Kirurgi af hest
På Kolding Dyrehospital kan du få indlagt og opereret din hest i fuld narkose.
De hyppigste operationer vi laver er kastrationer, navlebrok, kæbefrakturer, knæskalslåsning, sekvesterfjernelse (fjernelse af afstødt knogle), bukkehovs- og tandoperationer. Desuden opererer vi heste, der er kommet akut til skade. Det vil typisk være i tilfælde, hvor hesten har fået sår, der sidder svært tilgængeligt eller involverer strukturer som led, sener og seneskeder. Vi laver ikke knogleoperationer eller kolikoperationer.
Sikkerhedsfaciliteter og overvågning
Operationsstuen til hestene blev lavet i forbindelse med opførelsen af det nye hospital, og alt udstyr er derfor nyt og moderne. Hestene bedøves i en speciel kasteboks med gummigulv og kraftig polstring på væggene, og efter selve operationen lægges de i kasteboksen igen til opvågning. Herved beskyttes de både når de ligger, og når de prøver at komme op.
Operationsbordet er ligeledes polstret, og uanset hvordan hesten skal positioneres, er der mulighed for at indstille bordet, så hesten får den bedst mulige støtte. Under hele operationen vil der være en sygeplejerske til stede til at overvåge hesten, mens den er bedøvet. Temperatur, puls, kredsløbsparametre, hjerterytme, iltmætning og CO2-niveau vil løbende blive målt, så der hurtigt kan gribes ind ved problemer.
De stoffer, der i dag bruges til bedøvelse, er dog meget sikre, så i langt de fleste tilfælde ligger hestene roligt og stabilt under hele forløbet.
Indlevering til operation
Operationer foretages som regel om formiddagen. De fleste operationspatienter bliver afleveret på hospitalet dagen inden operationen. Nogle ejere vælger dog at komme med hesten om morgenen på selve dagen. Her skal man være opmærksom på, at hesten ikke må få sit normale morgenfoder men skal afleveres fastende. Det er desuden vigtigt, at hesten er ren i pelsen, så operationsområdet ikke kontamineres med jord eller gødningsrester.
Det siger sig selv, at risikoen ved at fuldbedøve en hest øges, hvis den er syg. Ved de planlagte indgreb opererer vi derfor aldrig heste, der eksempelvis har feber. Som hesteejer er det en god ide at tage hestens temperatur dagligt i dagene op til operationen.
Forberedelse før kirurgisk indgreb
I forberedelsesrummet vil hesten blive kredsløbsundersøgt, få hovene renset og halen bundet op. Den vil derefter få en beroligende sprøjte og få lagt et venekateter i halsvenen. Munden bliver skyllet for foderrester, og operationsområdet klippes eventuelt med det samme.
Bedøvelse
Hesten er nu klar til at blive trukket ind i kasteboksen, hvor den får bedøvelsesmedicinen. Så snart den ligger ned, vil den få lagt en slange (tubus) ned i luftrøret, så man er sikker på, at luftvejene er frie. Hesten bliver derefter hejst op på operationsbordet og rullet ind i selve operationsrummet. Her bliver den hurtigt koblet til anæstesiapparatet med bedøvelsesgas og ilt, samt til monitoreringsudstyret som EKG og pulsmåler.
Hele proceduren fra kastningen af hesten i kasteboksen til tilslutningen af anestesiudstyret på operationsbordet tager meget kort tid. Når hesten ligger stabilt i bedøvelsen, vil en sygeplejerske klargøre operationsområdet, mens dyrlægen vasker sig og iklæder sig sterilt operationstøj.
Under hele operationen vil der minimum være en sygeplejerske til stede til at overvåge hesten og assistere kirurgen.
Opvågning
Efter selve operationen bliver hesten lagt i kasteboksen igen. Den vil være koblet af anæstesiapparatet, men tubus i luftrøret bliver siddende lidt endnu, indtil hesten atter har synkereflekser. Lyset i kasteboksen bliver dæmpet, og hesten vågner nu stille og roligt af bedøvelsen.
Der er tilsluttet kamera til kasteboksen, så hesten kan overvåges under opvågningen uden at blive forstyrret. Når hesten er helt stabil på benene, bliver den ført ned til sin boks igen. Vi beholder altid fuldbedøvede dyr natten over for at være sikker på, at der ikke opstår komplikationer efter operationen.
Pris
Prisen på operationer er fast ved nogle af standardydelserne som eksempelvis kastration og bukkehov. Der kan dog være en mindre variation i prisen på selve bedøvelsen, da den udregnes i forhold til hestens vægt. På de øvrige operationer vil prisen også afhænge af indgrebets art og varighed.
Ring gerne på klinikken og få et prisoverslag. Nogle mindre operationer laves uden fuldbedøvelse, dvs. på stående hest. Operationsprisen varierer alt efter, om hesten skal i fuld narkose, eller om den kan opereres stående.
Åbningstider
Åbningstider
-
Mandag08:00 - 17:00
-
Tirsdag08:00 - 17:00
-
Onsdag08:00 - 17:00
-
Torsdag08:00 - 17:00
-
Fredag08:00 - 17:00
-
LørdagLukket
-
SøndagLukket