Kennelhoste hos hund – Symptomer, smitte og vaccine

Kennelhoste smitter ved direkte næse-næse kontakt eller små spytdråber (aerosoler) fra hoste og nys. At dele vandskål kan også være en smittekilde.

Kennelhoste er en infektiøs sygdom i de øvre luftveje. Sygdommen er hyppigst forekommende på steder, hvor flere fremmede hunde har kontakt med hinanden, deraf populærnavnet kennelhoste.

Kennelhoste dækker over et sygdomskompleks, der kan bestå af flere virus og bakterier. Oftest er det canine parainfluenzavirus, canine adenovirus og bakterien Bordetella bronchiseptica som er involveret, når vi ser kennelhoste hos hunde.

Symptomer

Kennelhoste viser sig ved mere eller mindre intense hosteanfald. Symptomerne begynder typisk 3-5 dage efter smitte. Hunden kan godt være lidt påvirket de første dage, men ellers kan man normalt ikke mærke på hundens humør, at den er syg. Der vil typisk være øget hostefrekvens på luftetur, specielt hvis hunden luftes i halsbånd, da det giver et pres på luftrøret. Eftersom sygdommen kan skyldes forskellige virus og bakterier, kan symptomerne variere i sværhedsgrad. Det anbefales altid at kontakte dyrlæge, hvis hunden udvikler hoste.

Hvordan lyder kennelhoste?

Hosten er oftest tør, og hunden kan lyde som en søløve. Hosten ender som regel ud i en form for opkast, dog uden indhold. I videoen nedenfor kan du høre hvordan det typisk kan lyde.

Smitte imellem hunde

Kennelhoste er meget smitsomt. Sydommen smitter ved direkte næse-næse kontakt eller små spytdråber (aerosoler) fra hoste og nys. At dele vandskål kan også være en smittekilde.

Sygdommen ses typisk, hvis hunde har været samlet i større grupper, fx hvis de er blevet passet i hundekenneler.

Hvor længe smitter kennelhoste?

Afhængig af om symptomerne skyldes virus eller bakterier, er smittelængden varierende. Generelt bør hunden isoleres fra andre hunde 2 uger fra den dag, den begynder at hoste. Hvis sygdommen skyldes bakterien Bordetella Bronchiseptica, bør hunden isoleres i længere tid, da det kan smitte meget længere. En retningslinje er, at hunden må hilse på andre hunde 2 uger efter hosten startede, hvis hunden er alment frisk, og hosten er aftaget.

Selvom hunden har haft kennelhoste før, kan den godt få det igen.

Kan kennelhoste smitte til mennesker?

Ja det kan det godt i yderst sjældne tilfælde. Bakterien Bordetella Bronchiseptica er en zoonose, dvs., det er en infektion, der kan overføres til mennesker, men smitte er som nævnt yderst sjælden.

Kennelhostens varighed

Symptomerne ses 3-5 dage efter smitte, og kan tage flere uger, før det er helt væk. Kennelhoste kan således vare helt op til 4 uger, og småhoste kan ses længere end det også.

De fleste hunde er vaccineret mod kennelhoste, men det betyder ikke, at de ikke kan få sygdommen. Dog vil symptomerne oftest være mildere og sygdomsperioden kortere.

Hvis det er bakterien Bordetella  Bronchiseptica, der er involveret, kan det tage helt op til 3 måneder, før hunden her helt rask igen.

Diagnosen

Diagnosen stilles oftest kun ud fra en mistanke og udelukkelse af andre lidelser. Dyrlægen laver en klinisk undersøgelse for at sikre, at hosten ikke skyldes lungebetændelse eller anden sygdom.

Der kan testes for virus og bakterier ved at udtage materiale på en vatpind, men dette gøres primært i tilfælde, der er længerevarende eller mere komplicerede.

Behandling af kennelhoste hos hund

Symptomer på kennelhoste er oftest milde og selvbegrænsende, derfor er det også sjældent, man behøver at give medicin. Irritation i svælget kan dog forværre tilstanden, og derfor gives eventuelt antiinflammatorisk medicin.

Kun i tilfælde af at kennelhoste har udviklet sig til en lungebetændelse eller systemisk sygdom, gives antibiotika. Hunden bør holdes i ro, og bør ikke motioneres, mens den er syg, da det forværrer hosten. Derudover bør man sætte sin line i en sele frem for et halsbånd, når hunden luftes for at undgå pres på luftrøret. Det anbefales også at opbløde hundens foder, så længe den har kraftig hoste.

Hunde der er mere udsatte ift. komplikationer

Brachycephale hunde (kortsnudede racer, fx bulldog racer) er disponerede for at få mere alvorlige komplikationer til kennelhoste, da de i forvejen har svært ved at trække vejret. Hvis næse og luftrør yderligere stoppes til af slim, kan det blive livstruende for dem.

Gode råd til forebyggelse af kennelhoste hos hund

Man kan vaccinere mod kennelhoste, men det er ikke en garanti for, at hunden ikke får det. Vaccination afkorter sygdomsperioden, og symptomerne vil som regel være mildere. Derudover bør man holde sin hund væk fra træningspladser og hundeskov og lignende, hvis den har kennelhoste. Dermed mindskes smittepresset til andre hunde.

Hvor ofte bør man vaccinere?

Vaccinen beskytter i et år ad gangen. Hunden kan vaccineres for kennelhoste med en vaccine med eller uden Bordetella bronchiseptica. Man bør ikke vaccinere hunden med vaccinen som indeholder Bordetella bronchiseptica, hvis hunden bor sammen med mennesker der, af den ene eller anden grund, er svækket i deres immunforsvar. Få en snak med dyrlægen om vaccinebehovet hos din hund.

Hvad er bivirkningerne ved at vaccinere mod kennelhoste?

Hunden kan få milde symptomer på kennelhoste af vaccinen. Der kan i så fald ses lidt flåd fra øjne og næse og eventuelt let hoste et par dage.