Svømmehale hos hund (Watertail) – Når halen hænger

Svømmehale hos hund sker oftest hvis hunden har brugt halen meget, f.eks. ved at have været ude at svømme, deraf navnet.

Svømmehale hos hund, eller watertail, er en tilstand hvor hunden har smerter i sin hale. Det man opdager er ofte at hundens hale pludselig hænger slapt ned mellem bagbenene.

Grunde til at hunde får svømmehale

Årsagen til en svømmehale er ikke helt klarlagt. Svømmehale kommer akut, men bare fordi man har haft det før betyder det ikke man er i øget risiko for at få det igen.

Det sker oftest hvis hunden har brugt halen meget, f.eks. ved at have været ude at svømme, deraf navnet, men også koldt/vådt vejr kan være en faktor, og det kan også ske for hunde der har været på hårdt ”arbejde” f.eks. jagt.

Man mener at det skyldes en belastning/skade af musklerne i halen. Der er ikke meget plads omkring musklerne i halen, og hvis de hæver op, f.eks. efter belastning, kan det resultere i at musklerne bliver klemt og ikke får nok ilt. Der sker derfor en skade og nedbrydning af muskelvæv.

Symptomer på svømmehale hos hund

Symptomer på svømmehale hos hund ses ved at hundes hale hænger slapt ned, hunden logrer ikke ved kontakt, og nogle gange har hunden problemer med at komme af med afføringen, sætter sig underligt, eller vil helst slet ikke sidde ned. Det gør ofte ondt, og hunden piver hvis man kommer til at røre ved halen.

Diagnosticering af svømmehale

Svømmehale hos hund diagnosticeres ud fra en klinisk undersøgelse og historik om hvad hunden har foretaget sig. Det er vigtigt at differentiere om der i stedet for en svømmehale kan være et brud, som kan have skadet nervebanerne og herved ikke bare er muskulært at hunden ikke vil bruge sin hale.

Behandling af svømmehale hos hund

Svømmehale vil gå i sig selv igen ved at holde hunden og halen i ro, men nogle gange er det nødvendigt, for hundens skyld og for at forkorte sygdomsperioden, at give noget smertestillende og noget mod inflammationen i halen. Typisk vil tilstanden gå over i løbet af nogle dage.

FAQ omkring svømmehale hos hund

Hvornår går det over?

Svømmehale hos hund varer oftest kun et par dage, så logrer hunden igen.

Er det smertefuldt?

Det kan gøre rigtig ondt på hunden, og hvis man får ramt ved haleroden vil hunden ofte pive. Derfor får hunden oftest smertestillende, hvis diagnosen stilles hos dyrlægen.

Er det seriøst?

Svømmehale kan gøre rigtig ondt, men det er ikke noget som vil påvirke hunden fremadrettet, så snart den er kommet ovenpå igen.

Fremtiden for en hund med svømmehale

At en hund har haft svømmehale en gang betyder ikke den får det igen. Der er derfor ingen grund til at holde hunden fra at bade eller gå på jagt, hvis den holder af det.

Sådan forebygger du svømmehale hos din hund

Man kan tage nogle forholdsregler hvis vandet, som hunden vil bade i, er meget koldt, men som udgangspunkt kan man ikke forudse hvornår en hund vil få svømmehale. Hvis den plejer at kunne svømme hele året, og elsker det, er der ingen grund til at holde hunden fra det.

Læs flere sommertips til hund og kat