Hvalpens sundhed – sund hvalp

Vil du have en sund og velfungerende hvalp, er det nødvendigt at lægge ekstra meget tid og kærlighed i det første år. Så får du nemlig en hund, som er nysgerrig og tryg ved sine omgivelser, og som kan bringe glæde resten af livet.

Har du fået en hvalp, eller overvejer du at anskaffe en? Tillykke, der venter dig en skøn tid!

Uanset om du er erfaren hundeejer, eller om det er første gang, du har en hvalp derhjemme, kan det være godt at friske sin viden op omkring hundens sundhed, pleje og de mulige risici.

Vil du have en sund og velfungerende hvalp, er det nødvendigt at lægge ekstra meget tid og kærlighed i det første år. Så får du nemlig en hund, som er nysgerrig og tryg ved sine omgivelser, og som kan bringe glæde resten af livet.

En god begyndelse er selvfølgelig at læse et par bøger om hundens behov. Her får du mere at vide om sundhed, sygdomme, skader og risici for netop hvalpe.

Du kan tidligst hente hvalpen, når den er otte uger gammel. Inden da har den brug for dens mor og søskende for at lære, hvordan man agerer som hund.

Vaccination af hvalpe

Når du får hvalpen hjem, skal den være ID-mærket, den bør have fået ormekur og være basisvaccineret. Hvalpen bør også være tilset af en dyrlæge, inden den bliver afleveret, og attesten bør ikke være mere end en uge gammel. Følg op på basisvaccinationen ved 8, 12 og 16 uger og ved 6-8 måneders -alderen. Derefter bør din hund vaccineres hvert tredje år for at beskytte mod hundesyge, parvovirus og hepatitis. For at beskytte mod kennelhoste og leptospirose kræves der en vaccination hvert år.

Vaccinen beskytter mod:

  • Hundesyge er en ret sjælden sygdom, fordi de fleste vaccinerer deres hund. Hundesyge kan også smitte voksne hunde. De første tegn er alt fra milde symptomer med feber til svær lungeinflammation, indimellem også mavetarmsygdom. Hvis hunden overlever, kan den senere rammes af hjerneskader.
  • En parvovirusinfektion forårsager en alvorlig infektion i tarmene med blodig diarré og opkast. Samtidig angribes og ødelægges de hvide blodlegemer, der normalt bekæmper infektioner i kroppen.
  • Hepatitis angriber lever og slimhinder. Dette udløser typisk høj feber, tørst, sekret fra øjne og næse samt blødninger fra slimhinderne.
  • Kennelhoste er en samlet betegnelse for symptomer fra de øvre luftveje med kraftig hoste.

Se her hvordan en sundhedsundersøgelse og 12 ugers vaccination foregår:

 

 

Læs mere om vaccination af hund her

Hos Evidensia tilrettelægger vi et vaccinationsprogram, der passer til din hunds adfærd og færden. Det vil være baseret på en risikovurdering fra år til år.

 

Ormekur til hvalpe

Spoleorm er den type orm, som oftest forekommer hos hundehvalpe. I samarbejde med dyrlægen vurderes det om hvalpen har behov for ormekur. Rådfør dig med dyrlægen, hvis du har mistanke om orm. Hvis din hund kommer fra et andet land, skal du undersøge, hvilke typer orm, parasitter og andre sygdomme, som man bør beskytte sig imod.

Forsikring

Sørg for, at din hund er forsikret fra og med den dag, du køber den. Ansvarsforsikring er lovpligtig. Derudover kan du vælge at tegne en sygeforsikring, der dækker ved sygdom eller skade. 

Læs mere om forsikring af dit kæledyr her

Skab et trygt og godt hjem for hvalpen

Sørg for at være meget sammen med hvalpen, så I skaber en god relation. Regn med at lægge mange ressourcer i hundens udvikling hele det første år. Det er en god investering og styrker jeres forhold.

  • Foder
    Vælg et godt tørfoder tilpasset til unge hunde i vækst. Hold styr på vægten, selv en hvalp kan blive overvægtig. Tag små bidder foder fra døgnrationen og brug som godbidder.
  • Motion og udvikling
    En lille hvalp skal ikke motioneres, men har derimod brug for træning og leg. Hvalpens hjerne vil ofte mere, end kroppen kan klare, men for meget bevægelse kan give fremtidige helbredsproblemer. Ofte viser hvalpen, når den ikke orker mere. Væn hvalpen til at omgås andre hunde og mennesker. Det er også godt at træne i at køre med bus og i tog eller tage på besøg i dyrlægens venteværelse. Tag også gerne et hvalpekursus.
  • Søvn og hvile
    Hvalpe har brug for meget hvile og skal have deres egen seng eller plads, hvor de altid har fred og ro. Lad hvalpen komme sig efter diverse aktiviteter. Søvn er en del af hvalpens udvikling.
  • Gør dit hjem sikkert
    Fjern småsager som LEGO-klodser, mønter og strømper. Fjern ligeledes giftige planter som liljer, hjertefilodendron, julestjerne og tuja. Opbevar desuden rengøringsmidler og medicin på et sikkert sted. Sæt ledningerne fast ved væggen eller dæk dem til. Tag stikkene ud, når ledningerne ikke er i brug. Stop hvalpen fra at gå ud på en evt. altan via dørstoppere eller sikkerhedsgitre. Gør skraldespanden og skraldeposer sikre. Tør spild op fra kemikalier og opbevar maling i et skur eller garagen. Har du en pool, skal den være overdækket, når du ikke har opsyn med den. Læs mere om hvalpesikring og forberedelse af hjemmet.
  • At gøre hunden renlig
    Grundreglen, når du skal gøre hvalpen renlig, er at rose den. Tag hunden ud, når den har spist eller leget og ros den, når den tisser det rigtige sted. Det kan tage et halvt års tid, men det kan også gå hurtigere med at få hunden renlig.

Den daglige pleje – sund hvalp

Væn hvalpen til, at du håndterer den. Tjek pelsen hver dag, tryk og mærk på kroppen, ben samt poter. Sørg for ikke at have for travlt, når du pusler om hunden, men gør det til en rolig og hyggelig stund. Med tiden er det også vigtigt, at andre end dig selv må røre ved hundens poter, ører med mere. 

  • Pels
    Væn hvalpen til at blive børstet. Hunde med masser af pels har brug for en regelmæssig pleje. Børster og karter er et must. Filtret pels samler smuds, som giver grobund for hudirritation.
  • Ører
    Hav for vane at tjekke hvalpens ører. Ørerne skal være rene, have en jævn bleg farve og ikke indeholde sekret. Særligt hunde med hængende ører kan have brug for hjælp med en rensning med jævne mellemrum. Anvend et mildt øremiddel og tør det udvendige øre med en tot vat.
  • Mund/tænder
    Børst hvalpens tænder, da det forebygger tandproblemer i fremtiden. Anvend hundetandpasta, tandpasta til mennesker er for stærk til hunde. Det er ikke nok at børste en gang om ugen, det skal helst gøres hver dag.
  • Poter og kløer
    Væn hunden til, at du rører ved dens poter, så det bliver lettere at klippe kløerne. Hvor ofte de skal klippes, afhænger af hvilket miljø, hunden bevæger sig i, og hvor meget aktivitet den får. Hver anden til hver tredje uge er passende for de fleste hunde.
  • Temperatur og almen sundhedstilstand
    Den normale kropstemperatur, målt i endetarmsåbningen, er 38-39 grader. Jo mere du ved om hundens normale fysik, adfærd og anatomi, desto lettere er det at reagere, når der er noget, der ikke stemmer.
  • Sygdom, skader og risici
    Er hvalpen mat, halter, har feber, klør sig eller kaster op og har diarré, skal du kontakte din dyrlæge. Det gælder også, hvis din hvalp har fået bidsår eller har andre skader.
  • Forgiftning
    Hunde undersøger gerne ting med munden, og visse hvalpe tygger på alt. En del af de ting, vi har i hjemmet i vores hverdag kan imidlertid være giftige for en hvalp. Visse midler, som rottegift og kølervæske, er indlysende farlige midler, mens andre overrasker. Madrester med løg, en rosin, vindruer, chokolade eller en helt almindelig hovedpinepille til mennesker, for at nævne nogle eksempler, er ligeledes farlige for en hvalp at indtage. Der findes også en del giftige planter for hunde, som hvalpe ikke bør gnave i. Er der mistanke om at hvalpen har tygget i eller indtaget et muligt farligt middel, bør det nærmeste dyrehospital kontaktes.
  • Indre skader
    Hvalpe har, som beskrevet, ofte lyst til at tage ting i munden. Ved 4-5 måneders alderen taber de mælketænderne og kan blive ekstra ”tyggeglade”. Alt for ofte må man operere hvalpe, som har fået genstande i sig, og som siden sætter sig fast i tarmen.
  • Kløe
    Hvis hvalpen klør sig meget, kan det være tegn på hudproblemer. Kontakt din dyreklinik.
  • Opkast eller diarré
    Tænk på, at hvalpe er mere følsomme over for dehydrering end voksne hunde. Hvis din hvalp kaster op eller har diarré, så vent ikke med at kontakte dyrlægen.
  • Avlsdefekter
    En del hunde kan rammes af specielle racerelaterede sygdomme og problemer. For dem er der særlige undersøgelser, som hunden kan gennemgå, som f.eks. røntgenbilleder af led, øjengennemlysning, blodprøve og andet. Tjek med din opdrætter eller raceforening.

 

Sådan ser en sund og frisk hvalp ud

Tjekliste – en rask og sund hvalp har:

  • Klare, glinsende øjne, uden sekret.
  • Fugtig og kølig næse, uden sekret.
  • Ånde, der ikke lugter dårligt.
  • Lyserødt tandkød samt hvide, rene tænder.
  • Rene og lugtfri ører.
  • Glansfuld pels.

Hvalpens apotek

Lav din egen førstehjælpskasse til hunden, gerne med følgende indhold:

  • Klotang/saks
  • Flåttang
  • Vat
  • Termometer
  • Gazebind
  • Kompres
  • Kirurgisk tape

God fornøjelse med din hvalp.