Kanin sygdomme – De mest almindelige

Nedenfor er en kort beskrivelse af de hyppigste kanin sygdomme.

Tandsygdomme (fejlstilling, overvoksede for- eller kindtænder)

Kaninens tænder vokser hele livet. Det gælder både for- og kindtænderne. En vild kanin vil finde og gnave på foderemner, som slider deres tænder. Kaninens tænder er udformet sådan, at de automatisk slides korrekt, når kaninen tygger sidelæns, som de gør, når de spiser hø. Kaninpiller kræver mere en op-og-ned tyggebevægelse, som ikke giver det nødvendige slid på tænderne. Hvis kaninens tænder bliver for lange, kan de have svært ved at spise, få smerter, og det kan lede til forstyrrelser i tarmkanalen (ileus). Tag altid kontakt til din dyrlæge, mhp. at få booket en tandkonsultation, hvis du mistænker din kanin for at have tandproblemer.

Ileus (forstyrrelser i tarmkanalen) hos kaniner

Ileus kalder man den tilstand, hvor tarmene står stille, og det kan være en dødelig sygdom for kaniner. Det kan opstå på grund af tandsygdom, forkert kost (ofte for få fibre), fedme, for lidt motion eller på grund af smerter. Man vil oftest opdage symptomer på ileus, når kaninen stopper med at spise, har færre afføringer, er nedstemte og/eller gemmer sig. Tag altid kontakt til din dyrlæge, hvis din kanin har en sådan ændring i sin adfærd.

Kanin sygdomme i urinvejene

Kaninens farve på urinen kan variere meget. Mange ejere tolker fejlagtigt rødlig urin (porphyrinuri – farvestof fra foder) som blod i urinen. Det er heldigvis helt uskadeligt. Hyppige kanin sygdomme i urinvejene er urinvejsinfektion (ofte overvægtige kaniner som sidder stille for længe på urenlige steder) og blæresten (ofte som følge af forkert ernæring, nedsat motion eller nedsat væskeindtag). I nogle tilfælde kan blærestenen være så stor at man bliver nødsaget til kirurgisk at fjerne den. Hvis du oplever at din kanin er nedstemt, meget våd bagtil, sætter sig for at urinere mange gange eller går fra foderet, tag da altid kontakt til din dyrlæge.

Øjensygdomme hos kaniner

Kaniner kan som de fleste andre dyrearter få skader på sine øjne. Som oftest ser vi kaniner med sår på hornhinden som følge af slåskamp med en anden kanin. Symptomer på hornhindesår er, at kaninen kniber øjet sammen, rødme i øjet, nedsat ædelyst. Disse sår diagnosticeres og behandles som for andre dyrearter. Kaniner kan også få øjenproblemer som følge af for lange tandrødder. Derved trykker tandrødderne op bag øjnene, hvilket generer øjnene, og vil nemt kunne forveksles med en primær øjeninfektion. Hvis du mistænker, at din kanin har en øjensygdom, tag da altid kontakt til din dyrlæge.

Hud- og pels sygdomme hos kaniner

Kaniner kan få flere af de gængse hud- og pelssygdomme. Skabmider, lus, pelslus og ringorm er blandt de hyppigste hud- og pelssygdomme, vi ser i klinikken. Hvis din kanin klør sig meget eller taber pels, tag da altid kontakt til din dyrlæge.

Kanin sygdomme i reproduktionsorganerne

En af de reproduktionssygdomme vi ser relativt hyppigt hos ikke-neutraliserede hunkaniner er livmoderkræft. Undersøgelser har påvist, at op mod 80% af hunkaniner over 4 år har udviklet kræft i livmoderen. Hunkaniner helt ned til 2 års alderen er set med livmoderkræft, og det er derfor anbefalet at få sin hunkanin neutraliseret, hvis ikke man ønsker at avle på den.