Øjenundersøgelse af hund og kat

Generel øjenundersøgelse af både hund og kat foretages på alle Evidensias klinikker. Her vil din dyrlæge vurdere tilstanden og opstarte nødvendig behandling. Ved tilfælde med sygdom eller skader i og omkring øjet, hvor der er behov for mere specialiseret viden eller udstyr, kan dyrlægen anbefale undersøgelse og behandling på en anden klinik.

Hvornår har mit dyr brug for en øjenundersøgelse?

En øjenundersøgelse bør foretages ved tegn på smerter i øjet (sammenknebet øje), ved et rødt øje eller ved øjenbetændelse. Øjet bør også undersøges ved tegn på nedsat syn, hvor dit dyr begynder at gå ind i ting, bliver forskrækket ved pludselige bevægelser eller har svært ved at se f.eks. i mørke.

Hvor hurtigt skal man reagere ved øjenproblemer?

Kontakt altid din dyrlæge for råd og vejledning, hvis dit dyr har øjenproblemer. De fleste øjenproblemer bør vurderes inden for få dage, så alvorlige lidelser ikke resulterer i akut forværring og varige komplikationer. Dit dyr bør tilses hurtigst muligt hvis du ser farveforandringer på øjets hornhinde, hvis øjet eller dets slimhinde er rødt og hævet, og hvis øjet er lukket og dyret er smertepåvirket eller følsom overfor lys.

Sådan foregår en øjenundersøgelse

Ved øjenundersøgelsen vil dyrlægen spørge dig om symptomernes opståen og varighed. Dyrlægen vil herefter vurdere øjnene henholdsvis på afstand og tæt på. Dyrlægen kigger på øjenlågene, øjets slimhinde og selve øjets forskellige strukturer. Til undersøgelsen kan der bruges forskelligt udstyr til at lyse i øjnene med – f.eks. en spaltelampe, hvor detaljer i øjet kan visualiseres med mikroskop. Hornhindesår kan ses ved at farve hornhinden med orange flourescein farvning. Ved mistanke om tørre øjne (keratoconjunctivitis sicca (KCS)), vil dyrlægen måle dit dyrs tåreproduktion med små papirstrimler som placeres kortvarigt ved øjets slimhinde. Ved akutte lidelser som regnbuehindebetændelse (uveitis) eller grøn stær (glaucom), hvor der ses et henholdsvis for lavt eller forhøjet tryk i øjet, kan trykket måles med et tonometer.

Hvad kan øjenundersøgelsen vise?

Unormale tilstande både i og omkring øjet kan resultere i øjensygdom og øjenundersøgelsen kan vise forskellige årsager til dit dyrs øjenproblem. Har dit dyr et hornhindesår, et rødt øje eller øget flåd fra øjet, undersøger dyrlægen om øjenlågene krænger indad eller udad (entropion og ektropion), og om der fejlstillede øjenhår eller hår fra øjets omgivelser som generer øjet (distichiasis og trichiasis). Det er også muligt for dyrlægen at se om en svulst på øjenlåget er årsag til problemer i øjet. Undersøgelsen kan ligeledes vise tegn på kroniske lidelser i øjets hornhinde – f.eks. tørre øjne hos hund eller kronisk pigmentering hos både hund og kat – som kræver livslang behandling. Generel sygdom kan også give øjensymptomer, som det ses ved virus i de øvre luftveje, livmoderbetændelse eller kræft.

Behandling og videre forløb

Efter øjenundersøgelsen kan din dyrlæge opstarte lindrende behandling og vejlede dig om det videre forløb. Behandlingen kan bestå af forskellige øjendråber eller generel medicinering. Din dyrlæge vil formentlig gerne se dig og dit dyr igen til en kontrolundersøgelse, for at sikre at alt forløber som det skal.

Ved hornhindesår, fejlstillede øjenlåg eller øjenhår og fremmedlegemer i øjet, kan det være nødvendigt at behandle og operere dit dyr i narkose. Det kan også være nødvendigt at tage celleprøver fra øjets hornhinde eller slimhinde til yderligere analyse. Ved tegn på generel sygdom kan du sammen med din dyrlæge lave en plan for videre udredning med blodprøver og billeddiagnostik.

Dyreklinikker der tilbyder denne behandling

Vent venligst på, at dyreklinikkerne bliver opført