Hovbyld hos hest

Hovbyld hos hest viser sig i nogle tilfælde ved, at hesten ikke støtter på benet. I andre tilfælde er hesten mere lavgradig halt.

En hovbyld skyldes en infektionsansamling i sålen eller i den hvide linie i hoven som indkapsles, så der dannes en hovbyld hos hesten.

Hyppige årsager til hovbyld hos hest er:

  • Skift mellem vådt og tørt vejr
  • Dårlig hornkvalitet
  • Tab af sko
  • Nedsat immunforsvar
  • Andre hovsygdomme som for eksempel forfangenhed

Symptomer på hovbyld hos hest

Når en hest får en hovbyld, bliver den ofte meget halt. Haltheden kan opstå akut i løbet af et halvt døgn, men den kan også udvikles langsommere over flere dage. I nogle tilfælde kan hesten slet ikke støtte på benet. I andre tilfælde er hesten mere lavgradig halt. Benet kan også hæve til op over koden, og hesten kan få forhøjet temperatur.

Oftest ses der forøget varme i hoven og forstærket pulsstyrke til benet. Dette skyldes hovbylden, som har igangsat en inflammation i området med dertilhørende øget blodgennemstrømning.

I de fleste tilfælde vil hesten være øm, hvis der trykkes med en visitationstang i området omkring bylden.

Hvordan behandles hovbyld hos hest

En hovbyld behandles ved, at bylden først lokaliseres. Dette gøres ved at mærke hoven igennem med en visitationstang. Når det smertefulde område er lokaliseret, graves bylden frem. Det er dog vigtigt, at hovbylden er trukket sammen til en reel hovbyld inden udskæringen foretages, hvilket nogle gange kræver lidt tålmodighed fra ejer. Udskæringen foretages af enten smed eller dyrlæge med anvendelse af hovknive. Når bylden er åbnet, skal hoven sæbebades dagligt, og hesten får en hovforbinding og eventuelt en støvle på, for at forhindre indførelsen af jord, skidt og bakterier, indtil hullet er helet.

Så snart hovbylden er gravet fri, er det oftest ikke nødvendigt at give hesten smertestillende medicin, da selve afløbet fra bylden er lindrende i sig selv.

I kun få tilfælde vurderer dyrlægen, at det er nødvendigt at give antibiotika. I disse tilfælde er det vigtigt, at behandlingen med antibiotika ikke opstartes, før bylden er lokaliseret og gravet fri, da samlingen og modningen af bylden ellers forhales.

I relation til hovbylder hos hest er det meget vigtigt, at hesten er regelmæssigt vaccineret mod stivkrampe, da stivkrampebakterien findes i jorden.

Hvad er prognosen

Ved en ukompliceret hovbyld hos hest er prognosen i langt de fleste tilfælde god.

I nogle tilfælde kan gentagne hovbylder give øget risiko for andre hovlidelser eller være et tegn på underliggende sygdom, og det er derfor vigtigt at konsultere med en dyrlæge om dette.