Laparoskopi på hund og kat

Laparoskopi er en kikkertbaseret undersøgelse af bughulen og de organer, som ligger i bughulen. I bedøvelse laves et lille hul i huden og bugvæggen, hvorefter en tynd smal video-styret kikkert indføres i bughulen.

Laparoskopisk sterilisation af hund på Evidensia Dahlgaard Dyreklinik i Birkerød.

Hvornår bruger man laparoskopi?

Laparoskopi kan med fordel bruges i en række situationer, hvor andre undersøgelsestyper, f.eks. røntgen eller ultralyd, ikke har kunnet give tilstrækkeligt svar. Man kan i nogle situationer bruge laparoskopi til at foretage vævsprøver (biopsier) med langt større præcision end ved hjælp af ultralyd. Endelig kan laparoskopi også bruges til at afgøre om der er grund til at foretage en egentlig klassisk-kirurgisk åbning af bughulen – eller om man kan skåne kæledyret for dét indgreb.

Eksplorativ laparoskopi

Eksplorativ laparoskopi foretages ved mistanke om visse lever-og galdeblære-sygdomme og ved visse kræftsygdomme i både lever, milt, nyrer, tarm m.fl. I disse tilfælde kan der udtages vævsprøver (biopsier) af høj kvalitet ved laparoskopi, da dyrlægen kan se præcis hvor biopsien bliver udtaget, og biopsien ikke udtages ”i blinde”.

Laparoskopiske operationer

Den hyppigste operation vi foretager med kikkert-teknik, er laparoskopisk sterilisation. Mindre hyppigt kan vi hos hanhunde med en tilbageholdt testikel (kryptorkid hund) fjerne den tilbageholdte testikel med kikkert-teknik, hvilket gør indgrebet meget lettere for hunden at komme sig over. Derudover kan vi foretage en forebyggende laparoskopisk operation for mavedrejning, hos de racer, hvor der er stor risiko for denne sygdom.

Fordele ved laparoskopiske operationer

Man opnår en række fordele bl.a.

  • det kirurgiske traume er langt mindre
  • de post-operative smerter færre
  • helingstiden kortere
  • infektionsrisikoen mindre

Vi oplever klart, at patienterne er friskere ved hjemsendelse, og behovet for smertestillende medicin og antibiotika er mindre.

Hvordan foregår en laparoskopi?

Laparoskopi foregår i bedøvelse – ligesom ved andre operationer. Næsten alle laparoskopiske operationer foretages ambulant, dvs. dit kæledyr kan komme hjem samme dag. I mange tilfælde kan din hund undgå halskrave, da mange hunde ikke udviser en særlig interesse for de små operationssår, som en kikkertoperation medfører.

Komplikationer

Der er kun ganske få komplikationer. I sjældne tilfælde kan det ske, at kikkert-teknikken ikke kan løse problemet, hvis de fysiske forhold umuliggør en laparoskopisk løsning. Dyrlægen kan i denne situation være nødt til at skifte fra kikkert-teknik til traditionel kirurgi.

Dyreklinikker der tilbyder denne behandling

Vent venligst på, at dyreklinikkerne bliver opført