Knude på din hund – Ufarlig eller kræft?

Har du opdaget en mærkelig knude på din hund?

En knude på din hund behøver ikke at være noget farligt, men en knude bør altid undersøges, da den i værste fald kan være en tumor. Stadigt flere kæledyr behandles i dag for sygdomme, der har relation til en tumor. Vores kæledyr betragtes i dag mere som familiemedlemmer, og dyreejere ønsker som regel, at selv alvorlige sygdomme skal behandles. Dyrene bliver også stadigt ældre, hvilket gør, at risikoen øges for, at flere får kræft, som ofte er en aldersbetinget sygdom. Desuden er vores viden om, hvordan man behandler tumorer hos dyr, blevet større, ligesom udstyret til diagnostik og behandling hele tiden bliver mere avanceret.

Eftersom tumorer kan udvikles i organer i hele kroppen, kan symptomerne være utroligt varierede. Fællesnævneren er, at jo tidligere man stiller diagnosen, desto bedre er prognosen som regel. Risikoen er da mindre for, at tumoren har spredt sig, hvorfor sygdommen bliver lettere at kurere.

Kræft er en kompleks sygdom, som kan opstå af en række forskellige årsager. Det kan eksempelvis være en kronisk eksponering af sollys, genetiske årsager, kronisk inflammation eller skader på kroppen. Også hormoner og visse virusinfektioner kan påvirke udviklingen af tumorer hos hunde.

Ufarlig knude på hund

Knuder i hundens hud kan skyldes meget andet end cancer, såsom infektioner eller helt ufarlige fedtophobninger.

Kræft hos hunde

Symptomerne på kræft er ofte uspecifikke og diffuse. Det kan være alt fra en knude i huden til krampeanfald, træthed, opkast, diarré eller hoste. Men disse er også almindelige symptomer på andre sygdomme og behøver altså ikke betyde, at dit dyr er blevet ramt af netop cancer. Symptomerne skal dog tages alvorligt, og du bør kontakte dyrlægen.

Forebyggende behandling af knude på din hund

Det vigtigste, du kan gøre for at opdage en knude på din hund, er at undersøge det regelmæssigt. Gå kroppen nøje igennem fra snude til halespids. Tryk og mærk langs hele kroppen ned til hver pote. Mærk efter mellem trædepuderne. Kig i ørerne og munden, glem ikke at kigge under tungen og i ganen. Løft halen og kig på området omkring endetarmsåbningen. Mærk på lymfekirtler og dievorter. Har du desuden fornemmelse for, hvad der er normal adfærd for din hund, kan du tidligere opdage forandringer. Læg mærke til, hvordan dit kæledyr bevæger sig. Er der en halthed, eller lader dyret til at have ondt nogen steder?

Opdager du en knude på din hund, skal du holde øje med, om den vokser eller er øm, når du rører ved den. Mærk på knuden hver uge. Vokser den eller er øm, skal du kontakte dyrlægen. Det gælder om at stille diagnosen hurtigt. Knuder kan også være bylder, som er vokset. Det gælder eksempelvis, hvis din hund eller kat er blevet bidt eller revet.

Hvornår søger jeg dyrlægehjælp?

Har din hund nogle eller flere af følgende symptomer, kan det være tegn på en tumor:

  • Unormale hævelser, som vokser og ikke forsvinder
  • Sår, som ikke læges
  • Blødninger fra kropsåbninger uden kendt årsag
  • Smerte
  • Modvillighed mod at bevæge sig
  • Vedvarende halten eller stivhed
  • Feber
  • Hurtigt eller ekstremt vægttab
  • Konstant træthed
  • Svaghed
  • Tydeligt nedsat appetit
  • Problemer med at synke eller æde
  • Væmmelig lugt
  • Besvær med at trække vejret eller besørge

Hvad gør dyrlægen?

Ved en sundhedsundersøgelse hos dyrlægen bliver dit kæledyr grundigt undersøgt og gennemgået. Her kan du også få mere at vide om kræft hos hunde, og om hvordan sygdommen kan behandles. Dyreklinikken kan hjælpe dig med at undersøge knuder på din hund, men du kan også blive henvist til et større dyrehospital, som tilbyder en avanceret diagnostik, kirurgi og flere former for behandling med cellegift.

At behandle kræft hos et kæledyr indebærer altid en etisk stillingtagen. Selvom der er mulighed for at behandle kræft, er det en vurdering af forskellige faktorer, som påvirker beslutningen i forhold til netop dit dyr. Kræft kan ikke altid kureres, men i mange tilfælde kan hunden få bedre livskvalitet og et længere liv. Målet er, at dyret skal få det bedre under og efter behandlingen, end hvad den havde før. Dit kæledyr skal også kunne leve sit almindelige liv under behandlingen. Du har en tæt dialog med dyrlægen omkring, hvad de forskellige skridt indebærer, og du kan altid vælge at afbryde en behandling, når du ønsker det.

Sådan foregår undersøgelsen

  1. Diagnosen stilles gennem undersøgelser, blodprøver, celleprøver, røntgen, ultralyd, CT, MRI, vævsprøver med mere.
  2. Når man ved, hvilken tumortype det drejer sig om, foretages der komplicerede undersøgelser for at fastslå den bedste behandlingsform. De tanker, ønsker og forudsætninger du som dyreejer har, påvirker naturligvis valget.
  3. Når diagnosen er stillet, kan behandlingen påbegyndes. Dyrlægen kan anvende kirurgi, medicin og stråling mod cancer. Metoderne anvendes hver for sig eller i kombination og afhænger af tumorens type, tidspunktet for diagnosen, samt alder og almen sundhedstilstand hos katten eller hunden. Formålet kan være at kurere dyret, holde tumoren under kontrol, at forhale symptomerne eller bevare dyrets livskvalitet.