Løbetid hos hund
Artiklens indhold
Første løbetid hos hund
De fleste tæver oplever den første løbetid i en alder af 7-12 mdr. Små hunderacer opnår tidligere en udvokset størrelse og kommer derfor i løbetid tidligere end de store hunderacer. Den første løbetid er sædvanligvis af kortere varighed og kan være svær at opdage, da der ikke altid ses udtalt blødning.
Den normale brunstcyklus
Hunde kommer i løbetid ca. hver 6-8 måned, og deres cyklus inddeles i 4 faser: proøstrus, østrus (brunst), metøstrus og anøstrus.
Proøstrus – Første tegn på løbetid hos hund
De første tegn på løbetid hos hunden starter. Proøstrus varer gennemsnitligt 9 (3-16) dage, og tæven kan virke urolig og mindre lydig end ellers. Hun markerer hyppigere urin for at tiltrække hanhunde men afviser dem stadig. I proøstrus bløder tæven, og kønsorganerne er hævede. Nogle tæver er meget gode til at holde sig rene, og ellers kan man bruge løbetidsbukser.
Østrus (brunst) – Flåddet skifter farve til strågult og parring kan finde sted
Brunstperioden varer gennemsnitligt 9 (4-12) dage. Blødningen er aftaget, og flåddet skifter farve til strågult. Kønsorganerne er stadig hævede. Tæven viser nu interesse for hanhunden og løfter halen til side. Det er her, der er ægløsning, og parring kan finde sted. Ægløsningen kan verificeres med en progesteronmåling, som sammenholdt med det kliniske billede, kan give det mest optimale tidspunkt for, hvornår parring bør finde sted. Hvis ikke der ønskes hvalpe, skal man passe meget på tæven!
Metøstrus – Hundens løbetid aftager
Varer gennemsnitligt 75 (70-90) dage. Tiltrækningen af hanhunde aftager gradvist, og tævens adfærd bliver mere rolig.
Anøstrus
Varer gennemsnitligt 125 (15-265) dage, og kan ikke umiddelbart skelnes fra metøstrus.
Find ud af hvor hunden er i sin cyklus
Ved uregelmæssighed i hundens løbetid eller tvivl om hvor hunden er i sin cyklus, kan dyrlægen foretage et vaginalsvab. Ud fra cytologi (celleundersøgelse) og farvning kan celletyperne bestemmes ved mikroskopi, og dermed kan fasen fastslås.
Uregelmæssig eller udeblivelse af løbetid hos hund
Hos ældre tæver øges cyklusintervallerne, men fertiliteten er stadig til stede og dermed også risikoen for uønskede hvalpe, hvis en parring finder sted. Forskellige kroniske sygdomme kan medføre udeblivelse af løbetid hos hund og nedsat fertilitet, f.eks. lavt stofskifte, ovariecyster og udtalt vægttab f.eks. ved kræft.
Hvis man ikke ønsker drægtighed
Den bedste forebyggelse af drægtighed er at lade tæven sterilisere, og dermed undgår man også, at hunden kommer i løbetid. Det optimale tidspunkt at lade tæven sterilisere er ca. 3 måneder efter løbetiden, hvor hunden er i en hormonel hvilefase. Man kan vælge sterilisering på traditionel vis eller med kikkert, en såkaldt laparoskopisk sterilisation. Risikoen for at udvikle kræft i mælkekirtlerne nedsættes markant, hvis man steriliserer før 2. løbetid. Se fordele og ulemper ved sterilisation.