Entropion hos hund – Inadvendte øjenlåg

Entropion hos hund er betegnelsen for indadvendte øjenlåg hos hunden, hvor øjenlåget ruller ind mod øjet. Tilstanden kan findes på et eller begge øjne, og findes typisk ved bestemte racer. Hunde er typisk født med lidelsen (primær entropion), men tilstanden kan også opstå i forbindelse med traume i øjenområdet ved f.eks. bidsår (sekundær entropion). Fejllejringen af øjenlåget kan forekomme på både øvre og nedre øjenlåg, samt i hele øjenlågets længde, men er dog typisk placeret på et enkelt segment af det nedre øjenlåg.

Entropion hos hund er betegnelsen for indadvendte øjenlåg hos hunden, hvor øjenlåget ruller ind mod øjet. Flere hunderacer har tendens til primær entropion, herunder Engelsk Bulldog, Retrievere og Settere, Grand Danois, Shar-Pei, Rottweilere og Saint Bernard hunde.

Symptomer på entropion hos hund

Symptomer på lidelsen afhænger af graden af øjenlågets rulning ind mod øjet. For nogle hunde er tilstanden således symptomfri. Tegn på entropion hos hund som forårsager gene i øjet er:

  • Øget tåreflåd og grålig tykt materiale i øjenkrogen
  • Rødme i øjets slimhinde og sclera (den hvide del af øjet)
  • Hornhindesår
  • Mørkebrun pigmentering af den del af øjets hornhinde som ligger ind mod næsen (oftest ved mops og fransk bulldog som en kronisk tilstand)
  • Sammenknebet øje og tegn på smerte i øjet

Gør entropion ondt på hunden?

Tilstanden er smertevoldende hvis øjenlågets kontakt med øjet forårsager slid på øjets hornhinde og hornhindesår. Lidelsen kan også være årsag til gentagne øjenbetændelser som er generende for hunden. På sigt kan tilstanden forårsage kronisk mørkfarvet pigmentering af øjets hornhinde, som kan nedsætte synet.

Racer der er disponerede for sygdommen

Flere hunderacer har tendens til primær entropion, herunder Engelsk Bulldog, Retrievere og Settere, Grand Danois, Shar-Pei, Rottweilere og Saint Bernard hunde.

Undersøgelse for entropion hos hund

Dyrlægen kan ved en undersøgelse af øjets omgivelser bekræfte hvorvidt gener i øjet er forårsaget af et indadgående øjenlåg. Dyrlægen trykker ind på øjenlåget og kan finde på at måle øjenlågets længde, for at vurdere hvilken behandling der er påkrævet i det enkelte tilfælde. Undersøgelsen er smertefri for dyret. Dyrlægen kan i den sammenhæng vurdere eventuelle skader på hornhinden, som kan have behov for akut behandling.

Behandling af entropion

Hvis hunden er fuldvoksen og har entropion bør der foretages operation for at korrigere lidelsen og undgå skade på øjet og øjenbetændelse i fremtiden. Med hunden i vågen tilstand vurderer dyrlægen hvilken behandling der er behov for. Det kan være nødvendigt at afkorte øjenlåget, eller at lave en opstrammende operation i huden omkring øjet, for at løfte øjenlåget tilbage på rette plads. Operationen foregår i fuld bedøvelse, men er ikke et særligt smertefuldt indgreb efterfølgende. Det er dog oftest nødvendigt, at hunden bærer krave i en uge efter operationen, for at beskytte tråde i operationssåret under helingen.