Tandkødsbetændelse hos kat
Artiklens indhold
Hvad er tandkødsbetændelse?
Tandkødsbetændelse (gingivitis) er inflammation i tandkødet. Tandkødsbetændelse opstår grundet plak på kattens tænder og er i de tidlige stadier ikke kronisk – det vil sige, at tilstanden kan elimineres helt med den rette behandling og forebyggelse. Tandkødsbetændelse kan lede til parodontose, som er en kronisk og irreversibel tilstand, altså en blivende tilstand.
Symptomer på tandkødsbetændelse hos kat
- Røde, hævede og evt. ømme tandkødsrande (dette er de tidligste tegn på tandkødsbetændelse)
- Dårlig ånde
- Savlen
- Problemer med at tygge
- Tandstensdannelse
Hvorfor får katten tandkødsbetændelse
Tandkødsbetændelse hos kat skyldes plak på tændernes overflade. Plak er en klistret, klar-hvid biofilm bestående af bakterier og deres affaldsprodukter, spyt, madrester m. fl. Plak dannes løbende på tændernes overflade. Fjernes plakken løbende, sker der ingen skade, men i tilfælde hvor plakken bliver siddende, vil bakterier i plakken forårsage tandkødsbetændelse. Indledningsvist vil man ofte alene se rødt og hævet tandkød langs tændernes kroner.
Plak fjernes mekanisk ved brug af tænderne. Der er dog forskel på hvor effektivt dette sker hos den enkelte kat, samt hvor stor tendens der er til plakdannelse. Den mest effektive fjernelse af plak sker ved daglig tandbørstning.
Se film og vejledning: Sådan børster du din kats tænder
Når plak ikke fjernes rettidigt, vil den efter få døgn forkalkes og på sigt resultere i tandstensdannelse. Tandsten kan ses som brunlige, hårde belægninger på tænderne. Tandsten udgør gemmesteder for plak og bakterier og kan på den måde være med til at forværre tandkødssygdom. Når først tandsten er dannet, kan disse ikke fjernes ved tandbørstning.
Parodontose
Hvis tandkødsbetændelsen hos katten får lov at stå på, breder bakterierne sig ned i tandkødslommerne. Løbende kan dette resultere i uddybning af tandkødslommerne, som giver gode vækstforhold for bakterierne. Bakterierne vil hen over tid være skyld i dybere infektion, som skader tændernes fæste (bindevæv og knogle), og der vil opstå tandløsning, også kaldet parodontose. Tilstanden er irreversibel, eftersom tændernes fæste aldrig kan gendannes.
Parodontose kan, foruden smerter forbundet med dyb tandkødsbetændelse og tandløsning, resultere i tandbylder samt forårsage skade på kroppens øvrige organer, eftersom bakterierne spredes med blodet. Derfor er det vigtigt at få løst tandproblemerne. Selv med svær parodontose, er det muligt at behandle tilstanden og undgå en videreudvikling af parodontosen.
Tandresorptioner
Vær opmærksom på at omkring halvdelen af alle katte lider af tandresorptioner. Tandresorptioner er en smertefuld lidelse, hvor tanden nedbrydes uden kendt årsag. Sygdommen kan gemme sig under tandkødsranden og er dermed ikke synlig for det blotte øje. Katte med tandresorptioner kan have tandkødsbetændelse og tandstensdannelse som ”symptom” på at tanden er syg. Sygdommen diagnosticeres ved tandrøntgen, hvis ej synlig med det blotte øje.
I sjældnere tilfælde kan tandkødsbetændelse og eventuelt mundhulebetændelse opstå som følge af underliggende sygdom hos katten. Er dette mistanken, vil din dyrlæge anbefale at få foretaget yderligere udredning, f.eks. blodprøver eller prøver for specifikke virussygdomme.
Behandling
Mild tandkødsbetændelse uden væsentlig tandstensdannelse kan behandles og forebygges med daglig tandbørstning. Afhængig af sværhedsgraden, kan det være nødvendigt at få ro på tandkødet inden opstart af tandbørstning, f.eks. med hjælp fra klorhexidingel.
Er betændelsen mere fremskreden med dannelse af tandsten, eller i tilfælde, hvor dyrlægen mistænker underliggende tandsygdom, vil det være nødvendigt med en mundhuleundersøgelse med tandrensning i narkose:
- Tænderne renses for tandsten ved hjælp af tandinstrumenter samt ultralydsrenser.
- Tandkødet og alle tænder undersøges grundigt; der måles tandkødslommer og tænderne vurderes for tandløsning.
- Det anbefales altid at røntgenfotografere kattens tænder for at lede efter fæstetab og andre forandringer, som ikke kan ses udefra.
- Tænder med dybe lommer og/eller fæstetab fjernes for at slutte den vedvarende betændelsestilstand, der foregår omkring dem, og dermed at nærliggende tænder også rammes af parodontose.
- Hos katte med parodontose eller anden tandsygdom kan det være nødvendigt at dele tandbehandlingen i 2 besøg, hvis mange tænder skal fjernes. Dette gøres for at undgå forlænget narkosetid, der øger risikoen for komplikationer.
Fremtidsudsigterne- sådan undgår du at katten får tandkødsbetændelse igen?
Den allervigtigste faktor for, at du undgår gentagende og kronisk tandkødsbetændelse hos din kat er daglig tandbørstning. Formålet er at rense plakken bort. Som supplement findes specialfoder samt produkter, der kan tilsættes drikkevandet, designet til at reducere plakdannelse.
Derudover har katte, der døjer med tandkødsbetændelse og parodontose, behov for hyppige tandkontroller og -behandlinger. Tal med din dyrlæge om hvor ofte din kats tænder bør tilses – mange gange vil det være tilstrækkeligt at kontrollere tænderne i forbindelse med det årlige sundhedseftersyn, mens katte, der er hårdt ramt af parodontose eller anden tandsygdom kan have behov for hyppigere tjek. Ved tjekkene vurderes behov for tandbehandlinger i narkose.