Hvepsestik hos hund – Hvor alvorligt er det?

Hvepsestik hos hund er i sig selv ikke farlige. Det kan dog blive farligt hvis hunden er allergisk over for hvepsestik. I særligt uheldige tilfælde kan hunden blive stukket i munden eller få en allergisk reaktion, hvilket kan blive livstruende.

Et hvepsestik er i sig selv ikke farligt for en hund. Det gør ondt, men ud over det skal hunden nok komme sig. Det kan dog blive farligt hvis hunden er allergisk over for hvepsestik. I særligt uheldige tilfælde kan hunden blive stukket i munden, få en allergisk reaktion og hæve op, og hvis den hævelse resulterer i at lufttilførslen forhindres, kan det blive livstruende.

Sådan skal du forholde dig ved hvepsestik hos hund

Hvis hunden får et hvepsestik på kroppen eller poterne

Hold øje med hundens almene tilstand, at den ikke bliver træt eller kaster op. De kan godt få en allergisk reaktion, det vil i de fleste tilfælde resultere i lokal hævelse. Nogle gange får hunden nældefeber over hele kroppen, dvs. hævelse, rødme og kløe. På korthårshunde kan det se ud som om pelsen rejser sig i områder på kroppen.

Det gør ondt at blive stukket, men som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at få hunden tilset af dyrlægen medmindre den får en allergisk reaktion. Er hunden meget halt, kan man tage kontakt til sin dyrlæge ift. om smertestillende er nødvendigt.

Hvis hunden får et hvepsestik i munden eller på tungen

Man bør kontakte sin dyrlæge hvis hunden får et hvepsestik i munden eller på tungen. Når stikket er i munden er der en risiko for at hunden hæver op ved luftvejene og derved lukker for ilttilførslen. Det kan være for sent at vente og se om hunden begynder at hæve, for der er ofte et stykke vej at køre før man når dyrlægen, og jo før man kan behandle hvis luftvejene hæver op jo bedre.

Hvis hunden får et hvepsestik på snuden eller øjenlågene

Her gælder det samme som hvis hunden er stukket på benene eller kroppen. Hold øje med hundens almene tilstand, at den ikke bliver træt eller kaster op. Den kan godt få en allergisk reaktion, det vil i de fleste tilfælde resultere i lokal hævelse. Nogle gange får hunden nældefeber over hele kroppen, dvs. hævelse, rødme og kløe. På korthårshunde kan det se ud som om pelsen rejser sig i områder på kroppen.

Det gør ondt at blive stukket, men som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at blive tilset af dyrlægen medmindre den får en allergisk reaktion. Får hunden en allergisk reaktion hvor øje eller snude hæver meget op bør man kontakte sin dyrlæge.

Hvis hunden får en allergisk reaktion

Hvis hunden får en allergisk reaktion på et hvepsestik, kan dyrlægen hjælpe ved at give antihistamin eller binyrebarkhormon. I nogle tilfælde vil dyrlægen vælge også at give smertestillende hvis hunden er meget hævet. Man skal dog være opmærksom på, at binyrebarkhormon og almindelig smertestillende ikke skal gives sammen, og derfor skal man ikke begynde at behandle sin hund selv, da det kan bevirke at dyrlægen ikke kan behandle optimalt.

Hvis den allergiske reaktion har resulteret i at luftvejene er lukkede, vil hunden være nødt til at blive indlagt. Hvis muligt vil hunden få en slange ned i luftrøret, der gør at den fortsat kan trække vejret, indtil hævelsen er faldet. Hvis ikke dette er muligt, kan det været nødvendigt at lave en trakeotomi, dvs. at lave et hul ind til luftrøret, så hunden kan trække vejret udenom det hævede område. Når hævelsen er faldet kan trakeotomien lukkes igen.

I tilfælde af en allergisk reaktion kan man nogle gange forsøge at give noget antihistamin derhjemme, men det virker ikke særlig godt på hunde, og man bør altid kontakte sin dyrlæge inden man gør det.

Symptomer ved allergisk reaktion

Ved en allergisk reaktion kan ses følgende symptomer:

 • Smerter
 • Hævelse
 • Nældefeber (urticaria)
 • Rødme
 • Kløe
 • Opkast
 • Nedstemthed
 • Kollaps

Førstehjælp når din hund bliver stukket af et insekt

 1. Identificer insektet
 2. Fjern brodden (ved bistik)
 3. Læg evt. noget koldt på
 4. Hold øje med din hund ift. opførsel, kløe og hævelser

Hvordan behandler dyrlægen et hvepsestik hos hund?

Dyrlægen vil først lave en klinisk undersøgelse ift. blodcirkulation og respiration. Hvis hunden er hævet vil dyrlægen formentlig vælge at give noget binyrebarkhormon for at få hævelserne til at falde. I nogle tilfælde kan hævelserne være så store at dyrlægen vil supplere med noget smertestillende.

Er hunden respirationspåvirket vil hunden blive indlagt og det nødvendige blive gjort for at hunden kan trække vejret.

Kan man undgå at hunden ”leger” med hvepse?

Man bør altid forhindre sin hund i at snappe efter hvepse. Har hunden tidligere haft en allergisk reaktion på et stik, skal man fjerne hunden fra området med hvepse, hvis den begynder at snappe efter dem.

Læs flere sommertips til hund og kat