Hvad spiser kaniner?

Hvad spiser kaniner? Det er vigtigt at gå efter en god kvalitet foderpille og gerne dem som er ensartede. Desværre har kaniner tendens til at sortere i de meget populære müsli blandinger og vælger derfor de elementer som er fyldt med sukker.

Græs har et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre. Kvaliteten af græs kan dog variere i forhold til årstiderne og græssorter. Størstedelen af kaninens foderration skal bestå af græs eller græshø. Vilde kaniner har adgang til meget frisk græs, og spiser en så stor mængde, at man vil have svært ved at høste og opbevare til kaniner som holdes i fangenskab. I stedet kan kaninen spise græshø. Græshø er tørret græs, som ikke indeholder en særlig stor mængde vand, men det er stadig rigt på vitaminer, mineraler og fibre. Men der er også stor forskel på kvaliteten af græshø. Som tommelfingerregel skal man gå efter det grønneste græshø, da det er rigest på de rette næringsstoffer.

Kaninens basisfoder

Størstedelen af kaniners foderration (80%) skal bestå af græs/hø. Derudover skal kaniner have en lille mængde grøntsager (15%). Som yderligere supplement kan man tilføje foderpiller.  Det er vigtigt at gå efter en god kvalitet foderpille og gerne dem som er ensartede. Desværre har kaniner tendens til at sortere i de meget populære müsli blandinger og vælger derfor de elementer som er fyldt med sukker. Sukker er noget af det kaniner har sværest ved at omsætte og kan give anledning til forstyrrelser i mave tarmsystemet.

Hvad spiser kaniner i forhold til grøntsager og frugt?

Mange kaninejere ønsker at give kaniner friske grøntsager og frugt. Der er stor forskel på hvilken type man vælger at give sin kanin og hvor stor næringsværdi det har. Herunder er listet eksempler på nogle af de fødevarer som er gode at vælge:

 • Persille
 • Grønkål, rødkål, hvidkål
 • Broccoli
 • Rosenkål
 • Salat
 • Spinat
 • Pastinak
 • Agurk
 • Rødbede
 • Jordskokker
 • Gulerødder

Frugt er som udgangspunkt ikke et behov kaninen har og har et højt indhold af sukker. Det er dog ikke skadeligt i meget små mængder, men bør holdes på et absolut minimum (ca. 1%).

Spiser kaniner hø?

Ja, og det bør udgøre en stor del af kaninens samlede foderindtag. Det er vigtigt, at høet er friskt og tørt, og at det opbevares tørt. Som ejer bør man jævnligt sætte sin næse ned i en håndfuld hø, og det bør kun dufte af ”sommer og sol”. Det må aldrig dufte hengemt eller muggent. Hø har en vigtig funktion for kaniner, både for kaninens tænder mht. tandslitage , men også ernæringsmæssigt, herunder fiberindhold af hensyn til fordøjelsen.

Drikkevand

Kaniner skal have adgang til frisk vand. Nogle kaniner kan godt lide at drikke af en vandskål og andre af en dispenser. Det kan derfor være en fordel at tilbyde kaninen begge dele.

Tilskudsprodukter

Tilskudsprodukter så som kalksten, sliksten mm. kan ikke anbefales da det som oftest ikke er nødvendigt så længe kaniner tilbydes en høj kvalitet god og varierende kost.