Bændelorm hos kat – Behandling og forebyggelse

Mild Mild

Mild

Bare rolig - dette er noget du selv kan håndtere hjemme.

Dipylidium caninum er den mest almindelig bændelorm hos kat. Ormen kan blive mellem 15 og 70 cm lang og er 2-3 mm bred. Ormen er hvidlig, flad og består af karakteristiske led som udskilles et ad gangen

Bændelorm er en parasit som lever i kattens tarme. Der findes flere typer, men særligt én type, Dipylidium caninum, er mest almindelig hos katte. Ormen kan blive mellem 15 og 70 cm lang og er 2-3 mm bred. Ormen er hvidlig, flad og består af karakteristiske led som udskilles et ad gangen. Det er typisk et eller flere af disse led som man kan se i afføringen eller omkring anus på katten. Leddene kan bevæge sig.

Hvordan smittes katten med bændelorm?

I hvert bændelormeled findes store mængder æg. Æggene skal optages af en loppe hvori de klækkes. Katten smittes når den indtager en inficeret loppe. Det kan være hvis den soignerer sig selv eller spiser et dyr som har lopper. Mennesker kan også blive inficeret med bændelormen (oftest mindre børn), det sker dog sjældent at mennesker smittes. Mennesket vil skulle indtage en inficeret loppe, og bliver altså ikke direkte smittet fra katten.

Er det farligt for kat/menneske?

Det er som hovedregel ikke farligt for hverken katten eller mennesker at være inficeret med denne type af bændelorm. Mange synes dog ikke om tanken om at have bændelorm i kroppen, derfor er det en fordel at forebygge lopper, og man kan behandle mod bændeorm, hvis den diagnosticeres hos katten.

Hvordan stilles diagnosen og hvad er symptomerne?

Dyrlægen stiller diagnosen hvis der ses små hvide bændelormeled enten i pelsen omkring kattens bagdel, på tæpper eller lign hvor katten ligger, eller på afføringen. Det er svært at påvise orm/æg i afføringsprøver.

Katten vil typisk ikke vise symptomer eller virke syg, således fører bændelorm ikke til diarre eller vægttab hos katten.

Behandling af bændelorm hos kat

Bændelorm behandles med en ormekur til kat som kræver recept fra dyrlægen. Typisk er det nok med en enkelt behandling, men mange (især ude-) katte bliver inficeret igen når de kommer i kontakt med inficerede lopper.

Forebyggelse af bændelorm hos kat

Forebyggelse af bændelorm indebærer forebyggelse af lopper i husstanden og på kæledyrene. Ser man lopper skal alle dyr i husstanden behandles og der skal gøres grundigt rent, støvsuges og vaskes tæpper og puder som dyrene benytter. Det er ikke muligt at forebygge selve ormen i katten med gentagne ormekure, her kan man først behandle når katten er smittet.