Invitation til foredragsaften hos Evidensia Faxe Hestehospital

Evidensia Kolding Hestehospital

Din specialiserede hestedyrlæge i Kolding

Idag: 08:00 ­- 17:00

Mandag til fredag kl. 8-17
 

Kirurgi af hest

På Kolding Dyrehospital kan du få indlagt og opereret din hest i fuld narkose.

De hyppigste operationer vi laver er kastrationer, navlebrok, kæbefrakturer, knæskalslåsning, sekvesterfjernelse (fjernelse af afstødt knogle), bukkehovs- og tandoperationer. Desuden opererer vi heste, der er kommet akut til skade. Det vil typisk være i tilfælde, hvor hesten har fået sår, der sidder svært tilgængeligt eller involverer strukturer som led, sener og seneskeder. Vi laver ikke knogleoperationer eller kolikoperationer.

Sikkerhedsfaciliteter og overvågning

Operationsstuen til hestene blev lavet i forbindelse med opførelsen af det nye hospital, og alt udstyr er derfor nyt og moderne. Hestene bedøves i en speciel kasteboks med gummigulv og kraftig polstring på væggene, og efter selve operationen lægges de i kasteboksen igen til opvågning. Herved beskyttes de både når de ligger, og når de prøver at komme op.

Operationsbordet er ligeledes polstret, og uanset hvordan hesten skal positioneres, er der mulighed for at indstille bordet, så hesten får den bedst mulige støtte. Under hele operationen vil der være en sygeplejerske til stede til at overvåge hesten, mens den er bedøvet. Temperatur, puls, kredsløbsparametre, hjerterytme, iltmætning og CO2-niveau vil løbende blive målt, så der hurtigt kan gribes ind ved problemer.

De stoffer, der i dag bruges til bedøvelse, er dog meget sikre, så i langt de fleste tilfælde ligger hestene roligt og stabilt under hele forløbet.

Indlevering til operation

Operationer foretages som regel om formiddagen. De fleste operationspatienter bliver afleveret på hospitalet dagen inden operationen. Nogle ejere vælger dog at komme med hesten om morgenen på selve dagen. Her skal man være opmærksom på, at hesten ikke må få sit normale morgenfoder men skal afleveres fastende. Det er desuden vigtigt, at hesten er ren i pelsen, så operationsområdet ikke kontamineres med jord eller gødningsrester.

Det siger sig selv, at risikoen ved at fuldbedøve en hest øges, hvis den er syg. Ved de planlagte indgreb opererer vi derfor aldrig heste, der eksempelvis har feber. Som hesteejer er det en god ide at tage hestens temperatur dagligt i dagene op til operationen.

Forberedelse før kirurgisk indgreb

I forberedelsesrummet vil hesten blive kredsløbsundersøgt, få hovene renset og halen bundet op. Den vil derefter få en beroligende sprøjte og få lagt et venekateter i halsvenen. Munden bliver skyllet for foderrester, og operationsområdet klippes eventuelt med det samme.

Bedøvelse

Hesten er nu klar til at blive trukket ind i kasteboksen, hvor den får bedøvelsesmedicinen. Så snart den ligger ned, vil den få lagt en slange (tubus) ned i luftrøret, så man er sikker på, at luftvejene er frie. Hesten bliver derefter hejst op på operationsbordet og rullet ind i selve operationsrummet. Her bliver den hurtigt koblet til anæstesiapparatet med bedøvelsesgas og ilt, samt til monitoreringsudstyret som EKG og pulsmåler.

Hele proceduren fra kastningen af hesten i kasteboksen til tilslutningen af anestesiudstyret på operationsbordet tager meget kort tid. Når hesten ligger stabilt i bedøvelsen, vil en sygeplejerske klargøre operationsområdet, mens dyrlægen vasker sig og iklæder sig sterilt operationstøj.

Under hele operationen vil der minimum være en sygeplejerske til stede til at overvåge hesten og assistere kirurgen.

Opvågning

Efter selve operationen bliver hesten lagt i kasteboksen igen. Den vil være koblet af anæstesiapparatet, men tubus i luftrøret bliver siddende lidt endnu, indtil hesten atter har synkereflekser. Lyset i kasteboksen bliver dæmpet, og hesten vågner nu stille og roligt af bedøvelsen.

Der er tilsluttet kamera til kasteboksen, så hesten kan overvåges under opvågningen uden at blive forstyrret. Når hesten er helt stabil på benene, bliver den ført ned til sin boks igen. Vi beholder altid fuldbedøvede dyr natten over for at være sikker på, at der ikke opstår komplikationer efter operationen.

Pris

Prisen på operationer er fast ved nogle af standardydelserne som eksempelvis kastration og bukkehov. Der kan dog være en mindre variation i prisen på selve bedøvelsen, da den udregnes i forhold til hestens vægt. På de øvrige operationer vil prisen også afhænge af indgrebets art og varighed.

Ring gerne på klinikken og få et prisoverslag. Nogle mindre operationer laves uden fuldbedøvelse, dvs. på stående hest. Operationsprisen varierer alt efter, om hesten skal i fuld narkose, eller om den kan opereres stående.

Vores klienter siger

Mette Enghild

5

Super fint og hyggeligt sted. Man føler sig meget velkommen. Alle er flinke og personalet er man ikke i tvivl om er kompetente.

Lone Møller

5

Tillid, nærværende opmærksomhed og dygtighed! Tak for dig Siamak - og også aut. veterinærsygeplejerske Mette.

Mathilde Dam-johansen

5

Siamak er ufattelig dygtig og yderst kompetent. Efter første besøg for nogle år siden hvor I reddede min hest fra af blive pensioneret har jeg tyet til jer hver gang hvis hesten har fejlet større ting. Så tusind tak for jer!

Lene Husballe

5

De er altid søde og rare og giver sig god tid omkring hesten

Baseret på anmeldelser fra Google

Åbningstider

Mandag til fredag kl. 8-17
 
Helligdage og andre åbningstider

Åbningstider

  • Mandag
    08:00 ­- 17:00
  • Tirsdag
    08:00 ­- 17:00
  • Onsdag
    08:00 ­- 17:00
  • Torsdag
    08:00 ­- 17:00
  • Fredag
    08:00 ­- 17:00
  • Lørdag
    Lukket
  • Søndag
    Lukket

Medarbejdere

Siamak Glaring

Fagdyrlæge Hest • Hestetandlæge • Efteruddannet inden for Veterinær Akupunktur

Siamak

Siamak arbejder som hestedyrlæge hos Evidensia Kolding Dyrehospital, og har arbejdet med heste i mere end 20 år. Han har stor interesse og erfaring inden for hestetænder, handelsundersøgelser, halthedslidelser og hovrelaterede problemstillinger. Siamak har gennem årene som hestedyrlæge opnået en stor generel erfaring inden for alle områder af hesten. Særligt som heste-tandlæge, har han opnået stor praktisk erfaring med håndtering af alle slags tandrelaterede lidelser. Siamak har deltaget i adskillige kurser med henblik på at tilegne sig ny viden inden for dette emne. I 2008 blev han uddannet fagdyrlæge inden for sygdomme hos hest. Denne titel blev senest fornyet i 2018, og skal fornyes hvert 5. år. Erfaring   Siamak har arbejdet på Evidensia Kolding Dyrehospital siden 1995, kun afbrudt af et år som hestedyrlæge på Frijsenborg Dyrehospital og som vikar hos ATG/Sverige. Siden 2001 har han udelukkende arbejdet med heste på Evidensia Kolding Dyrehospital. I 2001 blev Siamak certificeret akupunktør fra The International Veterinary Acupuncture Society (IVAS). KURSER Siamak har deltaget i flere kurser inden for: Tandlidelser hos hest Avancerede tandlidelser hos hest Tandudtrækning hos hest (MTE, MIR) Halthedsdiagnostik og behandling Diagnostik af bækken Ryg relaterede lidelser Mave- tarm lidelser Stofskiftelidelser  
Læs mere om Siamak
Maria arbejder som Dyrlæge på Evidensia Kolding Hestehospital

Dyrlæge

Marie Louise

Marie har været ansat som hestedyrlæge hos Evidensia Kolding Dyrehospital siden december 2021, men du kan sagtens have stødt på Marie tidl. Da hun i mange år er kommet som praktikant i hendes ferier og har kørt med Siamak.  Marie har altid beskæftiget sig med heste, og hendes store interesse ligger blandt halthedsundersøgelse og billeddiagnostik. Hun er derfor at finde på klinikken på mønstringsbanen, røntgenrummet eller operationsstuen. Men hun kører også alm. Udkørende praksis og akutmedicin. Erfaring Marie blev færdig som dyrlæge med speciale i heste juni 2020. Under studiet har hun samlet erfaring fra flere forskellige hestepraksis og har været på udlandsture til bl.a. Marokko og Sydamerika. Hun blev herefter ansat på Norges største privatejede hestehospital Bjerke Dyrehospital i et internship. Kurser Halthedsdiagnostik Ultralydsscanning
Læs mere om Marie
Mette Blond Løwenstein

Aut. Veterinærsygeplejerske

Mette

Mette arbejder som autoriseret veterinærsygeplejerske på Evidensia Kolding Dyrehospital - Hest. Erfaring Mette har arbejdet på Evidensia Kolding Dyrehospital siden april 2017 som veterinærsygeplejerskeelev, og blev færdig med uddannelsen i 2020, hvorefter hun blev ansat som autoriseret veterinærsygeplejerske. Inden Mette blev ansat som veterinærsygeplejerskeelev har hun arbejdet på Kolding Hundecenter og Pension.  
Læs mere om Mette
Vores medarbejdere

Facebook opslag