Nikotinforgiftning hos hund og kat
Artiklens indhold
Der findes rigtig mange forskellige nikotinprodukter i dag; cigaretter, snus og nikotinposer, nikotinvæske til e-cigaretter og dampere, nikotintyggegummi for at nævne nogle.
Men pas på, for selv små mængder af nikotin kan give nikotinforgiftning hos hund og kat. Desværre smides der tit nikotinprodukter i naturen, hvor dyrene indtager det f.eks. snusposer og her er restindholdet af nikotin ukendt.
Hvorfor kan hunde og katte ikke tåle nikotin?
Nikotin kan være giftigt for nervesystemet og potentielt dødeligt for hunde og katte. Nikotin påvirker det perifere og centrale nervesystem, som har indflydelse på kredsløbet og åndedrættet.
I slutstadiet af nikotinforgiftningen kan der opstå lammelse af åndedrættet, og dette kan give hjertestop.
Hvor meget nikotin skal der til før det er farligt for hunden eller katten?
Der er ca. 9-30 mg nikotin i cigaretter og op til 80 mg/ml i e-cigaretter.
Det er uvist, hvor stor en mængde hunde eller katte skal indtage før der opstår symptomer på nikotinforgiftning, men for børn kan forgiftning opstå efter indtagelse af 1 mg nikotin per kg kropsvægt.
Dødelig dosis hvis nikotin indtages er for hund og kat er på ca. 10 mg/kg og forgiftning udvikles hurtigt efter indtagelse.
Symptomer på nikotinforgiftning hos hund og kat
Hunden og katten kan udvikle symptomer på forgiftning i løbet af få minutter til flere timer efter indtagelse af et nikotin-produkt.
- Kvalme, savlen, vil ikke spise
- Opkast
- Diarré
- Store pupiller
- Åndedrætsbesvær, blege slimhinder
- Ændret adfærd: forvirring, angst
- Kulderystninger og kramper
- Stiv gang og ukoordinerede bevægelser
- Svag, afkræftet, nedstemt
Hvad bør jeg gøre, hvis mit dyr har spist et produkt med nikotin?
Hvis du har mistanke om at din hund eller kat kan have spist et produkt der indeholder nikotin, er det vigtigt at du kontakter dyrlægen hurtigst muligt.
Behandling hos dyrlægen afhænger af dyrets symptomer og hvor lang tid der er gået efter indtagelse af produktet.
Der er mindre risiko for nikotinforgiftning, hvis hunden eller katten kaster nikotinproduktet op kort tid efter indtagelse.
For at fjerne nikotinproduktet fra mave-/tarmkanalen og minimere risikoen for nikotinforgiftning, vil dyrlægen give en injektion med et lægemiddel, som fremprovokerer opkast. Dyrlægen kan alternativt vælge at skylle mavesækken.
Hvis der er gået mere end 3 timer efter indtagelse af nikotinet, kan dyrlægen vælge i stedet at give aktivt kul, som binder sig til det giftige stof og forhindrer at det optages i kroppen.
Dyrlægen kan også vælge at give støttende behandling f.eks. væskebehandling, ilt og anden behandling hvis patienten har symptomer på forgiftning.
Læs mere om forgiftninger hos hunde og katte:
Forgiftning af hash og euforiserende stoffer hos hund og kat