Dehydreret hund eller kat

Der kan være mange grunde til at din hund eller kat bliver dehydreret. Typisk kan langvarig opkastninger og/eller diarré være en årsagen.

Hvad er dehydrering?

Dehydrering betyder væskemangel. Hvis kroppens normale væskeindhold falder under et vist niveau, kan man definere det som dehydrering. Små udsving betyder ikke noget, for kroppen har en god evne til at kompensere for dette – til en vis grad. Men hvis væskemanglen fortsætter udover dette niveau, vil man klinisk kunne erkende det, og så vil det være afgørende at få det rettet.

Hvorfor bliver min hund eller kat dehydreret?

Der kan være mange grunde til dehydrering, men typisk vil vedvarende opkastninger og/eller diarré være en oplagt årsag til væsketab – dels fordi der rent faktisk tabes væske i opkast og i den tynde afføring, dels fordi hunden eller katten grundet kvalme ikke lyst til at indtage ny væske – eller ikke har mulighed for at kompensere fordi den nye væske, der indtages, tabes igen som følge af opkastninger. I sådanne situationer kan det være afgørende med væskebehandling.

Sommerperioden:

Om sommeren er kroppens væsketab typisk en del større end om vinteren. Hunde halser for at komme af med overskudsvarmen, og i dén proces tabes der en del væske med udåndingsluften. På meget varme dage og med bare moderat fysisk aktivitet bliver det faktisk til en del væske, som skal erstattes – hvis ellers hunden skal føle sig tilpas og holde sin kropstemperatur normal.

Det kan gå helt galt med hunde, som efterlades i varme biler på solskinsdage. Kabinenes temperatur stiger meget hurtig og påvirker hunden i bilen. Der vil hundens kropstemperatur stige hurtigt, og hunden vil derfor halse og gispe meget. Sådanne hunde er både overophedede – og dehydrerede. De vil hurtigt kunne udvikle en livstruende tilstand. Så efterlad aldrig en hund i bilen!

Læs mere om hedeslag hos hund.

Seniorhunden

Den ældre hund kan også være udfordret på sin væskebalance, da nyrernes evne til at kompensere for ændringer i væskebalancen er dårligere end hos den unge hund. Der kan også være begyndende hjerteproblemer, som bidrager til en dårligere evne til at kompensere for et væsketab.

Symptomer på at hunden eller katten er dehydreret?

Lette grader af dehydrering betyder som nævnt ikke det store, og kroppen kan selv justere ubalancen op til et vist niveau. Udover dette niveau vil man opleve at hundens aktivitet mindskes; den søger ikke leg & aktivitet, og vil aktivt søge efter vand. Man vil kunne fornemme af mundens slimhinde bliver mere tør. Hos katte og hunde med tynd hud vil hudens elasticitet mindskes så meget, at huden i nakken kan løftes op – og blive stående i nogle sekunder.

I meget svære tilfælde vil hunde ikke kunne holde koncentrationen og blive fjerne og svære at komme i kontakt med.

Hvor meget vand drikker en hund og en kat normalt?

En hund omsætter ca. 60 ml væske/kg/dag, og hvalpe noget mere (ca. 100 ml væske/kg/dag). Det betyder, at en voksen Labrador typisk omsætter ca. 1,8 l vand/dag (60 ml x 30 kg). Dette tal skal dog ikke forstås helt ”firkantet”, for det er meget afhængigt af, om der fodres med tør- eller vådfoder, samt årstid, aktivitetsniveau, alder samt en række andre faktorer. De fleste hundeejere ved godt, hvor meget deres hund plejer at drikke, og de reagerer ofte, hvis der er ændringer fra det normale.

Katte drikker generelt mindre og har en større evne end hunde til at koncentrere deres urin. Mange katteejere oplever, at deres kat næsten aldrig drikker noget – det gælder især hvis katten fodres med vådfoder.

Sygdomme der kan føre til dehydrering

En række sygdomme og tilstande kan medføre dehydrering: opkastninger & diarré er allerede nævnt, men også en række infektions- og stofskiftesygdomme kan medføre dehydrering. Det er derfor afgørende at læse symptomerne hos sin hund eller kat, og generelt følge med i, hvad der foregår ude i vandskålen – eller fuglebadekarret (som mange hunde og katte foretrækker).

Sådan forebygger du at din hund eller kat bliver dehydreret

Som ejer er man forpligtet til altid at have friskt vand stående; også selv om det ikke bruges så tit. Især om sommeren er dette behov som nævnt større. Visse katte har store krav til, at det skal være friskt rent vand, og nogle katte, er glad for rindende vand!

Står man i en situation, hvor ens hund eller kat dehydreret, er det afgørende, at man får dyret undersøgt og behandlet hos dyrlægen. Vi må ofte indlægge dyr og sætte dem ”på drop”, altså give intravenøs væskebehandling, som følge af en klinisk dehydrering – og typisk grundet opkastninger og diarre.