til at søge enerum for at slikke eller klø sig, så ofte ser katteejere ikke slikkeriet, men kun den manglende pels.

Almindelige symptomer hos katte med allergi:

  • Hudkløe – resulterende i skaldede pletter eller sår
  • Luftvejssymptomer: Nys, hoste, astma
  • Rindende øjne
  • Opkast
  • Diarre

Diagnosticering

Der findes ingen sikker diagnostisk test ved allergi, så diagnosen stilles ud fra sygdomshistorik, et karakteristisk symptombillede og udelukkelse af andre hudsygdomme, der udløser kløe. Dyrlægen vil udelukke parasitter (lopper, mider) og hudbetændelse (svamp og bakterier). Hos katte med øjensymptomer, skal dyrlægen udelukke infektioner med bakterier eller virus.

Hvis der mistænkes allergisk reaktion på foder, kan opstartes en specialdiæt til katte med allergi. Hvis der ikke ses effekt af foderskift efter 8 uger, kan dyrlægen udtage en blodprøve, hvor der måles på IgE antistof.

Man kan teste katten overfor de mest almindelige allergener. Disse omfatter pollen, samt støv – og lagermider, hud fra andre kæledyr i hjemmet og lopper.

Behandling af allergi hos kat

Det er muligt at fremstille en vaccine overfor de allergener, katten reagerer på. Såkaldt immunterapi eller hyposensibilisering er en individuel og skånsom behandling, og der ses forbedring hos ca 60-70% af patienterne. Kattens kløe kan være så intens, at der skal medicin på banen, så symptomerne afhjælpes enten lokalt eller systemisk.

Katte med foderallergi kan oftest holdes symptomfri på en specialdiæt.

Katte med luftvejssymptomer kan i mange tilfælde behandles med inhalator eller med binyrebarkhormon tabletter.

Hvordan ser livet ud for en allergisk kat?

Allergi hos kat vil ofte kræve livslang behandling. Men med den rette behandling kan katten leve et helt normalt liv.