Fedtlever hos hest – Ophobning af fedt i leveren

Fedtlever hos hest, også kaldet Hyperlipæmi, rammer især koldblodsheste som f.eks. shet­landsponyer og miniature heste, islandske heste mv., men kan også ses i overvægtige heste af andre racer.

Hvorfor opstår fedtlever hos hest?

Fedtlever hos hest opstår, når der er en negativ energibalance i hesten. Det vil sige, at hesten indtager mindre energi, end den behøver.

Den mindre energi resulterer i, at kroppen rekrutterer fedt i form af fedtsyrer fra fedtdepoterne rundt om i kroppen. De typiske årsager til dette kan være kolik, diarre, drægtighed, tandproblemer, feber eller andre lidelser der kan give nedsat eller ophørt ædelyst.

Negativ energibalance

Når der har været negativ enegibalance i noget tid  begynder leveren at omdanne fedtsyrer fra fedtdepoterne til triglycerider, som herefter sendes tilbage ud i blodbanen i form af VLDL (very low density lipoprotein), i stedet for at lave dem til sukker (glukose). Dette kaldes hyperlipidæmi, der betyder for meget fedt i blodet.

Denne fase kan hesten glide ind i og ud af ved egen hjælp. Ændres tilstanden med nedsat energibalance ikke, kan tilstanden dog hurtigt blive mere alvorlig.

Ophobning af fedt i leveren

Den næste fase er ophobning af fedt i leveren og skade på levercellerne. Dette kaldes fedtlever og kan for nogle heste resultere i kronisk leversvigt.

Øjeblikkelig undersøgelse og behandling er nødvendig for, at hesten kan komme sig.

Især miniaturer og i lidt mindre grad shetlandsponyer får meget nemt fedtlever.

Derfor er det vigtigt, at ophørt eller nedsat ædelyst tages alvorligt, og at dyrlægen kontaktes, så årsagen kan findes. Andre symptomer på fedtlever kan være gullige slimhinder, nedstemthed, diarre, feber, ødemer og neurologisk ændret adfærd.

Diagnosticering af fedtlever hos hest

Diagnosen fedtlever stilles ved hjælp af en blodprøve og nogle særlige målinger på fedtmolekyler i blodet og på le­verens funktion.