Ørebetændelse hos kat – Symptomer og behandling

Ørebetændelse hos kat er en akut eller kronisk inflammatorisk lidelse i det ydre øre, som kan udvikle sig til at involvere mellemøret. Symptomer kan bl.a. vise sig ved at katten ryster på hovedet eller kradser sig i øret.

Katte får hyppigt bidsår i og omkring ørerne, og det er en hyppig årsag til øregener. Indimellem resulterer det også i en ørebetændelse, hvis katten har gået længe med det.

Øremider ses hyppigt i forbindelse med ørebetændelse hos katte og især hos killinger, som er mest modtagelige. Øremider smitter og overføres ved tæt kontakt, f.eks. under slagsmål eller leg, og de kan også smitte til hunde. Hos katte kan polypper også være årsag til en ørebetændelse. Allergi kan også være en udløsende årsag, der kan give kløe og sår i og omkring ørerne.

Symptomer på ørebetændelse hos kat

Det er en akut eller kronisk inflammatorisk lidelse i det ydre øre, som kan udvikle sig til at involvere mellemøret. Katten ryster på hovedet eller kradser sig i øret, og det kan være meget smertefuldt. Der kan være rødme og sår på øreflippen eller omkring øret, og der kan ses betændelse eller misfarvet øget indhold i det ydre øre. Der bør søges dyrlæge, hvis din kat har ovenstående symptomer.

Hvad gør dyrlægen når katten har ørebetændelse?

Dyrlægen vil forsøge at kigge katten i øret med et otoskop, og der udtages svaber til mikroskopi og evt. bakteriel dyrkning. Det er vigtigt, at den primære årsag søges og behandles.

Behandling af ørebetændelse hos kat

For at opnå det bedste resultat af behandlingen er det væsentligt, at betændelse og indtørret blod mm. fjernes forsigtigt fra øregangen. Katte er meget følsomme overfor ørerens, så de tåler ikke nødvendigvis de samme produkter som hunde. Det er heller ikke alle katte, der tillader berøring af deres ører. Dyrlægen vil på baggrund af øresvab og øvrige fund vælge den medicinske tilgang, der fungerer bedst for katten i hjemmet.

Hvordan er prognosen for min kat, når den har haft ørebetændelse?

Oftest rigtig god, men især allergikere er udsatte for tilbagefald og opblussen og kræver livslang håndtering.