Ektropion hos hund – Ud ad krængende øjenlåg

Ektropion er betegnelsen for ud ad krængende øjenlåg, hvor øjenlåget hænger og øjenslimhinden er synlig. Tilstanden kan findes på det ene eller begge øjne, og findes typisk hos bestemte racer. Ektropion kan opstå efter et traume i øjenregionen. Udkrængningen af øjenlåget forekommer altid på de nedre øjenlåg, og kan omfatte en del eller hele øjenlåget.

Ektropion hos hund ses hos flere racer, bl.a. Basset Hounds. Ektropion er ikke en lidelse hunden normalt vokser sig fra, men bliver oftere mere udtalt med alderen.

Symptomer på ektropion hos hund

Symptomer på ektropion hos hund afhænger af graden af øjenlågets udkrængning. For nogle hunde er tilstanden symptomfri. Andre kan have varierende grad af gener på ektropion, som forårsager gene i øjet er:

  • Øget tåreflåd
  • Irritation og rødme i øjets slimhinde
  • Øjenbetændelse
  • Tørt øje

Gør ektropion ondt på hunden?

Tilstanden er smertevoldende, hvis øjenlågets manglende beskyttelse af øjet, forårsager et tørt øje og medfølgende hornhindesår.

Tilstanden er også generende, hvis den konstante blotlæggelse af øjets slimhinde, er årsag til kronisk øjenbetændelse hos hunden.

Racer der er disponerede for sygdommen

Flere racer har tendens til primær ektropion, herunder Springer og Setter racer, Golden Retrievers, Bokser, Basset Hounds, samt flere store racer som Grand Danois og Mastiff.

Kan en hvalp vokse fra ektropion?

Ektropion er oftest en racespecifik lidelse. Øjenlåget begynder dog oftest at hænge mere med alderen og hunden får flere symptomer med tiden. Ektropion er derfor ikke en lidelse hunden normalt vokser sig fra.

Undersøgelse for ektropion

Dyrlægen kan ved en undersøgelse af øjets omgivelser bekræfte, hvorvidt gener i øjet er forårsaget af et udkrængende øjenlåg. Dyrlægen vil undersøge øjenlågets længde, for at vurdere hvor meget af øjenlåget der eventuelt bør fjernes, for at opnå en korrekt placering og funktion.

Behandling af ektropion hos hund

Ektropion kan korrigeres med en plastikoperation, hvor øjenlåget forkortes og løftes. Operationen foregår i fuld bedøvelse, og er ikke et særligt smertefuldt indgreb efterfølgende. Det er dog oftest nødvendigt at hunden bærer krave i en uge efter operationen, for at beskytte tråde i operationssåret under helingen.