Øjenbetændelse hos hest – Råd og vejledning

Øjenbetændelse hos hest kan forebygges ved at benytte en fluemaske til hesten i perioder med mange fluer. Fluemasker findes i mange forskellige udformninger med og uden ørebeskyttelse.

Øjenbetændelse skyldes  en infektion med enten bakterier eller virus. Det kan opstå uden at man finder årsagen, men kan også ses efter hesten har kløet sig på grund af støvirritation eller ved kraftig flueirritation.

Symptomer på øjenbetændelse hos hest

Symptomerne på øjenbetændelse kan variere fra hest til hest. I nogle tilfælde vil man se flåd fra øjet, typisk puslignende, mens man hos andre hest vil se hævelse af slimhinden (konjunktiva) omkring øjet. Bliver infektionen slem nok, kan der ses tegn på smerte i form af sammenknibning af øjet, vedvarende tåreflåd eller nedadvendte øjenvipper.

Smitter øjenbetændelse?

Øjenbetændelse er ikke en luftbåren sygdom, men den kan overføres ved kontakt. Det kan f.eks. være via fluer eller ved at personen der renser/berører hestens øjne/øjenomgivelser efterfølgende berører en anden hests øjne/øjenomgivelser.

Behandling af øjenbetændelse hos hest

Er hesten fuldstændigt upåvirket af øjenbetændelsen og er der ingen tydelige forandringer på hornhinden eller tegn på smerter fra øjet, kan man prøve at rense øjet med enten kogt afkølet vand eller saltvand i et par dage. Hjælper det ikke bør dyrlægen kontaktes. Dyrlægen har så mulighed for at undersøge øjet grundigt og udskrive antibiotikasalve mm.

Hvornår bør dyrlægen kontaktes?

Hestens øjne er ekstremt følsomme og hvad der umiddelbart ligner en mindre ting, kan hurtigt få alvorlige konsekvenser for hestens syn. En dyrlæge skal derfor altid kontaktes, hvis der ses tegn på smerte (nedadvendte øjenvipper, vedvarende tåreflåd), forandringer på hornhinden (misfarvning, ændringer i konturen), hævelse omkring øjet eller hvis pupillen virker kontraheret.

Gode råd til forebyggelse af øjenbetændelse hos hest

I perioder med mange fluer (eller hvor det støver meget) kan man benytte fluemaske til hesten. Disse findes i mange forskellige udformninger med og uden ørebeskyttelse. Samtidig kan man anvende fluerepellerende midler, der typisk skal anvendes med faste intervaller for at opnå en god effekt. Undgå at dele udstyr (strigler mm) med andre heste og sørg for god håndhygiejne når du renser omkring din hests øjne.