Hund drikker og tisser meget

Moderate Moderate

Moderate

Hvis du er usikker på, om dit kæledyr ikke har det godt, så kontakt din nærmeste dyreklinik.

Har din hund svært ved at holde sig? Er din hund begyndt at tisse indendørs? Tisser den oftere og mere end normalt? Eller er den begyndt at drikke mere end normalt? Et større behov for at drikke og urinere kan være et symptom på en række sygdomme. Nogle kan skyldes urinvejssygdomme, sukkersygelivmoderbetændelse og problemer med nyrerne. Der er dog også andre sygdomme, der kan være i spil. Symptomerne kan også være tegn på en forstyrrelse i adfærden, først og fremmest hos hunde, der er aktive, men understimulerede.

Hvis du har mistanke om, at din firbenede ven drikker eller tisser på unormal vis, skal du ikke vente med at kontakte dyrlægen. Jo tidligere du kommer afsted, desto bedre chance er der for, at din hund får den bedste behandling i rette tid.

Nedenfor findes en kort beskrivelse af de sygdomme, der kan medføre øget tørst og urinering.

  • Urinvejsinfektion
    Dette forekommer oftest hos tæver. Der er her ligeledes en øget risiko for nyresygdomme, sukkersyge og Cushings syndrom.
  • Livmoder betændelse
    Dette ses oftest hos ældre tæver. Symptomerne opstår oftest 2-10 uger efter løbetid. Andre symptomer er af og til udflåd fra vulva, feber, træthed, opkast, en udspilet bug og bugsmerter.
  • Sukkersyge (Diabetes mellitus)
    Dette ses overvejende hos midaldrende til ældre hunde. Andre symptomer kan være et vægttab trods en øget appetit.
  • Nyresygdomme
    Dette ses af og til hos hunde, og det kan være en medfødt lidelse, der diagnosticeres i de unge år. Andre symptomer er en mindsket appetit, vægttab og opkast.
  • Leversygdom
    En leversygdom kan være medfødt. Andre symptomer kan være vægttab, mave-tarm-symptomer samt neurologiske symptomer.
  • Cushings syndrom
    Dette forårsages af en for høj produktion af kroppens stresshormon kortisol og ses ofte hos de ældre hunde. Andre symptomer er en større appetit, hårtab, motionsintolerance og muskelsvaghed.
  • Kræft
    Visse cancersygdomme har symptomer som øget tørst og urinering samt mindsket appetit, træthed og forstoppelse.
  • Diabetes insipidus
    Sygdom der skyldes manglende evne til at koncentrere urinen og dermed forårsager øget tørst og øget urinering.

Hvad kan du gøre som hundeejer?

Har du mistanke om, at din hund drikker eller tisser mere end normalt, er det vigtigt, at dyret altid har fri adgang til vand. Ellers risikerer du, at dyret kommer til at lide af væskemangel. Bestil altid tid til en undersøgelse hos en dyrlæge, hvis hunden drikker eller tisser unormalt. Det kan være symptom på en alvorlig sygdom, også for et i øvrigt rask dyr. Tag gerne en urinprøve med til dyrlægen.

Vær opmærksom på dette, når du tager en urinprøve:

  • Morgenurin er bedst.
  • Tag ikke prøver fra den første eller sidste urin, men forsøg at få midtstråleurinen. Hermed undgår du de fleste partikler fra huden og den ydre urinvæg.
  • Anvend en skål til opsamling hos store hunde og et låg eller lignende til små hunde.

Mål, hvor meget hunden drikker

Giv hunden en liter vand i en skål. Mål og notér, hvor meget vand der drikkes. Fyld på igen, så det bliver en liter. Drikker hunden mere end 80-100 ml/kg pr. døgn, er det for meget.

Hvornår skal jeg søge dyrlæge?

  • Hvis din hund drikker eller tisser unormalt
  • Hvis din hund lækker tis
  • Hvis din hund tisser indendørs

Hvad gør dyrlægen?

Ofte kan dyrlægen ud fra en nærmere undersøgelse af din hund samt gennemgangen af dens historik finde de mulige årsager til, hvorfor dit dyr tisser eller drikker for meget. Dét at hunden drikker eller urinerer i et unormalt omfang er et veludforsket område i dyrlægefaget, og der findes derfor en stor viden om symptomerne. I mange tilfælde kan din hund enten kureres eller få en væsentlig bedre sundhedstilstand gennem behandling.

Sådan foregår undersøgelsen

  1. Urinprøven analyseres. Enten tager du en urinprøve med hjemmefra, ellers kan der tages urin ved besøget hos dyrlægen. Den kan eventuelt tages direkte fra blæren via sprøjte og kanyle.
  2. Man kigger bl.a. på, hvor koncentreret urinen er, om den indeholder sukker, og om der er tegn på urinsten eller infektion.
  3. Hvis ikke urinprøven kan give en endelig diagnose, kan der tages blodprøver.
  4. Af og til undersøges hunden også via røntgen eller ultralyd.

Behandling

Behandling foregår ud fra den pågældende sygdom. Det kan f.eks. være antibiotika ved urinvejsinfektion, operation ved livmoderbetændelse og insulinbehandling og vægttab ved sukkersyge. Det kan også blive nødvendigt med opfølgende besøg hos dyrlægen. I yderst få tilfælde, der drejer sig om cancer, indebærer behandlingen af hunden medicin, stråling og operation, dog alt afhængigt af cancertypen.

Evidensia

Dyreklinikker der kan hjælpe