Kirurgisk
Faxe Hestehospital udfører diverse planlagte operationer såsom kastration, navlebrok, bukkehov, artroskopi m.fl.
Narkose – Når hesten skal i narkose
Hesten er et stort dyr at lægge i narkose, hvormed dette indgreb kræver specialiseret personale og specialiserede klinikforhold. På Evidensia Faxe Hestehospital har vi stor rutine på dette område og forestår narkoser både i relation til operationer og CT-scanninger.
Forberedelse til narkosen
Inden narkosen foretages en klinisk undersøgelse af hesten, hvor hestens generelle sundhed vurderes. Denne undersøgelse foretages for at opdage eventuelle forhold, som kan øge risikoen ved en narkose.
Herefter gives hesten beroligende medicin, og der anlægges et venekateter i halsvenen, således at efterfølgende medicinering kan foregå her igennem.
”Kastningen” af hesten
I modsætning til mindre husdyr, skal hesten ”kastes”, når den skal i narkose. Dette foregår i en speciel designet kasteboks med blødt gummigulv og bløde polstrede vægge for beskyttelse. Hesten placeres således i kasteboksen, og den beroligende medicin tilpasses, således at hesten er rolig og afslappet. Herefter injiceres bedøvelsesmedicinen, som gør hesten bevidstløs, hvormed hesten lægger sig ned/falder om. Når hesten ligger ned, intuberes hesten med et blødt plasticrør i luftrøret (en tubus) via munden, hvilket anvendes til at indgive ilt og narkosegas. Derefter hejses hesten ved hjælp af en kran over på et blødt polstret bord.
Narkosen
Hesten holdes i narkose enten med inhalation af narkosegas eller med narkosemedicin indgivet via venekateteret i blodet. Førstnævnte anvendes typisk til operationer, og sidstnævnte anvendes typisk til CT-scanninger. I hele forløbet bliver hesten overvåget nøje i forhold til, hvor dybt hesten ligger i narkosen, hvilket foretages ved løbende at vurdere hestens øjenreflekser, slimhinder, vejrtrækning og puls. Yderligere følges iltmætningen af blodet via teknisk udstyr. Er narkosen for overfladisk, kan hesten eventuelt bevæge sig under narkosen, og er narkosen for dyb, kan det påvirke både vejrtrækning og blodkredsløbet.
Opvågning efter narkose
Efter endt operation eller CT-scanning løftes hesten atter tilbage i kasteboksen med kranen. Her ligger hesten i dæmpet belysning, med vat i ørerne og i rolige omgivelser, således at hesten uforstyrret kan komme til bevidsthed. Under opvågningen er hesten under opsyn af personalet, der kan gribe ind med assistance hvis nødvendigt.
Risici relateret til narkose
Der er flere risici forbundet med narkose af heste, som heldigvis kun optræder yderst sjældent.
Hesten er et flugtdyr og kan under både ”kastning” og opvågning udvise uhensigtsmæssig adfærd, når den mangler den fulde kontrol over sin krop og er omtåget. I værste fald kan hesten træde/falde så uheldigt, at den brækker et ben og må aflives.
Hesten er et stort dyr at have i narkose, hvilket især har betydning hos særligt store heste ved længerevarende narkose. Her kan musklerne blive beskadiget under narkosen grundet nedsat blodtilførsel forårsaget af hestens egen vægt. Dette kan give muskel- og nerveskader, som gør, at hesten vil have svært ved eller ikke kan rejse sig efter narkosen, hvilket i værste fald kan være livstruende.
Som hos mennesker kan vejrtrækningen og hjertet påvirkes under narkosen og kan i sjældne tilfælde resultere i hjertestop.
Under narkosen indføres en tubus (et blødt plasticrør) i hestens luftrør, hvilket hos nogle heste kan genere luftvejene og efterfølgende forårsage en luftvejsinfektion, som kræver antibiotikabehandling.
Når man som ejer beslutter sig for en operation eller en CT-scanning i narkose, er det således vigtigt også at have overvejet narkoserisici, selvom de optræder med en meget lav frekvens. Disse risici anses af forsikringsselskaberne for almindelige risici forbundet med narkose, hvormed dyrlægens/hesteklinikkens erhvervsforsikring ikke dækker et eventuelt tab af hesten eller nødvendig efterbehandling ved komplikationer til en narkose med mindre, der er begået en dyrlægefaglig fejl.
Ejers forberedelse til narkose
Såfremt hesten er forsikret, skal forsikringsselskabet informeres inden en eventuel narkose, således at forsikringsselskabet har givet deres accept til indgrebet.
Vi aftaler gerne, at hesten ankommer om morgenen og anbefaler, at hesten ikke har fået morgenmad inden ankomsten. Vi ringer til hestens ejer, når hesten atter er oppe og stå efter narkosen. I de fleste tilfælde kan hesten afhentes senere samme dag, hvilket aftales på individuel basis.
Åbningstider
Åbningstider klinik
-
Mandag08:00 - 17:00
-
Tirsdag08:00 - 17:00
-
Onsdag08:00 - 17:00
-
Torsdag08:00 - 17:00
-
Fredag08:00 - 17:00
-
LørdagLukket
-
SøndagLukket