Grå stær hos hund (Katarakt)
Artiklens indhold
Grå stær – eller katarakt – er en samlet betegnelse for lidelser som forårsager uklarhed i linsen. Linsen er placeret i den foreste del af øjet, og sørger for brydning af lys og finjustering af fokus. Ved grå stær opstår der en varierende grad af uklarhed (opacitet, grå/hvidfarvning) af linsen, som kan nedsætte synet og føre til komplet blindhed.
Linsen bliver naturligt mere uklar med alderen og dette kan ses som en let grå/blå farvning af linsen, når lyset falder ind i øjet. Den aldersbetingede uklarhed kan dog udvikle sig til egentlig grå stær i en sen alder. Tilstanden er dog oftest uproblematisk og er sjældent årsag til et markant synstab.
Symptomer på grå stær hos hund
Lidelsen kan opstå over tid eller meget pludseligt alt efter årsagen. Symptomer hos hunde med grå stær som følge af diabetes og regnbuehindebetændelse har ofte akut indtræden, imens tilstanden typisk udvikles over længere tid ved arvelige og aldersbetingede tilfælde. Synsgener afhænger også af hvor på linsen der opstår forandringer. Symptomerne varierer derfor i grad, men kan blandt andre være følgende:
- Langsom udvikling af uklar linse / akut udvikling af uklar linse
- Nedsat syn i mørke
- Synstab – går ind i møbler, bliver nemt forskrækket, kan ikke gribe bolden, ændrer adfærd
- Blindhed
Årsager til grå stær
Mange tilfælde af grå stær er arvelige inden for mange hunderacer som f.eks. cocker spaniel, schæfer, golden retriever, labrador, miniature schnauzer og miniature puddel.
Grå stær hos hund kan også opstå efter en skade (traume) som f.eks. et fremmedlegeme, bid eller stik i øjet. Andre sygdomme i øjet som f.eks. regnbuehindebetændelse (uveitis), infektion, sukkersyge, eller anden almen sygdom.
Medfødte misdannelser i øjet kan også være årsag til udvikling af sygdommen.
Undersøgelse af grå stær hos hund
Ved mistanke om nedsat syn eller symptomer på sygdom i øjet, bør dyrlægen tilse hunden for vurdering af eventuel almen sygdom (infektion, diabetes) eller akutte sygdomme i selve øjet (regnbuehindebetændelse, traume, forhøjet tryk (grøn stær – glaukom)).
Ved mistanke om almen sygdom vil dyrlægen ofte anbefale en blodprøve analyse. Ved mistanke om øjensygdom kan dyrlægen f.eks. måle trykket i øjet (tonometri) og undersøge øjet med forskellige instrumenter bl.a. en spaltelampe.
Undersøgelse for grå stær og udbredelsen af forandringer kræver at pupillen udvides ved hjælp af øjendråber, så dyrlægen kan se den bagerste del af øjet. Dette kræver specielt udstyr og erfaring, og dyrlægen kan vælge at henvise til en øjenspecialist.
Kan grå stær behandles?
Grå stær hos hund kan overordnet ikke behandles med medicin, og langtfra alle tilfælde af grå stær kræver behandling. Ved aldersbetinget grå stær er forandringerne milde og udvikler sig langsomt over tid, hvorfor mange hunde og ejere tilvænnes situationen. Er lidelsen sygdomsbetinget er det selvfølgelig meget vigtigt at behandle den primære sygdom.
Nogle tilfælde af grå stær kan behandles med et godt og varigt resultat ved hjælp af operation, hvor linsen helt eller delvist fjernes. Proceduren kræver specialiseret udstyr og viden, og udføres kun enkelte steder i Danmark.